Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 31. 09:43

Kipróbáltuk: Logitech Digital Video Security System -- Házi valóságshow

A valóságshow-k és megfigyelési botrányok idején egyáltalán nem idegen, hogy az egyik legnagyobb számítógépes perifériagyártó is kínál biztonsági kamerarendszert, amolyan hobbikészlet formájában. A PC-alapú szett hasonlít egy komoly megoldáshoz, s ugyan egy valóban értékes ipari objektumot nem biztos, hogy rábíznánk, otthoni kémkedésre tökéletesen alkalmas.

[HWSW] A valóságshow-k és megfigyelési botrányok idején egyáltalán nem idegen, hogy az egyik legnagyobb számítógépes perifériagyártó is kínál biztonsági kamerarendszert, amolyan hobbikészlet formájában. A PC-alapú szett hasonlít egy komoly megoldáshoz, s ugyan egy valóban értékes ipari objektumot nem biztos, hogy rábíznánk, otthoni kémkedésre tökéletesen alkalmas.

Hobbi security

A kültéri- és beltéri kamerákat is felvonultató Logitech Digital Video Security System elsőre egyszerű játékszernek tűnhet, de aki nem akar milliós nagyságrendben forintokat arra költeni, hogy vagyontárgyait, területét szemmel tartsa, viszont vannak igényei, elvárásai a szolgáltatással kapcsolatban, annak kellemes meglepetést okozhat a szett. A rendszerrel maximum hat kamerát lehetséges összekapcsolni, ebben az esetben viszont már komoly összeg szerepel a számlán, hiszen a mester egység egy kamerával 70, minden újabb kiegészítő kamera pedig 60 ezer forintba kerül a kereskedőknél.

Egy flancosabb lakás vagy egy kisebb vállalkozás telephelyén, irodáiban viszont teljesen vállalható a közel félmilliós készlet. A telepítése és üzembehelyezése nem igényel semmilyen szaktudást, sőt még a számítógépekhez sem kell túlzottan érteni, az installálás során a varázsló lépésről-lépésre elmondja, hogy mi a teendő. A gyári papírokban ígért 15 perces előkészületi idő még talán túlzás is, a negyed órába még az élességállítás és a kamera helyzetének igazgatása is belefér.


Beleillik a képbe

230V

A Logitech a kamerák közti kommunikációra szokatlan, de a realitásokból kiinduló megoldást választott, hiszen az adatok nem USB vagy Ethernet kábelen, nem is vezeték nélkül, hanem az elektromos hálózaton keresztül utaznak az optikától a PC-ig. Ezzel gyakorlatilag a legnagyobb herce-hurcától megkímélték a felhasználót, hisz teljesen mindegy, hogy mekkora a lakás, hogyan vannak elrendezve a helyiségek, csupán egy szabványos dugaljra van szükség a csatlakoztatáshoz. A beltéri kamerához egy ventilátoros hűtéssel ellátott adapter jár, amit egy cserélhető kábel köt össze a kameratesttel, míg a kültéri egységnek egy hosszú, de rögzített áramkábel lóg ki a hátuljából.

A számítógéphez pedig egy újabb adapter segítségével, az USB-porton keresztül kapcsolhatjuk az elektromos hálózatot. Kicsit feszült érzés volt a notebookot USB-n keresztül összekötni a 230 voltos hálózattal, de a fura érzetet leszámítva semmilyen kockázata nincs a dolognak. A számítógépünk automatikusan felismeri, hogy egy USB-Power Line hidat aktiváltunk, amennyiben a Logitech által mellékelt WiLife szoftvert már telepítettük, akkor akár el is lehet kezdeni keresni a kamerákat a hálózaton. Mindössze annyi megkötés van, hogy a híd és a kamerák egy körön belül kell legyenek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a villanyóra és a főrelé megállítja a kommunikációt. A szomszéd lakást emiatt nem lehet egykönnyen megfigyelés alá vonni.


Bírja a gyűrődést

Amennyiben viszont sikerül csatlakozni, akkor akár fali dugaljba, akár többszörös áttétellel elosztóba van csatlakoztatva a kamera, akkor is 3-5 Mbps sávszélességű kapcsolat áll fel az eszközök között. Erre többnyire nem lesz szükség, hiszen a maximális felbontás a 640*480 (VGA), melyet 15 képkocka/másodperc sűrűséggel közvetítenek a kamerák. A tömörítést is be lehet állítani, de a 400kbps felé így sem lehet küzdeni egy kamera értékét. Az viszont dicséretes, hogy egyáltalán tömörített videojelet továbbít a kamera, köszönhetően a beépített 400Mhz-es processzornak.

Csináld magad!

A dizájnos beltéri egységet saját állványába csúsztatva bármilyen vízszintes felületre el lehet helyezni, de a készletben találunk kis gumitappancsokat is, amivel üvegfelületre lehet rögzíteni, akár egy detektívtükör sötét oldalára is. A kamera szeme minden irányba forgatható, illetve az élesség is beállítható az optika csavargatásával. Érdemes eltölteni pár percet a megfigyelt területnek megfelelő beállítások kitapasztalásával, ugyanis a kamera a VGA-felbontás ellenére annyira precíz, hogy a közelre állított fókusz mellett az apró borosta vagy éppen az ujjakon lévő bőrredők is élesen látszanak. Feldobni már csak azzal lehetett volna, ha hangrögzítésre is képes lenne az eszköz, de nem.


Mint a nagyok?

Ugyan a szerkesztőségünkben nem járt teszten, de a választható kiegészítők közt van a digitális órának álcázott kémkamera is, ami kívülről semmilyen gyanút nem kelt, de a gyakorlatban ugyanúgy működik, mint "nyilvánvaló" testvére. A Logitech ajánlása szerint ideális eszköz a dolgozók, a bébiszitter, bejárónő megfigyelésére.

A kültéri kamera egy egészen profi eszköz látszatát kelti, elvégre ez az utcáról is látszik, nem kelthet amatőr látszatot, illetve mivel kültéri egység, ezért az időjárás viszontagságainak is ellen kell állnia. Tesztünkben ezt ki is próbáltuk, s először az ősszel már előforduló hajnali talajmenti fagyok próbáját kellett kiállnia, amin sikeresen megfelelt, majd az esőteszt következett. Mivel az időjárás nem hozott a kipróbálás ideje alatt hevesebb csapadékot, ezért egy fürdőszobában percekig áztattuk a zuhannyal, ami meg sem kottyant neki. Sem a csatlakozó nem lett zárlatos, sem az adás nem szűnt meg egy pillanatra sem. Bár a Logitech termékmenedzsere a próba előtt azt ajánlotta, hogy állóvízbe azért ne tegyük bele.

Kompromisszumok

A kamerákon kívül a PC-hez kell csatlakoztatni az USB-adaptert, ami a központi szoftver számára továbbítja a bejövő jeleket. A rossz hír, hogy a a rendszer működtetéséhez egy számítógépnek folyamatosan mennie kell, enélkül ugyanis nemhogy rögzíteni nem lehet, de az internet felé sem lehetséges továbbítani a jelfolyamot. Legalábbis az alapcsomaggal nem. A Wilife Pro készlet része egy köztes eszköz, ami hidat képez a kamerák, az elektromos hálózat és az internet router között, de ez egyelőre nem elérhető hazánkban, illetve már túlmegy a hobbi-biztonsági szinteken.


Dugd be és játsz!

A normál WiLife szoftver telepítése nem igényel semmilyen extra ismeretet, amennyiben a központi gép és a kamerák is csatlakoztatva vannak, akkor a szoftver megkeresi a kamerákat, melyeket külön elnevezhetünk, illetve különböző szabályok segítségével be lehet állítani a rögzítés és megfigyelés szempontjait. A minőség mellett a mozgásdetektor érzékenysége, a felhasználható merevlemezterület, felvételek fix időzítése is állítható, illetve különböző eseményekre kérhetünk riasztást is emailben vagy mobiltelefonra.

Távkémkedés

A rögzített kép minősége ahhoz mérten, hogy egyszerű biztonsági célokat szolgál, meglepően jó, sőt ahogy fentebb kiderült, a kamerák élessége pozitív csalódás. A mozgásérzékelő a beállításoknak megfelelően a legkisebb változásra is reagál, így stratégiai helyeken elhelyezve valódi biztonságérzetet adhat. Az már más kérdés, hogy amennyiben a behatolónak egy csepp intelligenciája is van, illetve végzett némi előtanulmányt a kiszemelt objektumon, akkor a villanyóra lecsapásával az egész rendszert azonnal kiiktathatja úgy, hogy az még egy utolsó vészfigyelmeztetést sem tudott küldeni. Ez az apró tény, ami miatt komoly ingó és ingatlan vagyont nem érdemes rábízni, inkább tényleg a családtagok, bébiszitter vagy a dolgozók megfigyelésére alkalmas.

A szettel valós időben, távolról is könnyedén követhetőek az események, ugyanis a kamera képét a hálózaton keresztül a szoftver továbbítja a WiLife weboldalán bejelentkezett felhasználóknak. Jelentős sávszélességet ugyan nem emészt fel a továbbítás, de ha valaki híján van feltöltési sebességnek, akkor a webes stream minőségét csökkentheti. Természetesen a merevlemezen rögzített anyagok minőségét ez nem befolyásolja. Logikus magyarázata nincs, de a webes "élő" kép valójában egy 15 másodperccel késleltetett adás, míg a helyi vezérlőből nézve minden valós időben történik.


Precíz szoftver

Soknak kevés, kevésnek sokba van

Ha valaki mégis biztonsági célra szeretné használni a rendszert, annak nem árt megvásárolni a Platinum változatot, ami 80 amerikai dollárba kerül évente, ugyanis sok más funkció mellett ez teszi lehetővé az online rögzítést. Ha pedig kirabolják a lakást, akkor nyilván a rögzítést végző számítógép is a veszteséglistán lesz. A normál leskelődéshez is hasznos ez a csomag, mert digitiálisan lehet zoomolni, forgatni a kamerát, felfedve apró részleteket a megfigyelt területről.

A néhány napos teszt során a rendszer tökéletesen működött, a Logitechtől megszokott könnyedséggel lehetett használni az eszközöket. Az online közvetítéssel akadhatnak gondok speciális routerbeállítások mellett, viszont a beüzemelés után könnyen elfelejti az ember, hogy bekamerázta a lakását, olyannyira beleolvad a környezetbe. Az egyetlen kérdőjel az ár, hiszen az indulókészlet 72 ezer forintos bruttó ára is meredek, de egy teljes 6 kamerás rendszer már 370 ezer forintba kerül kiegészítők nélkül. Játékszernek ez már drága, profi felszerelésnek viszont nem elég. A sikerét valószínűleg felmérhetjük a Logitech jövő évi termékpalettájából. Ha lesz frissítés, akkor bejött nekik az üzlet, ha nem, akkor kudarcot vallott a házi valóságshow-k legújabb szállítója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról