Szerző: Hlács Ferenc

2018. február 23. 11:06

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy A8 (2018)

Közelíti a csúcs- és középkategóriát a Samsung, de szerencsére azért árban még nagy a távolság. Az idei A8 így sem filléres modell, cserébe viszont formatervben és teljesítményben is rákapcsol.

Nem kellett egy év hozzá, hogy a Samsung által tavaly bemutatott, új generációs okostelefonos formaterv lecsorogjon a csúcskategóriából a gyártó elérhetőbb árú modelljeihez. Ha nem is a belépőszintről van szó, a vállalat Galaxy A8 modellje felső-középszinten a tavalyi "nagy testvérekhez" hasonlóan elköszön az előlapi fizikai home gombtól és ujjlenyomat-olvasótól, utóbbit a hátlapra költöztetve, azok helyét elöl pedig további kijelzőterülettel töltötte ki. Így a tavalyi év nagy slágere, a 18:9-es, pontosabban a Samsung esetében 18,5:9-es képarány is eljutott az eszközre.

samgala8201801

A vállalat telefonjain a legutóbbi dizájnváltás előtt is egységes formatervet láthattunk, szinte az első generációs Galaxy modellekig visszamenőleg: nagyméretű kijelző alatta a kapacitív gombokkal keretezett home billentyűvel. Ez a koncepció a belépőszinttől a csúcskategóriáig végigvonult a gyártó termékpalettáján - most pedig ugyanennek az egységesítésnek az első lépcsőjét érhetjük tetten a 2018-as A8 modelleken. A művelet egyébként annyira jól sikerült, hogy első blikkre akár össze is keverheti az ember a telefont az S8 sorozat tagjaival.

Ahol kellett csiszoltak a dizájnon

De csak első blikkre. Kézbe véve feltűnnek a különbségek, elsőként hogy a kerekített sarkú, hosszúkás kijelző szélei itt nem íveltek, az síkban terül el a telefont övező fémkereten belül - nem úgy a hátoldalt borító üveglap, amely már íves széleket kapott - üveget olcsóbb hajlítani mint magát a kijelzőt. Itt a hátoldalon tűnik fel a következő fontos különbség a tavalyi csúcsmodellhez képest, amiben ráadásul az A8 maga mögé is utasítja a gyártó jelenleg elérhető drágább készülékeit: az ujjlenyomat-szenzor végre nem a hátlap leglehetetlenebb vidékén, a kamera mellett kapott helyet, hanem az elmúlt években lefektetett iparági - és ergonómiai - konvencióknak megfelelően, a kamera alatt. Így végre nem fenyeget a veszély hogy az érzékelőt keresve folyamatosan összetapogatjuk az optika üvegborítását. Összességében sokkal kényelmesebb a telefon feloldása, nem kell nyújtózkodva keresgélni a mutatóujjal a szenzor után, az épp kézre esik. Az érzékelő egyébként akárcsak a csúcskategóriás modelleknél, gyorsan és pontosan dolgozik.

sga818bck

Hogy az ergonomikusabb pozícióba helyezett érzékelő megspórol némi zsonglőrködést a telefonnal azért is előnyös, mert ahogy az az üvegborítású eszközöknél lenni szokott, száraz, netán túl nedves kézben meglehetősen csúszóssá válik a készülék, így nehezebb lehet egy kézzel biztosan tartani. A jobb fogásban ugyanakkor a hosszúkás kialakítás is sokat segít, értelemszerűen stabilabban tartható az eszköz mint szélesebb társai. Érdekes egyébként, hogy a telefon ívelt kijelzőszélek híján az S8 modelleknél számottevően vaskosabbnak érződik, pedig nincs fél milliméter különbség sem közöttük. A "felhizlalt" hatást a hosszúkás kialakítás tovább tetézi - ugyanakkor félreértés ne essék, ez sem esztétikai, sem pedig használhatósági szempontból nem von le a készülék értékéből.

A fentieken túl egy további érdekes dizájndöntés is hamar feltűnik az A8-at forgatva, a telefonon ugyanis a hangszóró az alsó él, vagy az előlap alsó vagy felső kávája helyett, rendhagyó módon a készülék jobb oldalán, a bekapcsológomb fölött kapott helyet. Ez a pozíció a gyártó belépő-, illetve középszintű modelljeinél nem új keletű, ugyanakkor aki még nem szokott hozzá, elsőre furcsa lehet, hogy a készüléken időnként miért tompul el a hang, látszólag véletlenszerűen - a hangszóró felfedezése után ugyanakkor gyorsan megszokható, hogy annak elfedése nélkül fogja az ember a készüléket.

samgala8201803

A felhasználói élmény nem utal a barátságosabb árcédulára

samgala82018specsMiután a telefon esetében ugyanolyan fémkeretbe zárt üvegszappanról van szó, mint a csúcskategóriás modelleknél, kézbe véve ugyanazt a prémium érzetet kelti, mint a Samsung termékportfóliójának éle. A jó hír az, hogy ez a készüléket bekapcsolva sem változik, a telefon tempósan, gördülékenyen teszi a dolgát, mindezt ráadásul a gyártótól megszokott, kifogástalan minőségű Super AMOLED kijelzőn. Igaz a felbontás itt kisebb, mint az S8 sorozatnál, az általa produkált 441 PPI-s pixelsűrűség azonban így is több mint elég a pengeéles képhez. Ugyanakkor ha okostelefonos VR szemüvegekben gondolkodunk, ennyi képponttal már észrevehetően gyengébb képet kapunk a headsetek lencséi mögül. Ez ugyanakkor a gyártót nem tartja vissza, hogy lehetőséget adjon a vásárlóknak VR platformja kipróbálásához, az A8-ba ugyanis a csúcskategóriából nem csak a formaterv, de a cég Gear VR szemüvegeinek támogatása is eljutott. Utóbbit mindenesetre vásárlás előtt mindenképp érdemes személyesen is kipróbálni, hiszen szubjektív lehet, hogy a visszafogottabb képminőség megengedhető áldozat-e az alacsonyabb belépődíjért a Samsung virtuálisvalóság-platformjára.

A készülék szoftverére visszakanyarodva, "beköltözéskor" az A8 is megtartotta a Samsung telefonok elmúlt években megismert jó szokását, azaz a telefonon futó, 7.1.1-es, TouchWizzel kisminkelt Android rendszer a kezdeti beállításoknál azt is megkérdezi, a cég melyik alkalmazásait telepítse a készülékre, nem tömi tele azt kapásból bloatware-rel - továbbra is abszolút dícséretre méltó gyakrolatról van szó a Samsung részéről. Fontos különbség azonban a zászlóvivőkhöz képest, hogy a virtuális gombsor közepén elhelyezkedő home gomb nem nyomásérzékeny, így a különböző nyomáserősségekhez kapcsolható plusz funkciók esetében kimaradnak.

samgala82018scr01samgala82018scr02samgala82018scr03

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az is rögtön érezhető, hogy a telefonban dolgozó nyolcmagos Exynos 7885 chip végre-végre nem a "nyolc lassú ló" elvet követi, a hat takarékos Cortex-A53-as mag mellé befog két Cortex-A73-at is. Ezzel a telefon toronymagasan kiemelkedik a középkategóriából, ez a lapka (a csupa A53-asokkal ellentétben) évekre elegendő teljesítménytartalékkal rendelkezik. A magok ráadásul példamutatóan is végzik a dolgukat, a telefont a játékok, illetve az appok közötti gyakori váltogatás sem hozza zavarba. Gear VR headsetben ugyanakkor nem volt módunk kipróbálni a hardvert, lehetséges, hogy a komolyabb VR játékok már megizzasztanák a készüléket.

 sgsa818js

Találni rést a pajzson

A 2018-as Galaxy A8 tehát kategóriájában kifejezetten jó első benyomást tesz, sajnos azonban még a Samsung kertjében sem lakhat jól a kecske úgy hogy a káposzta is megmaradjon, így ennél modellnél is gyorsan kiderül, hol tekerte vissza a potmétert a cég a barátságosabb árcédula érdekében. A hunyó az A8-nál a kamera, amely a középkategóriás várakozásokat nem igazán tudja felülmúlni. Az optikai képstabilizáció hiánya még nappal, kiváló fényviszonyok között is érezhető, a kép apró bemozdulásra is elmosódhat, erős fényben pedig kiégni is hajlamos. Éjszaka állvány nélkül szinte reménytelen vállalható képet készíteni az eszközzel, izmosabb fényforrás hiányában, a gyenge fényviszonyokkal a telefon nem igazán képes felvenni a harcot. Az előlapon nem egy, de mindjárt két kamera figyel, noha ezek egyesített erejétől sem érdemes csodát várni. A szelfieffektek megszokott csokra mindenesetre itt is megtalálható, a kétszenzoros felállásnak hála ráadásul a szebb utólagos háttérelmosásra is lehetőség van, az arc kihangsúlyozása végett.

samgala82018pht02

samgala82018pht01

Akkumulátorból a hosszúkás készülékházba egy határozottan korrekt, 3000 mAh kapacitású telep jutott, ezzel a telefont különösebb önmegtartóztatás nélkül használhatjuk egy bő munkanapig, kicsit jobban odafigyelve pedig másfél napot is kihúz az eszköz. Ugyancsak jó pont, különösen a középkategóriában, hogy az üvegborítású ház szigetelésére a gyártó nagy figyelmet fordított, a telefon így IP68 besorolást kapott, azaz a pornak teljes mértékben ellenáll, víz alatt pedig másfél méteres mélységben akár fél órát kibír, így nem csak az esőben telefonálhatunk vagy navigálhatunk vele különösebb aggodalom nélkül, de akár a kádba is nyugodt szívvel magunkkal vihetjük.

samgala8201802

Anti-OnePlus

Árazás terén az idei Galaxy A8 jócskán alálicitál a gyártó csúcsmodelljeinek, ajánlott fogyasztói ára majdnem fele a cég termékpalettájának élén lovagló készülékekének - ez ugyanakkor a manapság jellemző okostelefon-árazást tekintve sajnos még mindig nem jelenti, hogy olcsó készülékről van szó. A telefon ajánlott fogyasztói ára itthon 160 ezer forint (de bolti ára már 115 ezerig lecsúszott), amiért prémium kivitelt és dizájnt, és talán a kamerát leszámítva tisztességes, hosszú évekig kellemesen használható hardvert is kapunk, amelyet ráadásul a vízbeejtéstől sem kell félteni.

A készülék ár-érték aránya mögé lényegében csak az olyan konkurensek jelenléte állít kérdőjelet, mint a OnePlus legújabb készülékei, amely hasonló áron közép helyett (tavalyi) csúcskategóriás hardvert kínálnak. Persze utóbbi hátránya, hogy a szolgáltatók kínálatában hiába keresik itthon a vásárlók. A 2018-as Samsung Galaxy A8 példáján mindenesetre elmondható, hogy ahogy a középkategória ára egyre felfelé araszol, azt végre a megjelenés és a teljesítmény is követni kezdte.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról