:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 15. 12:59

Gyanús ígéret: száz megabites internetkapcsolat Budapesten

[HWSW] Kecsegtető ígéret szerepel egy eleddig ismeretlen internetszolgáltató honlapján: száz megabites internetkapcsolat bruttó 15 000 forintos havidíjért. Feleekkora összegért pedig 2 megabites hozzáférést ígér a szolgáltató -- még ez utóbbi is igen kedvező a jelenlegi ADSL-tarifák mellett, a száz megabit pedig ilyen áron a piacon szinte utolérhetetlen ajánlat. Üröm az örömben, hogy sem a szolgáltató céges hátterét, sem a vállalkozási feltételeket nem sikerült megismerni.

Sok ígéret, kevés információ

A www.tiger.hu weboldalon meghirdetett ígéretes díjcsomagokról a szolgáltató informatikusával tudtunk beszélni, aki elmondta, hogy a környező -- azaz az újlipótvárosi Victor Hugo, Hegedűs Gyula és Csanády utcák -- házainak padlásait kábelezik be -- légvezetékkel hidalva át az utcákat -- és onnan vezetik le a ház lakóihoz az internetet. Az informatikus elmondása szerint a szolgáltatás már jelenleg is elérhető, az előfizetők száma pedig száz alatt van.

A szolgáltató weboldala szerint Ethernet-kábelen (UTP) érkezik a net. A 100 megabites sebességgel és az előfizetőkkel kapcsolatos kérdésünkre az informatikus elismerte, hogy minél több az ügyfél, annál kisebb sávszélesség, ám jelezte, hogy bővítéssel a sávszélesség csökkenése megelőzhető. Erről a kis bizonytalansági tényezőről azonban nem szól a weboldal, mint ahogy másról sem: nem derül ki, hogy ki vagy mi áll a szolgáltatás hátterében, mint ahogy az sem, hogy rendelkezik-e a szolgáltató a hírközlési hatóság jóváhagyásával.

Titokzatos céges háttér

Meglepő, de többszöri telefonálás után sem tudtuk meg ki vagy mi szolgáltat ilyen csábító áron internetet. A honlap céginformációs menüpontjában csak Tiger Hungary Stúdió szerepel, a cégforma feltüntetése nélkül. László Imre, a szolgáltatás vezetője lapunk érdeklődésére sem árult el többet, mondván: félő, hogy ha megmondja a cég nevét, még bejegyezhetik előttük. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint nem is cégként nyújtják a szolgáltatást, László úgy reagált: de, most is vállalkozásként működnek, ám nevet nem volt hajlandó megmondani. Arra a kérdésünkre, hogy a szolgáltatásra van-e NHH-s jóváhagyás, a cégvezető a "szerintem igen" választ adta.

A szolgáltató valamennyi ügyfélszolgálati száma titkos, egyedül a faxról árulta el a tudakozó, hogy az egy Victor Hugo utcai szállodáé. A tiger.hu domain pedig az állítólagos cég vezetőjének, Lászlónak a nevén van bejegyezve. A szolgáltató honlapja egy kis internetszolgáltató kábeltévé-előfizetőjének otthoni gépén van hostolva.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: az elektronikus hírközlési törvény szerint a szolgáltatóknak weboldalukon közzé kell tenniük az általános szerződési feltételeket (ÁSzF). Ez az a dokumentum, mely a szolgáltató és az előfizető közti alapszerződésnek tekinthető, hiszen mindkét fél valamennyi kötelezettsége és joga szerepel benne. A szolgáltató neve, címe és telephelye ha máshonnan nem is, de az ÁSzF-ből ki kell, hogy derüljön, s az is, hogy az ígért sávszélességet milyen garanciális feltételek mellett nyújtja a vállalkozás.

Szerződés nélkül a hatóság sem segíthet

Márton szerint a szolgáltatás elindítása előtt 30 nappal be kell adni az NHH-jóváhagyáshoz szükséges dokumentumokat, mint ahogy az ÁSzF minden módosítása előtt szintén 30 nappal a változásokat a honlapon közölni kell. A szóvivő úgy tájékoztatta lapunkat, hogy Tiger Hungary Stúdió néven nincs felügyeleti jóváhagyás, s az NHH weboldalán szereplő jegyzékben sem találni sem a cégvezető nevén, sem a Victor Hugo utcai címen bejegyzett szolgáltatót (a Tiger Hungary Stúdió a Victor Hugo u. 25-27-ben, míg a hazai internetközpont, s több szolgáltató székhelye is az utca túloldalán, a 18-22-ben található).

Márton elmondta, ha nincsenek kidolgozott szerződési feltételek, akkor egy vitás esetben -- például éppen a sávszélességgel kapcsolatos minőségi panaszok esetén -- az NHH nem is tud az előfizetőknek segítséget nyújtani, sőt, ilyenkor még az is kétséges, hogy polgári peres úton sikerül-e az előfizetői igényt érvényre juttatni. Az NHH piacfelügyeleti eljárást kezdeményezhet, melynek során kötelezheti a szolgáltatót a jóváhagyás megszerzésére, bírságot is kiszabhat, ezek azonban utólag aligha vigasztalják a sávszélesség-ígérgetéssel rászedett előfizetőket.

Hasonló -- bár szomorú végű -- esetről már lapunk is beszámolt: amikor az igen kedvező díjcsomagokkal előrukkoló Lanport néhány tucat előfizetővel, beszedett előlegekkel, mindenféle engedély nélkül, a vállalkozó nagymamájának nevére írt céggel becsődölt. Utóbb a Lanport üzemeltetője új internetszolgáltatásba kezdett, s megszerezte a hatósági engedélyeket is, azt azonban nem tudni, hogy a Lanportra beszedett előlegek sorsa mi lett.

Márton szerint az előfizetőknek érdemes tájékozódniuk, kivel is szerződnek: a hazai internet hasonlóan névtelen vállalkozásainak egy része ugyanis vagy megszerzi utóbb az engedélyeket, és szolgáltat rendesen mint a többi ISP, vagy egyszerűen eltűnik a piacról.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.