Szerző: Bizó Dániel

2008. június 3. 18:19

Beck György: a virtuális mobilszolgáltatók üzletileg nem vonzóak

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint a virtuális mobilszolgáltatók (MVNO) hiányának oka, hogy az erre elkészített üzleti tervek nem elég vonzóak. Az idő múlásával ráadsául egyre zsugorodik az ilyen cégek mozgástere.

[HWSW] Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint a virtuális mobilszolgáltatók (MVNO) hiányának oka, hogy az erre elkészített üzleti tervek nem elég vonzóak. Az idő múlásával ráadsául egyre zsugorodik az ilyen cégek mozgástere.

A Vodafone-t időről időre megkeresik vállalatok, melyek fontolgatják a virtuális szolgáltatóként való megjelenést a hazai piacon, árulta el Beck egy mai sajtótájékoztató alkalmával. Az eddigi tapasztalatok szerint ezek a szereplők körbekilincselnek a hazai mobilszolgáltatóknál, de a megvalósítás az üzleti tervek életképtelensége miatt rendre elmarad. Beck szerint rohamosan szűkül az a marzs, melyen belül egy virtuális operátornak mozgástere lehet, így árban alámenni a fizikai szolgáltatónak egyre kevésbé kifizetődő, és szolgáltatásokkal és márkával tudná csak megkülönböztetni magát.

A véleménnyel, hogy a virtuális mobil operátornak lenni nem jó üzlet, Beck nincs egyedül. Adam Sawicki, a GTS CE elnök-vezérigazgatója a vállalat regionális terjeszkedése kapcsán tartott múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, nem tartják vonzónak a virtuális operátor opcióját mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására. "Nem látom, hogy keresnének pénzt" -- mondta Sawicki. Iparági vélemények szerint virtuális mobilszolgáltatóként egyedül a brit Virgin képes megfelelő nyereségességet felmutatni, mégpedig márkaerejére építve.

Az Index.hu nemrég felröppent értesülései két olyan vállalatról is tudnak, melyek párbeszédet folytatnak a hazai mobilvállalatokkal egy virtuális operátori megállapodásról. A virtuális szolgáltatók sajátossága, hogy nem rendelkeznek saját fizikai célhálózattal, más szolgáltatók infrastruktúráját használják az előfizetők elérésére. Az Index szerint az ismeretlen Telekom 4 nevezetű cég és az Invitel is "előrehaladott tárgyalásokat folytat" a kérdésben. Az Invitel számára a virtuális mobilszolgáltatás minimális extra költséget jelentene meglévő vezetékes szolgáltatásai mellé, miközben mobil és vezetékes előfizetést is tartalmazó csomagokkal átfogó telekommunikációs megoldást kínálhatna.

Évek óta újra és újra felröppennek olyan pletykák és félhivatalos információk, melyek egy negyedik mobilszolgáltató megjelenéséről szólnak, eddig azonban ezek a várakozások nem valósultak meg. Több mint három évvel ezelőtt a Világgazdaság szellőztette meg például, hogy az amerikai Primus Telecommunications 2004 decemberében megjelenik a magyar mobilkommunikációs piacon, virtuális operátorként. A HWSW megkeresésére a vállalat európai részlegének ügyvezetője akkor meg is erősítette az értesülést, végül azonban a Primus mégsem jelent meg itthon. A HWSW úgy tudja, több hazai vezetékes internetszolgáltató meg kívánna jeleni 3G/HSDPA csomagokkal a piacon, köztük az Enternet, az ADSL-t jellemző alacsony marzs és a telítődő piac hatására, ezek a szándékok azonban eddig nem valósultak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról