:

Szerző: Bizó Dániel

2008. július 15. 17:28

Használhatatlanná teszi a lopott notebookot az új Intel vPro

Tovább okosodnak az Intel beágyazott felügyeleti és biztonsági eszközei, melyeket vPro név alatt gyűjt a vállalat. Az újítások között a legérdekesebb talán az a lopás elleni megoldás, mely nemcsak nagyobb szervezetek, hanem akár kis cégek és egyéni felhasználók számára is hasznos lehet. Korábbi információk alapján csak év végén vagy jövőre bukkantak volna fel az ilyen képességű notebookok, azonban most úgy tűnik, a jövő hónapban érkező Centrino 2 vPro már tartalmazhatja a technológia első iterációját -- bár az információk némileg ellentmondásosak jelenleg.

[HWSW] Tovább okosodnak az Intel beágyazott felügyeleti és biztonsági eszközei, melyeket vPro név alatt gyűjt a vállalat. Az újítások között a legérdekesebb talán az a lopás elleni megoldás, mely nemcsak nagyobb szervezetek, hanem akár kis cégek és egyéni felhasználók számára is hasznos lehet. Korábbi információk alapján csak év végén vagy jövőre bukkantak volna fel az ilyen képességű notebookok, azonban most úgy tűnik, a jövő hónapban érkező Centrino 2 vPro már tartalmazhatja a technológia első iterációját -- bár az információk némileg ellentmondásosak jelenleg.

Nevével ellentétben természetesen nem képes megakadályozni a gépek fizikai eltulajdonítását az Intel Anti-Theft Technology (ATT), ugyanakkor megvédi adatainkat az illetéktelenektől, valamint amennyiben szélesebb körben elterjed, úgy értelmetlenné teszi a notebookok nagy részének ellopását, ugyanis hardver logikai szinten használhatatlanná teszi a gépet. De mégis hogyan teszi mindezt? - merül fel a jogos kérdés.

Nincs szó atomfizikáról, mindössze néhány taktikusan elhelyezett mikrokontrollerről az alaplapon, melyek beékelődnek a rendszer működőképességéhez szükséges áramkörök közé. Ezek a mikrokontrollerek távolról és helyben is vezérelhetőek az vPro AMT rendszerén keresztül a megfelelő azonosítást követően (melynek megbízhatóságáról TPM chip gondoskodik természetesen) így automatizált védelmi politikákat lehet kialakítani.

Az ATT hardveresen titkosítja a merevlemez tartalmát, melyhez a kulccsal a chipset és a merevlemez közötti mikrokontroller rendelkezik. Ennek egyenes következménye, hogy az azonosítási procedúra nélkül a merevlemez tartalma nem olvasható, akkor sem, ha eltávolítják a gépből a meghajtót és máshol próbálják kiolvasni. Hasonló minimális védelem notebookokban korábban is megtalálható volt, mely legalábbis mellékhatásként meggátolta, hogy a notebookból kivett merevlemezt külső USB-s keretbe vagy más típusú konfigurációba téve olvashassuk a tartalmát -- egy másik, de ugyanolyan laptopban azonban életre kelt.

[+] Megérkezett az Intel Centrino 2

A titkosításon kívül a mikrokontroller(ek) azonban további biztonsági funkcióra képesek, mégpedig egy előre meghatározott esemény bekövetkeztével használhatatlanná téve az adatokhoz történő hozzáférést, sőt akár az egész gép használatát. Ilyen eseményeket a biztonsági politika részeként határozhatunk meg, például a sikertelen rendszerbejelentkezések számában, vagy az utolsó bejelentkezés óta eltelt időben, de lehetőség van egy központi nyilvántartásban történő ellenőrzésre is a gép státuszáról.

Amennyiben az előre meghatározott események bekövetkeznek, úgy a gép vagy a központ automatikusan biztonsági incidensnek ítéli a helyzetet, és úgynevezett "méregpirulát" bocsát ki, mely vagy az adathozzáférést, vagy a teljes platformot teszi működésképtelenné a mikrokontrollereken keresztül -- ekkor a gép bootolhatatlanná válik, az adatok pedig olvashatatlanná, ugyanis a chipset nem rendelkezik a működéshez szükséges kulccsal.

Az Intel által példaként felvázolt három szcenárióból egyben öt sikertelen bejelentkezési próbálkozást (hibás felhasználónév/jelszó páros) követően vált használhatatlanná a számítógép, egy másik esetben a politika legalább 3 naponta megkövetelte a bejelentkezést, és azt követően bocsátotta ki a méregpirulát, míg a harmadik esetben egy éles, működő lopott laptop az internetcsatlakozást érzékelve jelentkezik be a szervezeti szerverre, melynek nyilvántartásában lopottként szerepel az, így elküldi az utasítást az önbénításra.

Bár az ATT igen ígéretes, a működésével kapcsolatos technikai részletek olyannyira hiányosak jelenleg, hogy az Intel nem közölte, hogyan fordítható vissza egy mérgezési folyamat, milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy visszakapjuk rendszerünk működőképességét -- például elegendő-e hozzá egy másik PC és egy Ethernet összeköttetés szabadon letölthető szoftverrel, mellyel újra azonosíthatjuk magunkat a "halott" gép mikrokontrollerei előtt. Sőt korábbi, a tavaszi Intel Developer Forum idejére eső híradások alapján legkorábban jövőre terjedhetnének el az ATT-s laptopok, ugyanis a specifikációk csak a negyedik negyedévre készültek volna el véglegesen, a Centrino 2 mai rajtjával együtt azonban már az új, augusztusban rajtoló vPro részeként emlegetik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.