Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 18. 16:21

Megjött a régóta várt új Ubuntu Linux

Megérkezett az Ubuntu Linux legújabb kiadása, a régóta várt Gutsy Gibbon. Az Ubuntu eddig az asztali gépek felhasználóit kényeztette leginkább, a 7.10-es verzió azonban már szerverfunkciók terén is számos újdonsággal szolgál.

[HWSW] Megérkezett az Ubuntu Linux legújabb kiadása, a régóta várt "Gutsy Gibbon". Az Ubuntu eddig az asztali gépek felhasználóit kényeztette leginkább, a 7.10-es verzió azonban már szerverfunkciók terén is számos újdonsággal szolgál.

Szebb, gyorsabb, jobb

A Gutsy Gibbon legszembetűnőbb újdonsága a kezelőfelület, amely a Compiz Fusion technológián alapul, és képes kihasználni a 3D-gyorsítókban rejlő lehetőségeket, látványos hatásokat felvonultatva a felhasználó asztalán. Ez a megoldás már korábban is része volt egyes disztribúcióknak, de az Ubuntu fejlesztői szerint mostanra forrott ki, és vált igazán használhatóvá. Természetesen azok a konzervatív felhasználók, akik ragaszkodnak a hagyományos ablakokhoz, vagy akik például noteszgépen használják az Ubuntut és nem szeretnék feleslegesen terhelni a grafikus chipet, kikapcsolhatják ezt a szolgáltatást.

További, az asztali felhasználást megkönnyítő változás, hogy az eddiginél könnyebben állítható a kijelzők felbontása és színmélysége, egyszerűen forgatható a képernyő és javult a külső megjelenítők, például projektorok támogatása. A nyomtatókezelés is megújult, utóbbi sok Linux-disztribúciónak gyenge pontja. Az Ubuntu fejlesztői lecserélték a régi nyomtatómenedzsment panelt, így elméletileg még egyszerűbb a printerek telepítése és beállítása, az ígéret szerint a konfiguráció már teljesen plug-and play. Az Gutsy Gibbonban helyet kapott egy virtuális PDF-nyomtató is, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik alkalmazásból PDF-fájlba nyomtasson a felhasználó.

Mélyebbre ásva az Ubuntu 7.10-be olyan újdonságokkal találkozhatunk, mint a legújabb Linux kernel, amely sokkal takarékosabban bánik a hardver-erőforrásokkal, a "tickless idle" opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat a mobil gépek felhasználóinak azáltal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor. Ezzel nem csak az akkumulátoros üzemidő hosszabbodhat, hanem a gép is csendesebben járhat.

Ubuntut a szerverekre is!

Az Ubuntu 7.10 kimondottan asztali gépekre szánt csomag mellett elérhető szerverváltozatban is. Installálásnál a felhasználó előre konfigurált profilok közül választhat, így ha csak korlátozott funkcionalitásra (pl. levelezőszerver, nyomtatószerver, adatbázisszerver, DNS, LAMP) van szüksége, a szükséges csomagok automatikusan települnek. A fájlszerverként való használatot segíti a továbbfejlesztett Samba, amely nem csak nagyobb teljesítményű, hanem már a Windows Vistát futtató kliensekkel is kompatibilis.

A Gutsy Gibbonnak már része a Novell által gondozott AppArmor, ami az alkalmazások jogosultságainak korlátozásával védi az operációs rendszert és a rajta futó szoftvereket. Az adminisztrátorok minden programhoz külön házirendet rendelhetnek, amelyben meghatározhatják, a szoftver milyen fájlokat és erőforrásokat érhet el, ezáltal megfelelő kezekben a külső és belső fenyegetések és a "zero-day" támadások, illetve a még ismeretlen biztonsági hibák kihasználása ellen is hatásos védelmet nyújthat.

Az Ubuntu 7.10-hez 18 hónapig biztosít majd támogatást a Canonical, a vállalati felhasználóknak ezért inkább javasolt a tavaly nyáron kiadott 6.06 LTS-hez ragaszkodni, ami 2011-ig biztosan támogatott lesz. A következő Ubuntu, a 2008-ra ígért "Hardy Heron" azonban szintén elérhető lesz kiterjesztett terméktámogatással, ami valószínűleg egészen 2013-ig szól majd. Több népszerű disztribúcióval ellentétben az Ubuntu teljesen ingyenes, letölthető az Ubuntu weboldaláról, vagy a magyar közösségtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról