Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 2. 12:40

A Google nem épít profilokat felhasználóiból, de elemezni akarja viselkedésüket

[Reuters/HWSW] Hatalmas látogatói bázisa miatt folyamatosan a figyelem középpontjában álló Google kínosan ügyel a személyes adatvédelem területére, mely a sokszor szkeptikus felhasználók bizalmának egyik alapköve. A vállalat a múltban számtalanszor hangoztatta, hogy távol tartja magát attól, hogy a látogatóról összegyűjthető adatok alapján egyedi profilokat építsen. Ha hihetünk neki, a vállalat így valóban más módszerek után néz, hogy tovább növelje hirdetési rendszerének hatékonyságát -- és nyereségét.

[Reuters/HWSW] Hatalmas látogatói bázisa miatt folyamatosan a figyelem középpontjában álló Google kínosan ügyel a személyes adatvédelem területére, mely a sokszor szkeptikus felhasználók bizalmának egyik alapköve. A vállalat a múltban számtalanszor hangoztatta, hogy távol tartja magát attól, hogy a látogatóról összegyűjthető adatok alapján egyedi profilokat építsen. Ha hihetünk neki, a vállalat így valóban más módszerek után néz, hogy tovább növelje hirdetési rendszerének hatékonyságát -- és nyereségét.

Tojáshéjakon lépkedve

A hirdetők álma, a reklámpiac Szent Grálja az egyénileg célzott hirdetés, melynek alapjául hatalmas adatbázisok elemzése alapján gondosan felépített profilok szolgálnak. Számos vállalat dolgozik ezen gőzerővel, hogy a jogi lehetőségek határán táncolva minél több személyes adatot tudjanak meg a weboldalakat látogató felhasználókról, így a lehető legrelevánsabb hirdetésekkel bombázzák értékes agyát, pontosabban azon keresztül pénztárcáját. A rendszerrel optimista megközelítésben mindenki nyer: a hirdető hatékonyabban és eredményesebben költi el pénzét, a médium, a hirdetéseket kiszolgáló és az analitikai cég is többet lát ebből, és a fogyasztó is több őt érdeklő reklámot láthat.

A jog és a morál ugyanakkor nem egy és ugyanaz, és a felhasználókkal ápolt bizalmi kapcsolatának érdekében a Google utóbbit választja, mely ez esetben szigorúbb feltételeket szab a törvény betűjénél. A vállalat állítása szerint távol tartja magát az egyéni felhasználók profilozásától, amit Susan Wojcicki, a Google hirdetési termékmenedzsmentért felelős alelnöke is megerősített a napokban egy interjúban. "Ez [a profilépítés] nem olyasmi, amiben részt vettünk, számos ok miatt" -- mondta Wojcicki nemrég a cég kaliforniai főhadiszállásán a média képviselői előtt.

Semmi nincs tárolva

Mega-profilozgatás itthon
Hazánk minden bizonnyal leggrandiózusabb projektje a Webaudit koordinációja alatt folyik több cég, köztük a T-Online és a Sanoma együttműködésében, és olyan hatalmas források kombinálására támaszkodik, mint az iwiw, a freemail, vagy a MyVip. Az online média érintett köreiben régóta ismert és várt projekt -- melyet a nyilvánosság előtt nagyjából egy hónapja tárt fel Dojcsák Dániel, az sg.hu munkatársa egy remek cikkben -- elkészültekor igen magas precizitással lesz képes valós időben megmondani egy adott weboldal üzemeltetőjének látógatói összetételét, korra, nemre, lakhelyre, esetleg végzettségre -- vagyis a mennyiség minőséggel finomodik.

A Webaudit-vezette projektbe bevont cégek jogászai a HWSW ismeretei szerint váltig állítják, hogy nincsen törvényi és személyi jogvédelmi aggály, mivel deperszonalizált adatok aggregált felhasználásáról van szó, vagyis egyes személyek nem követhetőek le -- az persze már más kérdés, hogy a nyers, egyéni adatokat tartalmazó adatbázis és a látogatási adatbázisok "illetéktelen kezekben" történő összevetése és elemzése milyen biztonsági problémákat vet fel.
Az online hirdetésből több mint 10 milliárd dolláros üzletet fabrikáló Google azonban nem mond, és az őt üldöző erőteljes versenytársakkal a sarkában nem is mondhat le rendszerének fejlesztéséről. A vállalat a profilok helyet úgynevezett behaviorista célzást (behavioral targeting) alkalmazását veti majd be tervei szerint. A módszer az egy-egy látogatás során egymás után végrehajtott keresések kombinálásával igyekszik rájönni a felhasználó szándékára, a Google keresőoldalát elhagyva azonban ezek az adatok törlődnek. "Semmi nincs tárolva, semmi nem marad az emlékezetben. Ez mind azon a látogatáson (visit/session) belül történik" -- közölte Wojcicki.

A behaviorista targetálás eredményeként lehetővé válik, hogy a hirdetési rendszer különbséget tegyen például egy gyerek és a gyerekének vásárló szülő között. Az egyedi kulcsszavas keresések alapján dolgozó algoritmus csak azt látja, hogy valaki rákeresett a Halo 3 vagy a Gran Turismo 5 című játékra, a fiatal és a szülő ugyanazokat hirdetéseket kapja. Ezzel szemben a korábbi keresésekkel kombináló behaviorista módszerrel van rá esély, hogy különbséget lehet tenni, hiszen egy gyereket vélhetően nem érdeklik a nyugdíjalapok vagy a munka törvénykönyve.

A Google tehát azon igyekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt közvetlen üzleti érdekei és a weben csüngő közösség bizalma, vagy éppen bizalmatlansága között. A vállalat ráadásul állítja, hogy a behaviorista megközelítés a legjobb. "Hisszük, hogy a feladatalapú megközelítés az adott időben a legrelevánsabb információ arra nézve, hogy mi után keresnek [a felhasználók]". Amennyiben hirdetési rendszerében beváltja a hozzá fűzött reményeket, elképzelhető, hogy a keresési találatokra is bevezeti a rendszert a keresőóriás, erről azonban nem esett szó a tájékoztatón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról