:

Szerző: Ady Krisztián

2005. december 21. 16:31

Helymeghatározás a Vodafone-tól is, egyelőre csak üzleti ügyfeleknek

A Vodafone Magyarország is beindította a mobilhálózata celláit alkotó bázisállomásokra épített Mobil Flotta Helymeghatározás szolgáltatását. A szolgáltató üzleti ügyfelei mostantól folyamatosan figyelemmel kísérhetik mobil eszközökkel ellátott gépjárműveik, vagy akár munkatársaik aktuális földrajzi helyzetét, mozgási útvonalát -- a hatékonyabb működés érdekében.

[HWSW] A Vodafone Magyarország is beindította a mobilhálózata celláit alkotó bázisállomásokra épített Mobil Flotta Helymeghatározás szolgáltatását. A szolgáltató üzleti ügyfelei mostantól folyamatosan figyelemmel kísérhetik mobil eszközökkel ellátott gépjárműveik, vagy akár munkatársaik aktuális földrajzi helyzetét, mozgási útvonalát -- a hatékonyabb működés érdekében.

Pontosabb?

Az új szolgáltatás segítségével a mobil eszközök aktuális helyzete egy elektronikus térképen jeleníthető meg, melyet az interneten keresztül lehet elérni el. A szolgáltatás előnye, hogy a Vodafone állítása szerint a GSM rendszerben elérhető legjobb pontosságot nyújtja, mivel az adott mobil eszköz által használt cella azonosítóján túl a pozíciót tovább finomítja az adóállomás és az eszköz távolságának, illetve a szomszédos GSM-cellák jelszintjének mérésével.

A műholdas követési technológián alapuló hasonló megoldásokkal szemben a szolgáltatás további előnye lehet, hogy a szolgáltató teljes magyarországi lefedettségi területén használható, tehát akár épületen belül tartózkodó mobil eszköz helyzete is meghatározható.

Futárszolgálatoknak is

A Vodafone Mobil Flotta Helymeghatározás szolgáltatása hasznos segítség lehet például a szállítmányozó cégeknek, akik így meghatározhatják szállítmányaik tartózkodási helyét és útvonalát. A futárszolgálatok a legközelebbi futárt küldhetik az aktuális címre, az értékesítéssel foglalkozó cégek pedig ügynökeik útvonalát tudják lekérdezni, optimalizálni ügyfeleik kiszolgálásának javítása érdekében.

A figyelemmel kísért mobil eszközök csoportokba rendezhetők, egy-egy mobileszköz szükség esetén akár több csoportba is tartozhat. Ezeket az egységeket egyénileg beállított jellemzőkkel lehet ellátni, mint például teljes, és kijelzett név, telefonszám, emellett minden erőforráshoz egyedi grafikusan megjelenített ikon tartozik. A beépített címkeresővel a szükséges cím gyorsan megtalálható és bejelölhető, az útvonaltervező pedig segít kiválasztani a legmegfelelőbb útvonalat.

A központi felhasználó (diszpécser) beállíthatja az automatikus lekérdezés gyakoriságát, illetve bejelölhet úgynevezett engedélyezett és tiltott zónákat. Amennyiben egy mobil eszköz elhagyja, vagy belép egy ilyen zónába, a diszpécser automatikus riasztást kap. A Vodafone Mobil Flotta Helymeghatározás szolgáltatás az ügyfél részéről nem igényeli külön szoftver telepítését. A szolgáltatás működéséhez az internethozzáférésen kívül egy böngészőprogramra van csupán szükség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 09:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.