:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 19. 10:56

Kapitulált a Toshiba: vége a formátumháborúnak

[Reuters/HWSW] A Toshiba nagyjából másfél órával ezelőtt jelentette be egy tokiói sajtótájékoztatón, kivonul a HD DVD mögül, miután elvesztette a meghatározó filmkiadók és kereskedők támogatását. A japán vállalat lépésével hivatalosnak tekinthető: a DVD-t leváltó lemezformátum pozíciójáért folytatott harcnak vége.

[Reuters/HWSW] A Toshiba nagyjából másfél órával ezelőtt jelentette be egy tokiói sajtótájékoztatón, kivonul a HD DVD mögül, miután elvesztette a meghatározó filmkiadók és kereskedők támogatását. A japán vállalat lépésével hivatalosnak tekinthető: a DVD-t leváltó lemezformátum pozíciójáért folytatott harcnak vége.

Túlságosan súlyos veszteségek

A Toshiba magyar idő szerint reggel kilenc óra után közölte a nyilvánossággal, hogy befejezi a HD DVD népszerűsítését, valamint megkezdi a HD DVD meghajtók, lejátszók és felvevők gyártásának és szállításainak csökkentését, és március végével teljesen le is állítja az értékesítést. Ez azt jelzi, hogy a HD DVD-nek nem maradt nyereséges piaci rés, a Blu-ray a fogyasztói és professzionális videózás, valamint számítástechnikai területeken is nyert. A Toshiba ugyanakkor továbbra is kínál technikai támogatást meglévő felhasználói felé. A vállalat adatai alapján mintegy 730 ezer HD DVD asztali lejátszó és felvevő került értékesítésre eddig, ebből 600 ezer az Egyesült Államokban, további 300 ezer PC-meghajtó, és újabb 300 ezer Xbox 360 kiegészítő -- több mint 1 millió vevő tett rossz lóra.

A Toshiba elnöke, Nishida Atsutoshi a tájékoztatón elmondta, hogy vállalat még kalkulálja a kivonulás költségeit. Elemzők egybehangzó véleménye alapján a Toshiba súlyos veszteségeinek megállítása érdekében döntött a lépés mellett, elismerve egyúttal vereségét, mely Japánban különösen nagy arcvesztéssel jár. A bejelentés közeledését megelőzően a kiszivárgott információk alapján már közel 6 százalékkal erősödtek a cég papírjai. A Goldman Sachs úgy becsli, ezzel 250-300 millió eurónak megfelelő jennel javulhat a Toshiba éves nyereségessége. A rendkívül költséges amerikai kampányok mellett a Toshiba mélyen önköltség alatt árusította lejátszóit, becslések szerint több százmillió dolláros veszteséget felvállalva. Bár ezzel kapcsolatban nem született bejelentés, a Toshiba és partnerei kétségtelenül Blu-ray termékekkel fog jelentkezni a közeljövőben.

A HD DVD gyors eltűnésével elhárul az akadály a Sony által vezetett Blu-ray csoport elől, hogy teljes erővel a DVD-t felváltani igyekvő HD-formátum népszerűsítésére összepontosítson. A feladat ugyanakkor továbbra sem egyszerű, ugyanis a vállalatoknak meg kell győznie a vevőket, hogy miért ruházzanak be új készülékekbe és filmekbe, amiben az árak leszorítása döntő szerepet fog játszani. Eközben a Blu-raynek versenyt kell futnia a szélessávú kapcsolatok terjedésével és gyorsulásával egyre nagyobb teret nyerő online terjesztéssel szemben is. Az érdekeltek a Blu-ray licenceiből és az elektronikai termékekből befolyó összegekre pályáznak, melyeken a realizálható nyereség összege akár évi több százmillió dollárra is rúghat.

Blu-day: 2008. január 4.

Az események január 4-ét követően gyorsultak fel, mikor a világ legnagyobb DVD-kiadója, a Warner Brothers és testvére, a Gyűrűk Urát jegyző New Line Cinema közölte, a Blu-ray mellett teszi le voksát, és még az év közepe előtt befejezi HD DVD kiadványainak forgalmazását. A Warner lépése lavinát indított el a formátumháborútól frusztrált kereskedőknél is: a múlt héten a legnagyobb amerikai elektronikai lánc, a Best Buy, a legnagyobb hiperlánc, a Wal-Mart, valamint a vezető online DVD-kölcsönző, a NetFlix is bejelentették Blu-ray exkluzivitásukat. Az észak-amerikai DVD-piac méreténél fogva töltött be kritikus szerepet a formátumháborúban, Európában és Japánban már a Warner lépése előtt is egyértelműen a Blu-raynek áll a zászló.

[+] A Warner eldöntötte a formátumháborút

A Toshiba kihátrálásával a két meghatározó HD DVD-exkluzív hollywoodi kiadó, a Universal és a Paramount Pictures azonnal felszabadul a HD DVD csoporttal kötött szerződései alól, vagyis várhatóan heteken belül Blu-ray filmeket jelentenek be a stúdiók. A Warnert szintén szerződés kötelezi arra, hogy májusig semleges maradjon, ez a kitétel szintén semmissé vált most, vagyis a HD DVD vélhetően rendkívül gyors halált hal. A Blu-ray győzelmét az eredményezte, hogy elektronikai ipari és filmipari súlyát egyaránt sikeresen vetette be a Sony, beleértve a volt filmipari vezető, Howard Stinger elnök-vezérigazgató kapcsolatait, így döntő támogatást tudott maga mögé felsorakoztatni.

Blu-ray vajon mi?

A Blu-ray lemezek (BD) a DVD-vel látszólag megegyező korongok, ugyanakkor kisebb pitjei (mélyedések) révén sokkal nagyobb adatsűrűséggel bírnak. Ez a 405 nanométeres hullámhosszúságú ultraibolya lézer alkalmazásának köszönhető, szemben a DVD-nél használt 650 nanométeres vörös lézerrel. A BD rétegenként 25 gigabájt adatot képes így tárolni, szemben a DVD 4,7 gigabájtjával, kétrétegű kiképzés esetén pedig az arány tovább nő a BD javára: 50 a 8,5 gigabájttal szemben. A magasabb adatsűrűség adott kerületi sebesség mellett magasabb adatátviteli sebességet jelent, így az 1x BD sebesség 3,4x DVD sebességnek felel meg. A jelenlegi leggyrosabb BD-meghajtók 12x sebességen képesek olvasni, és 6x-osan írni.
A kiadók számára a HD-videózás kulcsszerepet tölt be abban, hogy extra keresletet gerjesszenek filmjeik iránt egy telített, stagnáló piacon, melynek értéke globálisan évi 40 milliárd dollár. A formátumharc a vevők összezavarásával azonban akadályozta a HD-videózás terjedését, így az ipar mindenáron döntést akart -- és mesterségesen legyilkolni az alulmaradt szabványt. Filmkiadók, elektronikagyártók és elemzők egyaránt a Blu-ray eszközök és filmek iránti kereslet meredek felfutását várják a következő időszakra.

A Blu-ray és a HD DVD harca az elmúlt évtizedek legádázabb, és legköltségesebb harca volt a fogyasztói elektronikai iparban, kézenfekvő módon a JVC VHS és a Sony Betamax küzdelmére emlékeztet, mikor a Sony maradt alul. Ez az optikai formátumharc ugyanakkor rendkívül gyorsan zajlott le történelmi léptékkel: a VHS és a Betamax nagyjából egy évtizedig viaskodott, de a VHS egyértelmű győzelmét követően, mikor már a Sony is jelentkezett VHS-készülékekkel, további 17 évig volt piacon a Betamax professzionális területeken, ugyanis jelentősen jobb minőséget kínált.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.