Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 14. 10:40

Elhunyt Alan Shugart, a merevlemezkirály

Tegnapelőtt elhunyt Alan Shugart, a hard disk king, a merevlemez-ipar egyik úttörője, a Seagate alapítója, akit egy másfél hónappal ezelőtt végrehajtott szívműtét komplikációi ragadtak el. A 76 évesen eltávozott Shugart neve gyakorlatilag egybeforrt a merevlemezek fejlődésével, a fizika szakon végzett mérnök ugyanis tagja volt annak a csapatnak, amely az IBM-nél 1956-ban kifejlesztette az első merevlemezt, majd később ő alapította a Seagate-et, amely ma a világ első számú merevlemez-gyártója.

[HWSW] Tegnapelőtt elhunyt Alan Shugart, a "hard disk king", a merevlemez-ipar egyik úttörője, a Seagate alapítója, akit egy másfél hónappal ezelőtt végrehajtott szívműtét komplikációi ragadtak el. A 76 évesen eltávozott Shugart neve gyakorlatilag egybeforrt a merevlemezek fejlődésével, a fizika szakon végzett mérnök ugyanis tagja volt annak a csapatnak, amely az IBM-nél 1956-ban kifejlesztette az első merevlemezt, majd később ő alapította a Seagate-et, amely ma a világ első számú merevlemez-gyártója.

A merevlemeztől a hajlékonylemezig

Alan Shugart
Alan Shugart
Shugart 1951-ben, közvetlenül az egyetemi diploma megszerzése utáni napon csatlakozott a Nagy Kékhez, ahol tagja volt annak a mérnökcsapatnak, amely 50 évvel ezelőtt megalkotta a világ első merevlemezes meghajtóját. Shugart későbbb egészen a merevlemezes adattárolással foglalkozó részleg vezetői pozíciójáig emelkedett a ranglétrán, a vállalatnál az ő irányítása alatt dolgozott az a mérnökcsapat, amely 1969-re kifejlesztette a hajlékonylemezt, amit akkoriban még memory disknek hívtak.

1969-ben Shugart elhagyta az IBM-et hogy a Memorex termékfejlesztési részlegét vezesse, amely 1972-ben piacra dobta az első olyan floppymeghajtót, amely lemezek írására és olvasására egyaránt képes volt. 1973-ben Shugart útjai elváltak a Memorextől, a szakember megalapította a Shugart Associates vállalatot, amely a 8 hüvelykes floppylemez tökéletesítésével foglalkozott. Shugart azonban összekülönbözött a vezetőséggel és 1974-ben kilépett saját cégéből (egyes források szerint kirúgták), visszaköltözött Kaliforniába, barátaival bárt nyitott a tengerparti Santa Cruzban, és vásárolt egy halászhajót.

Shugart azonban láthatóan nem bírta sokáig az édes semmittevést, 1979-ben a Memorexnél megismert Finis Connerrel 1,5 millió dolláros alaptőkével új céget alapított, ezúttal merevlemezek fejlesztésére és gyártására. Az ötletet Conner hozta: szükség lenne egy olyan merevlemezre, amely beépíthető a floppymeghajtók helyére, de jóval nagyobb kapacitást nyújt. A PC-ipar ekkoriban éledezett, a gépek többségében két floppymeghajtót helyeztek el hogy növeljék a rendelkezésre álló kapacitást.

A merevlemezpiac királya

A Shugart Technology nem sokkal alapítása után Seagate-re változtatta a nevét, mivel a Xerox által korábban felvásárolt Shugart Associates perrel fenyegetőzött. A Seagate első terméke egy 5,25 hüvelykes, 5 megabájtos kapacitású merevlemezes meghajtó volt (ST-506), amely 1980-as megjelenésekor 1500 dollárba került, ezt nem sokkal később követte az 10 megabájtos ST-412. Conner és Shugart számítása bevált, a merevlemez a PC-k sztenderd tartozékává vált, a Seagate pedig a merevlemezpiac királya lett, ezt a pozíciót a mai napig is őrzi.


