:

Szerző: Ady Krisztián

2008. május 23. 11:31

Kipróbáltuk: külső forrásból is rögzíthetünk az AVerMedia pendrive méretű tunerével

Tévétunert igen régen teszteltünk oldalainkon, a több mint két éve nálunk járt Freecom DVB-T stickje is elsősorban mérete miatt keltette fel az érdeklődésünket. A gyártók azóta sem álltak le a fejlesztésekkel, az újabb tesztalany Avermedia AverTV Hybrid Volar HX a bizonyíték erre: még kisebb és gyakorlatilag mindent tud, amit egy tévétuner ma tudhat, illetve tudnia kell.

Tévétunert igen régen teszteltünk oldalainkon, a több mint két éve nálunk járt Freecom DVB-T stickje is elsősorban mérete miatt keltette fel az érdeklődésünket. A gyártók azóta sem álltak le a fejlesztésekkel, az újabb tesztalany Avermedia AverTV Hybrid Volar HX a bizonyíték erre: még kisebb és gyakorlatilag mindent tud, amit egy tévétuner ma tudhat, illetve tudnia kell.

Fullos körítés

A megtermett pendrive méretű, külső, így akár noteszgépekhez is használható tévé- és rádióvevő nem csak a digitális földfelszíni adásokkal (DVB-T) kompatibilis, de nevéhez méltón FM-rádiókat is hallgathatunk és a 2012-ig még bizonyosan működő analóg földi, vagy kábeles adásokat is nézhetjük vele. A mellékelt adaptert a tuner végébe csatlakoztatva analóg forrásokból -- DVD-lejátszó, set-top-box, videokamera -- is rögzíthetünk mozgóképet a számítógépre: ez a szolgáltatás néhány évvel ezelőtt még szinte lehetetlennek tűnt ilyen méretben.

AVerTV Hybrid Volar HX

A Hybrid Volar VX tuner előnyei között érdemes megemlíteni a Windows Media Center támogatást is, mind a Windows XP-s, mind a Windows Vistába épített Media Center szoftverrel szót ért a kártya. Ez már csak azért is érdekes, mert a Microsoft számos tunerkártyát azzal az indokkal nem támogat, hogy csak hardveres dekódolás esetén biztosított a "tökéletes élmény" -- az Avermedia szerint ez nem így van, ezért digitális vétel esetén is egy speciális meghajtóval hitetik el a Windows Media Centerrel, hogy teljesen hardveres kártyát lát. Ez igen hasznos képesség és jól használható kiegészítővé teszi a tunert.

A dobozt kinyitva nem csak a tunerrel találjuk szemben magunkat, hiszen kapunk hozzá antennát, infrás távirányítót, S-video/kompozit videobemenetet nyújtó adaptert is a kézikönyv és a meghajtóprogramot tartalmazó CD mellé. A mini antenna inkább FM-rádiózához jó, tévéadások vételére maximum az adótorony közelében lehet elegendő. A távirányító a tuneren lévő apró infravevőnek küldi a jeleket, ezért azt lehetőleg ne a noteszgép mögötti, vagy a számítógép hátán lévő portokba dugjuk, inkább használjunk USB-hosszabbítót.

A kártya szó szerint hibrid. Az USB-porton csak úgy férhet át az analóg adás, vagy az analóg bemenetek képe, ha azt előzőleg a tuner digitális formába tömöríti. Ezt a jelfolyamot a számítógépünk dekódolja jobb esetben a videokártya hardvere segítségével. Digitális földfelszíni DVB-T adás esetén a tunernek nem kell ilyen átalakítást végeznie, csupán közvetítenie, illetve rögzítenie kell az eleve digitálisan érkező adatokat, azonban ezt is a számítógépünknek kell dekódolnia. Ebből következik a tuner jövőállósága is, a szabadon vehető digitális csatornák esetén akár HD-felbontású adások, H.264, MPEG-4 AVC tömörítésű csatornák műsorát is foghatjuk majd -- ha lesznek ilyenek --, hiszen a dekódolás csupán szoftveres kérdés, a számítógépünk erejétől, képességeitől függ majd.

AVerTV Hybrid Volar HX AVerTV Hybrid Volar HX

Gép kell hozzá

Digitális adás itthon sajnos csak Budapest és Kabhegy környékén fogható, az Antenna Hungária tesztadása, de várhatóan idén ősszel, karácsonykor már 10-15 digitális adás közül választhatunk majd, melyek egy része ezzel a DVB-T-képes tunerrel is fogható lesz. Azért csak egy része, mert a leendő multiplexekben várhatóan előfizetési díj ellenében nézhető csatornák is helyet kapnak majd, ezek vételére azonban az ilyen tunerek nem lesznek alkalmasak -- nincs hova behelyezni az előfizetői kártyát.

A hibrid kivitelből az is következik, hogy bár a kártya részben hardveres megoldást alkalmaz, a sikeres felvételekhez és a csatornák megtekintéséhez erősebb gépre van szükség. Egy mai, átlagos PC-nek, noteszgépnek persze ez már semmilyen gondot nem jelent, de egy öregebb processzor kevés lehet az üdvösséghez. A HP tc1000 tabletem 1 GHz-es Baniasa -- és USB-kezelése -- csupán a tévénézéshez volt elég, folyamatosan közel 100 százalékon használva a processzort, a felvétel pedig már akadozott teljes PAL felbontás mellett.

A videofelvételek minőségét szabadon állíthatjuk, az előre beállított profilokhoz -- mint például az iPodoknak megfelelő MPEG4 verzió -- sajátot is létrehozhatunk. Analóg forrásnál a szokásos MPEG-2 formátum mellett AVI-ba és Windows Media Video formátumba is rögzíthetünk. A felvétel leendő minőségéről szinte azonnal meg is bizonyosodhatunk, a profil kiválasztását követően felvétel alatt ugyanezzel a bitrátával, felbontással látjuk a képet.

AVerTV Hybrid Volar HX AVerTV Hybrid Volar HX

Megéri az árát

A Hybrid Volar VX tunerhez két szoftvert is kapunk, az AverTV-t tévézésre és rádióhallgatásra hegyezték ki, míg az Aver Mediacenterrel számítógépünkön tárolt videókat, zenéket és képeket is egyetlen felületen érhetünk el, egyfajta mini Media Centert a varázsolva azokra az operációs rendszerekre, melyekben nem kapott helyet ez a Microsoft kiegészítő. A Mediacenterrel időeltolásos tévézés is rendelkezésre áll, megállíthatjuk az élő adást. A szoftverek alapvetően megbízhatóan működnek, bár a legújabb változatokkal is volt némi bizonytalanság a Windows XP harmadik szervizcsomagjának telepítését követően, néha a szoftver bezárásakor végzetes hibával szembesültünk.

A hosszú ékezeteink is okozhattak némi fejtörést a szoftver magyarosítóinak, azoknak ugyanis hűlt helyét találhatjuk, az összes csatorna behangolásához pedig érdemes a teljes keresést elindítani, mert bár választhatunk antenna és kábeles keresés között, a UPC csatornáinak csak körülbelül felét találta meg a legújabb, áprilisi szoftver. Az Avermedia hibrid tunerje megéri bruttó 14 ezer forint körüli végfelhasználói árát, hiszen mindent belepakoltak amit lehet, egyszerű telepíteni és kezelni, tartozékokkal is bőven el van látva. Már csak egy erős számítógép kell hozzá.

Az AverTV Hybrid Volar HX tunert a Ramiris Rubin ZRt. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 13:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.