Szerző: Koi Tamás

2020. június 17. 12:00

Az 5G-vel tényleg irreleváns lesz a vezetékes net?

Az 5G megfőzi az agyunkat és terjeszti a koronavírust, az 5G igazából egy marketinglufi, az 5G semmire sem jó. Mit ad(ott) nekünk az 5G? Például vezeték nélküli szabadságot, immár nem csak a mobiltelefóniában, hanem otthoni/irodai környezetben is. A Huawei pedig fejlesztett ehhez egy 5G-s routert, amit pár hétig nyúztunk a Telekom 5G-s hálózatán.

A mobilnetet megosztó otthoni, irodai, netán hordozható routerek (MiFi-k) egyáltalán nem számítanak újdonságnak a piacon, többek közt szolgáltatók kínálatában is meg lehet találni ezeket az eszközöket, ám a technológia egészen mostanáig nem tette lehetővé, hogy a vezeték nélküli elérésekkel minden szempontból kiváltható, helyettesíthető legyen egy vezetékes hozzáférés. Még ma sem vagyunk ugyan teljesen ott, de az 5G megjelenésével, a már most rendelkezésre álló hatalmas kapacitással és rugalmas architektúrával a fixed-wireless access (FWA) felhasználási terület új értelmet nyerhetett. A Huawei legerősebb 5G-s routere, a meglehetősen botcsinálta nevű "5G CPE Pro 2" egy felkészült szolgáltatóval karöltve már az 5G-korszak hajnalán képes megingatni akár a gyorsabb vezetékes szélessávú hozzáférések pozícióját is.

NIX VEZETÉK

A tavasz elején megjelent Huawei 5G CPE Pro 2 nevéből eredően már egy második generációs eszköz, elődje, az 5G CPE Pro tavaly februárban, a barcelonai Mobile World Congress idején debütált. Az új generációs CPE (Consumer-Premises Equipment) alapvetően három lényeges pontban különbözik az elődtől: Egyrészt négy helyett immár tizenegy 5G-s frekvenciasávon képes kapcsolatot felépíteni, ezzel gyakorlatilag a teljes, 6 GHz alatti sávtartományt lefedve. Az új modell ezzel párhuzamosan támogatja a vivőaggregációt, így a downstream elméleti maximális sávszélessége 1,65 Gbps-ről 3,6 Gbps-re ugrott. Végül a Huawei 5G CPE Pro 2-nél új Wi-Fi vezérlő is került a fedélzetre, mely támogatja a legújabb, Wi-Fi6 technológiát is. Az új eszköz lelke mindazonáltal maradt a Huawei tavaly év elején bejelentett multi-mode chipje, a Balong 5000.

img_20200609_134905

Az eszköz dizájnját elnézve úgy látszik, a routereknél is igazzá válik lassan a mobiltelefonok piacára régóta álló mondás, miszerint nincs új a nap alatt: A Huawei 5G-s routere hasábszerű alakjával mintha csak szakasztott mása lenne az Apple Airport Extreme-nek, bár azért itt-ott felfedezhetők eltérések. A dobozka ezzel sokkal inkább illik a legtöbb otthon vagy iroda berendezési tárgyai közé, az elején található négy LED pedig akár ki is kapcsolható, hogy még kevésbé váljon tolakodóvá a jelenléte.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Hogy az eszköz már az FWA filozófia alapján készült, azt jól mutatja, hogy a hátulján az otthoni/kis irodai routereken megszokott 4 db vezetékes GbE port helyett csak kettő található, ebből az egyik egyébként vezetékes WAN portként is bevethető - legalábbis a rajta lévő felirat szerint, mert mi ahogy rácsatlakoztattuk a kábelmodemünket, a router kezelőfelülete merevre fagyott és nem volt többé hajlandó az együttműködésre. De minek is vezetékes WAN port, ha ott vannak a gigabitek a levegőben?

img_20200609_134640

A router hátulján egyébként még tápcsatlakozó és egy telefonaljzat került, utóbbi elvileg lehetőséget ad a konvergens szolgáltatóknak arra, hogy a vezetékes telefonszolgáltatásukat is 5G-re tereljék. A SIM foglalat a router aljára került, az 5G CPE Pro 2 nem túl meglepő módon nanoSIM-et fogad. Itt található még egy bekapcsológomb és a reset mikrokapcsolója is. Ezzel a csatlakozók és bővítési lehetőségek sora ki is merült, nincs tehát sem USB port a média- és nyomtatómegosztáshoz, sem SD-kártyahely a hálózati háttértár funkcióhoz. A hozzánk került típushoz külső antennát sem lehet csatlakoztatni, a routernek ugyanakkor létezik olyan variánsa, melynek van antennacsatlakozója, és a Huawei árul is hozzá kültéri antennát arra az esetre, ha a falak túlzottan nagy akadályt képeznének a jel számára.

IRÁNYÍTÓKÖZPONT

A Huawei 5G CPE Pro 2 beüzemelése gyerekjáték, a SIM-kártya behelyezését követően lényegében már csak egy közeli konnektort kell keresni a tápegységnek, és kevesebb mint egy percen belül a router üzemkész. A mobilhálózati kapcsolatok felépüléséről az előlapon lévő LED-ek tájékoztatnak, ezen felül egy hangulatos kék fény dereng a router alsó peremén, ha esetleg kétségeink lennének afelől, hogy be van-e kapcsolva az eszköz. Az első üzembe helyezéshez elég egy okostelefon, melyre telepíteni kell a Huawei saját vezérlőalkalmazását, amiből a telepítési folyamat könnyűszerrel levezényelhető. A webes felülethez később is csak akkor kell nyúlni, ha bizonyos hálózati és biztonsági beállításokat szeretnénk konfigurálni, elérni.

huawei_5gcpe2_interface

Az eszköz amúgy nagyjából olyan, alapvető routerfunkciókat kínál, melyek mindegyik másik, kommerszebb vezetékes Wi-Fi6 routernél megtalálhatók, vagyis senki ne számítson szofisztikált, DPI-alapú forgalomanalízisre és szűrésre, QoS-beállításokra, netán VPN-szerver funkcióra, van viszont alap szülői felügyeleti modul, vendéghálózat, VPN-kliens üzemmód és DDNS-támogatás, bár a router ezzel együtt sem menedzselhető a mobilappal kívülről, legfeljebb webböngészőből.

webui

A Huawei 5G-s routerének tehát nem az adminisztrációs felület az erőssége, sokkal inkább az a Balong 5000 chipset, melynek teljesítményét jól szemlélteti, hogy aktív hűtést is kapott. Folyamatos rádióforgalom esetén alig hallhatóan észrevehető a kis ventilátor duruzsolása - de ez a tapasztalatok szerint átlagos irodai, otthoni környezetben egyáltalán nem zavaró (a gyártó szerint a zajszintje 30 dB). Az 5G CPE Pro 2 ott villantja meg tehát valódi tudását, ahol 5G-s hálózati kapcsolat is elérhető, szerencsére a HWSW irodája ilyen helyen található, így a beüzemeléskor behelyeztünk egy 5G-képes szolgáltatással felruházott telekomos SIM-et, és nekiálltunk a gigabitek hajszolásának.

Mielőtt bárki önfeledten rárontana a speedtest.net -re, netán az NMHH szélessáv mérő oldalára, a szélessáv.net -re, érdemes kitesztelni, hogy pontosan hol is lehet a megfelelő helye a routernek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a régi vezetékes router mellett, a rackszerkrényben van a legjobb térerő. A szolgáltatók által - beleértve a Telekomot - jelenleg széles körben használt 3,6 GHz-es úttörő 5G sávnál a jelveszteség beltéren a falak anyagától és számától függően igen jelentős lehet, szerencsére a router segít nekünk a megfelelő helyszín felkutatásában, egy erre a célra létrehozott mérőfelületen, mely a lakás vagy az iroda különböző pontjain tapasztalható vételi karakterisztikát vázolja fel. Előny, hogy az ideális helyszín megtalálásához a kábelezés hiánya miatt ezúttal már egyáltalán nem kell kompromisszumot kötni.

FÉL GIGABIT A LEVEGŐBEN

A Huawei 5G CPE Pro 2-be épített antennák nyereségéről sehol nem találtunk információt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az irodán belül alapvetően konstans volt a vétel, ami jó jel mind az eszköz, mint a Telekom rádiós hálózatának képességeit illetően. A routerrel természetesen elvégeztünk több tucat 5G-s sebességtesztet, mind Wi-Fi, mind Ethernet hálózati összeköttetésen keresztül, ezek eredménye időszaktól függően letöltési irányban tipikusan 250 és 500 Mbps között, feltöltési irányban pedig konstans 30 Mbps körül alakult. Bár a használt 5G-s hálózat teoretikus maximum áteresztőképességéhez, az 1 Gbps-hez képest ez jelentősen elmarad, a frekvenciasáv karakterisztikáját figyelembe véve mindez kifejezetten jó eredménynek számít, 4G-s kapcsolat esetén ezek gyakorlatilag már elérhetetlen távlatoknak bizonyulnak.

A hálózat sávszélesség-korlátját tapasztalataink szerint itt már elsősorban a Wi-Fi-n csatlakozó kliensek képességei és az eszköz valamint a kliensek közti távolság (na meg a köztük lévő falak és födémek száma) határozza meg elsősorban. A Huawei 5G CPE Pro 2 "Gigahome" nevű Wi-Fi rádiója ezen a téren méréseink szerint alapvetően nem nyújt kiemelkedő teljesítményt, az 5 és a 2,4 GHz-es jelszint teljesen párban van a referenciaként használt TP-Link Archer C7 v4.0-s routerrel. A vezeték nélküli LAN lefedettségét mesh rendszerben lehet növelni, a Huawei ezt Link+ -nak nevezi, bár a weboldalon HiLink Mesh-ként hivatkozik rá, hozzátéve, hogy a router a 802.11s szabványt csak későbbi szoftverfrissítéssel fogja ismerni.

img_20200609_141801

Összességében a Huawei 5G CPE Pro 2 megfelelő szolgáltatással megtámogatva rendkívül erős csomagot kínál azok számára, akik szabadulni akarnak a vezetékektől. A rendszer ugyan a legmodernebb, optikai elérésekre nem alternatíva, de a HFC-, pláne az xDSL-alapú csatlakozások technológiai szempontból már most, az 5G-korszak hajnalán nagy biztonsággal kiválthatók vele. Az eszköz, illetve a technológia széles körű, gyors elterjedésének két gátja lehet: Az egyik a bekerülési költség, ami a Huawei 5G-s routere esetében alsó hangon 450-500 euró, a másik pedig a mobilhálózatok 5G-érában sem végtelen kapacitása, ami érthető okokból óvatos duhajjá teszi a szolgáltatókat.

Külföldi (német és angol) példák ugyanakkor azt mutatják, hogy egy ilyen méregdrága CPE-nek is van helye a kínálatban, a piacon pedig mindig lesz egy vagy két olyan operátor, melynek érdekében áll majd vezetékes technológiát kiváltó, helyhez kötött internetelérést nyújtani 5G-n keresztül. Hazánkban ilyen operátor egyértelműen a vezetékes lábbal nem rendelkező Telenor, de a konkurencia régi primer körzeteiben jelentős felhasználói bázissal nem rendelkező Vodafone-nak is egyszerűbb lehet egy ilyen routert adni az előfizető kezébe ahelyett, hogy városok tucatjaiban hozzáfogna az utcák felásásához vagy a légkábelek kihúzásához.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.