Seagate ST-412

Ugyanebben az évben a Shugart Associates kidolgozta egy új párhuzamos interfész specifikációját, amely lehetővé tette több periféria csatlakoztatását a számítógépekhez. Ezt az interfészt Shugart Associates Systems Interface-nek (SASI) keresztelték el, amelyet 1982-ben az NCR-nél továbbfejlesztették, így létrehozva a ma is elterjedt Small Computer System Interface szabványt, a SCSI-t. A Shugartnál a SASI-n dolgozó mérnökök később Larry Boucher vezetésével új vállalatot alapítottak, így jött létre a SCSI-vezérlőiről ismert Adaptec.

Finis Conner 1984-ben úgy határozott hogy elhagyja a Seagate-et, elhatározását 1985-ben tett követte. Conner 1986-ban hozta létre saját cégét, a Conner Peripheralst, amely nem meglepő módon merevlemezek gyártásával kezdett foglalkozni. Conner a miniatürizációban hitt, az akkor elterjedt 5,25 hüvelykes meghajtók helyett már 3,5 hüvelykes kivitelben gondolkodott. A cég egyik legnagyobb befektetője és vásárlója a Compaq volt. 1993-ban a Conner felvásárolta az Archive Manufacturing céget és szalagos meghajtók gyártásába fogott. 1996-ban a Conner visszatért a gyökereihez, a céget ugyanis szőröstől-bőröstől felvásárolta a Seagate.

A Seagate-et a merevlemezpiac élére állító Shugartnek 1998 nyarán távoznia kellett a vállalattól, mivel a befektetők elégedetlenek voltak a vállalat pénzügyi teljesítményével: a közel 10 milliárd dolláros forgalmat bonyolító cég egy év alatt 650 millió dollár veszteséget termelt. Shugart tehát ismét maga mögött hagyott egy általa alapított vállalkozást és új üzletbe kezdett, az Al Shugart International célja fiatal vállalkozók és vállalatok felkarolása volt.

"Nem váltjuk meg a világot"

Ismerősei szerint Shugart jó kedélyű, laza ember volt, munkatársai gyakrabban látták színes hawaii-ingben mint öltönyben -- az interneten fellehető fotók többségén is ilyen öltözetben látható. Közeli barátai úgy emlékeztek rá, mint akinek élete legfontosabb célja az, hogy jól érezze magát a bőrében. Shugart lazaságát jól jellemzi, hogy 1996-ban Ernest nevű kutyáját indította a kongresszusi választáson, így tiltakozva a kormányzat pazarló működése ellen. A történetből később könyv is született "Ernest (majdnem) Washintonba megy" címmel. Shugart emellett étteremvezetési tapasztalatairól is írt könyvet.

"Lehetetlen úgy nézni a modern üzleti életre, társadalomra, kommunikációra, tudományta, zenére, szórakoztatásra vagy bármire úgy nézni, hogy ne látnánk, micsoda hatása van Al hagyatékának" -- mondta a Shugart halála kapcsán kiadott közleményben Bill Watkins, a Seagate elnök-vezérigazgatója. "Al egyedülálló szellemisége emlékezetes vállakozóvá, és egyben feledhetetlen emberré tette őt. Számos történet kering az iparban arról, hogyan érintette meg Al az embereket. A legtöbben úgy fognak emlékezni rá, mint aki szerette élvezni az életet és mindenkit arra biztatott hogy tegyen ugyanígy."

Watkins egy múlt heti üzleti vacsorán még némileg lazább hangnemet ütött meg, vállalatának célját így foglalta össze: "Nézzünk szembe a tényekkel, nem mi váltjuk meg a világot. Olyan terméket gyártunk, ami lehetővé teszi az embereknek hogy letöltsenek egy csomó szart és pornót nézzenek."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról