:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 23. 14:37

TDK: régi név, új tulajdonos

Az Imation 280 millió dollárnyi részvényért és 20 millió dollár készpénzért megvásárolta a japán TDK írható média üzletágát és hozzá a márkanevet is, vagyis nem tűnnek el a piacról a TDK írható lemezek, memóriakártyák, kazetták és más kiegészítők, csak a bevételek másik céget gazdagítanak. Az akvizíció eredményeképp a TDK lesz az Imation legnagyobb részvényese, mintegy 17 százalékos tulajdonrésszel.

[HWSW] Az Imation 280 millió dollárnyi részvényért és 20 millió dollár készpénzért megvásárolta a japán TDK írható média üzletágát és hozzá a márkanevet is, vagyis nem tűnnek el a piacról a TDK írható lemezek, memóriakártyák, kazetták és más kiegészítők, csak a bevételek másik céget gazdagítanak. Az akvizíció eredményeképp a TDK lesz az Imation legnagyobb részvényese, mintegy 17 százalékos tulajdonrésszel.

A tranzakció a harmadik negyedévben zárulhat le. A vállalat reményei szerint az integráció végeztével a TDK évi 575-600 millió dollárral járulhat hozzá a bevétel növekedéséhez és 25-30 millió dollárt tehet hozzá az üzemi eredményhez. Az egyezség részeként a TDK dolgozóinak egy része az Imationhöz kerül -- másik részük pedig valószínűleg utcára. Frank Russomanno, az Imation elnök-vezérigazgatója szerint a TDK jól kiegészíti a vállalat brandportfolióját, ugyanis a japán márka igen erős az anyaországban és Európában, ahol az Imation lemezeket kevéssé ismerik. A TDK írható médiák forgalmából Európa 40 százalékkal részesedik.

Amint arról beszámoltunk, egy évvel ezelőtt a TDK már kivonult az írható CD-k és DVD-k gyártásából, a japán cég azóta más beszállítótól származó médiát forgalmaz a saját neve alatt. A vállalat közölte, hogy a drasztikusan csökkenő kereskedelmi árak és az emelkedő anyag és energiaköltségek együttesen roppantották össze a gyártási tevékenységet. Bár a közlemény nevén nem nevezte, kétségtelenül a kínai üzemek által elképesztő mennyiségben ontott filléres korongok okozták a TDK végzetét. Tavaly márciusban a cégnél még úgy gondolták, a viszonylag nagy haszonnal eladható Blu-ray lemezek és szalagos kazetták fejlesztése, gyártása és értékesítése tovább folytatódhat, a mostani döntés azonban világossá teszi, a cég erről a területről is kivonul.

Az amerikai Imation nem egészen egy éve vásárolta fel az írható médiáiról ismert Memorexet, amelyért 329 millió dollárt fizetett. Az akvizíciónak köszönhetően az idei első negyedévben a cég bevétele 26 százalékkal emelkedett, azonban a piacon uralkodó elképesztő árnyomás miatt a nyereség 19 százalékkal 15,7 millió dollárra zuhant.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.