:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 21. 11:27

Beérett tizenöt évnyi fejlesztés: küszöbön a Wine 1.0 megjelenése

A projekt hivatalos indulásától számított tizenötödik évfordulón, június 6-án jelenik meg a Wine 1.0 változata. A széles körben ismert és használt szoftver lehetővé teszi windowsos alkalmazások futtatását Linuxon. Az 1.0 verzió megjelenése előtt mindössze pár tucat hibát kell a fejlesztőknek javítaniuk, amelyek közül egy sem tűnik olyan súlyosnak, hogy hátráltatná a kiadást.

[HWSW] A projekt hivatalos indulásától számított tizenötödik évfordulón, június 6-án jelenik meg a Wine 1.0 változata. A széles körben ismert és használt szoftver lehetővé teszi windowsos alkalmazások futtatását Linuxon. Az 1.0 verzió megjelenése előtt mindössze pár tucat hibát kell a fejlesztőknek javítaniuk, amelyek közül egy sem tűnik olyan súlyosnak, hogy hátráltatná a kiadást.

Lassú víz partot mos

A Wine-t Bob Amstard és Eric Youngdale hozta létre 1993-ban, hogy lehetővé tegyék Windowsra írt alkalmazások futtatását Linuxon -- a kezdőlökést a Sun által készített Wabi adta, amely a windowsos API-k nyílt változatainak létrehozását tűzte ki célul, de 1996-ban a redmondiak nyomására megszüntették. A Wine nem egy emulátor, hanem egy kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amely a windowsos alkalmazások által meghívott DLL-ek alternatív implementációját biztosítja, de akár a Windows saját DLL-jeit is képes használni, amennyiben a felhasználó rendelkezik velük.

A Wine fejlesztése azért haladt ennyire lassan, mert egyrészt maguk a Windows-változatok is szerteágazóak, az operációs rendszer API-jai sokszor rosszul, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem dokumentáltak. A Win32 függvényekkel ilyen szempontból nincs nagy probléma, de egyes fájlformátumok és protokollok kiismerése igazi kínszenvedést jelentett a Wine fejlesztőinek, akik ráadásul a mai napig szabadidejükben foglalkoznak a programmal. További hátráltató tényező, hogy a nyílt forrású Wine projekt sosem rendelkezett egy átfogó hibakezelő és tesztelő rendszerrel, de az sem könnyítette meg a fejlesztők dolgát, hogy a Windows-változatok mellett a különféle Linux-disztribúciók is igen sokfélék, ami elnyújtja a tesztelési folyamatokat.

Közel 3 ezer tesztelt alkalmazás

A Wine weboldalán jelenleg közel 10 ezer különféle windowsos alkalmazásról érhetőek el kompatibilitási információk, ezek közül majdnem 1300 olyat találni, amely mindenféle probléma nélkül települ és fut Wine-on, további 1500 pedig apróbb trükkökkel működésre bírható. A hibátlanul futó, "Platina" minősítésű, alkalmazások sorában számos játékot is találni (pl. Half-Life 2, Call of Duty 2, Star Wars: Galaxies, Battlefield 1942), egyébként is feltűnően sok játék van a tízezres listában, amelynek oka az lehet, hogy a népszerű windowsos alkalmazások legtöbbjének megvan a linuxos megfelelője, a szabad operációs rendszer azonban játéktámogatás terén mindig mostohagyereknek számított. Az ismertebb windowsos alkalmazások közül az Office XP és 2003, valamint az Internet Explorer 7 is működik Wine alatt.

Érdekes, hogy maga a Microsoft hivatalosan sosem kommentálta a Wine-t, azonban a szoftver fejlesztői kiderítették, hogy például az automatikus frissítőszolgáltatással nem update-elhetők Wine-on futtatott Microsoft-alkalmazások (pl. az Office), mivel a rutin ellenőriz bizonyos registry-bejegyzéseket. Ugyanez a helyzet a WGA (Windows Genuine Advantage) ellenőrzéssel is, amely blokkolja a frissítések letöltését a Wine-on futó Microsoft-alkalmazásokhoz.

A Linux, mint asztali operációs rendszer ellen gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy nincs meg rá egyik-másik ismert és elterjedt windowsos szoftver, ezek közé tartozik például a Photoshop is. A Wine legújabb verziójának segítségével az Adobe képszerkesztőjének CS (8.0) változata már problémamentesen használható, a tesztelők semmiféle hibával nem találkoztak. A Google a CodeWeavers-en keresztül támogatja a Wine fejlesztését, hogy az problémamentesen futtassa többek között a PhotoShop CS2-t is, a Picasa fotókezelő szoftver futását pedig a Wine segítségével teszi lehetővé Linuxon.

Megspórolható a Windows

A kérdés az, vajon megérte-e 15 évet várni a Wine-ra. A szoftver elsősorban azoknak jelenthet megoldást, akik Linuxot szeretnének használni az asztali gépükön, azonban egyes, számukra kritikus fontosságú szoftverek nem készültek el a szabad operációs rendszerre, és csak Windowson működnek. A virtualizáció megjelenésével és elterjedésével azonban ma már egyáltalán nem jelent problémát a két operációs rendszer párhuzamos futtatása, így ha valakinek szüksége van egy windowsos alkalmazásra, bátran elindíthatja amúgy linuxos gépén valamelyik Windowst, és benne az adott programot -- hivatalosan támogatva, natív környezetben. Persze a Wine-nal megspórolható a Windows ára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.