:

Szerző: Ady Krisztián

2006. november 20. 14:53

Milliónyi Wii játékkonzolt szállított az amerikai startra a Nintendo

[News.com, Engadget, HWSW] A Nintendónak sikerült, ami a Sonynak nem: vasárnap hajnalban kellemes hangulatú, attrocitásoktól mentes parti keretében útjára indult Amerikában a vállalat következő generációs játékkonzolja, a Wii. A viszonylag csendes rajt talán annak is köszönhető, hogy itt nem volt dulakodás és lövöldözés-rablás, a New York-i Times Square-en összegyűlt többezres tömeg mindegyikének jutott a konzolból. Egyes hírek szerint csak erre a helyszínre több mint 4 ezer játékgépet szállíttatott a Nintendo.

[News.com, Engadget, HWSW] A Nintendónak sikerült, ami a Sonynak nem: vasárnap hajnalban kellemes hangulatú, attrocitásoktól mentes parti keretében útjára indult Amerikában a vállalat "következő generációs" játékkonzolja, a Wii. A viszonylag csendes rajt talán annak is köszönhető, hogy itt nem volt dulakodás és lövöldözés-rablás, a New York-i Times Square-en összegyűlt többezres tömeg mindegyikének jutott a konzolból. Egyes hírek szerint csak erre a helyszínre több mint 4 ezer játékgépet szállíttatott a Nintendo.

Milliónyi Wii

Bár a japán vállalat korábban sem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mennyi konzolt készített elő a tengerentúli indulásra -- csak a japán mennyiség ismert, 400 ezer darab --, a becslések szerint több mint 1 millió Wii kerülhetett az üzletekbe a vasárnap folyamán. A kisebb boltok polcaira is közel százas nagyságrendben került az új játékgépből. A mai híradások szerint egyébként a Nintendo első szállítmánya teljes egészében elfogyott, így a PS3 több mint 300 dolláros darabonkénti vesztesége helyett eleve nyereséggel értékesített Wii máris több millió dollárt hozhatott a Nintendo kontójára egyetlen nap alatt.

Kevesebb volt azonban az egyik nyitócímből, a Legend of Zelda: Twilight Princess játékból, melyből jónéhány bolt teljesen kifogyott, még azelőtt, mielőtt a konzoljai elfogytak volna. A Wii vásárlók azonban nem maradtak játék nélkül, hiszen minden egyes konzolhoz járt a Wii Sports -- a cég többek között ezzel kompenzálta a magasabb árat -- , mellyel jópofa sportjátékokon lehet kipróbálni a "nuncsakuzás" élményét. Az Engadget egyik friss híre szerint illdomos azonban óvatosan bánni a vezérlővel, az ugyanis elszabadulása esetén akár 60 hüvelykes televíziónkban is kárt tehet.

"Ezek itt mind igazi játékosok" -- mondta a 29 éves, magát Triforce-ként bemutató játékos, aki elsőként vehette át a Wii-t ezen az eseményen -- eltökéltségét mi sem bizonyítja jobban, hogy igazi nevét is erre a becenévre változtatta. Bár saját bevallása szerint sorban állt az Xbox 360-ért, PlayStation 2-ért és a Nintendo DS hordozható konzolért is, a PlayStation 3-ért viszont nem vállalta a rizikót. A jóval alacsonyabb áron piacra került Wii-t valószínűleg senki sem azért vásárolta meg az első este, hogy horrorisztikus összegekért elérhetővé tegye az eBay-en.

Wii: nagyobb nyitókészlet
Fotó: Engadget

A Zelda is kell

A sorokban nyugodtan várták, hogy hozzájuthassanak Wii konzoljukhoz, hiszen biztosították őket, hogy mindenkinek jutni fog belőle, ezért az indító parti hangulatát semmi sem árnyékolta be. A konzollal akár játszani is lehetett, hiszen számos Wii-vel és kijelzővel felszerelt Segway rolleres segítő járta a sorokat, akik betekintést engedtek a konzol képességeibe. A játékosok meglepő módon nem csak a konzolt, hanem a Zelda következő változatát is hasonlóan felfokozott hangulatban várták. A megszólaltatott játékosok közül többen inkább magára a játékra vártak, mint a Wii-re. A várakozók szerencséjére a Times Square-en található Toys "R" Us üzletben legalább annyi példány volt ebből a címből is, mint a Wii-ből.

A játékosok éjfél után elözönlötték a boltot, nem csak a konzolt tartalmazó dobozzal, hanem jtékokkal, extra játékvezérlőkkel és egyéb kiegészítőkkel távoztak. A Nintendo megtette amit kell, egyetlen nap alatt egymillió elégedett játékosra tett szert az Egyesült Államokban. Nem kétséges, hogy a Japánba ígért 400 ezer darab is pillanatok alatt el fog fogyni.

Három hét múlva itthon is

Az új konzol itthon 70 ezer forint körüli áron rendelhető a nagyobb konzolboltokban és a PlayStation 3-mal ellentétben nem kell rá 2007 tavaszáig, esetleg tovább várni: a Wii december 8-án érkezik meg Európába, így hazánkba is. Játékgép funkciója mellett a Wii beépített böngészőt, valamint képnézegető és -szerkesztő szoftvert is tartalmaz, valamint monitorra kötve is használható. A Wii egyik legnagyobb újítása az egyik játékvezérlője, amely szakítva a hagyományos kontrollerkiképzéssel inkább egy távirányítóra hasonlít. Ennek segítségével élethűen mozgathatunk térben egy játékbeli kardot, fegyvert, zseblámpát, vagy éppen golfütőt, ami a Nintendo szándékai szerint jelentősen megváltoztatja a játékélményt.

A lemezen megvásárolható játékok mellett az ún. Virtual Console online rendszer révén továbi klasszikus játékokat tölthetünk majd le, melyek egyenként várhatóan 5-10 euró körüli összeget kóstálnak majd. Nyitáskor 15, míg azt követően havonta újabb 5-10 játék válik elérhetővé ilyen módon, melyek korábbi generációs Nintendo, SEGA és TurboGrafx platformokon jelentek meg, mint a Super Mario World, a Legend of Zelda: A Link To The Past, Super Mario 64, vagy a Donkey Kong.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.