Szerző: Ady Krisztián

2007. október 30. 11:53

Kipróbáltuk: Novatron mindenevő HD-lejátszó

Az USB-ről is táplálható DVD-lejátszók korában meglehetősen nehéz megindokolni, miért költene valaki súlyos tízezreket egy olyan berendezésre, ami önállóan képes különféle video- és hanganyagok lejátszására. Előbbiekkel mégsincs jó tapasztalatom, bár némelyek képesek hordozható merevlemezem fogadására, a lejátszás már közel sem zökkenőmentes. Ráadásul változnak az idők, a felbontás növekszik, a kodekek cserélődnek, egyre több a HD-felbontású videó az interneten is, amikkel ezek a készülékek nem birkóznak meg, LCD-tévémen viszont szívesebben nézném őket.

Az USB-ről is táplálható DVD-lejátszók korában meglehetősen nehéz megindokolni, miért költene valaki súlyos tízezreket egy olyan berendezésre, ami önállóan képes különféle video- és hanganyagok lejátszására. Előbbiekkel mégsincs jó tapasztalatom, bár némelyek képesek hordozható merevlemezem fogadására, a lejátszás már közel sem zökkenőmentes. Ráadásul változnak az idők, a felbontás növekszik, a kodekek cserélődnek, egyre több a HD-felbontású videó az interneten is, amikkel ezek a készülékek nem birkóznak meg, LCD-tévémen viszont szívesebben nézném őket.

Az ultimate

A kényelmetlenségről ne is beszéljünk, a letöltött anyagot ki kell másolni, ki kell írni lemezre, mennyivel egyszerűbb lenne ennél esetleg hálózaton át streamelni, megosztani egy könyvtárban, a többit pedig intézze el a lejátszó maga. Már amelyik képes rá: jó példával járt elöl a közelmúltban a KiSS Technologies, melynek heroinárban mért lejátszói közül néhány képes már megoldani ezt a feladatot. A HD anyagokkal, H.264 videotömörítéssel azonban csak a legújabbak boldogulnak.

Az ultimate lejátszó tehát tudjon streamelni, kapcsolódjon vezeték nélkül a helyi hálózatra, hogy bármelyik gépem megosztott anyagait elérhessem -- persze itt jöhet a kérdés, hogy akkor miért nem a PC-t kötöm a tévére: a bár minimális, de létező zaj miatt --, fogadjon USB-n is pendrive-ot, merevlemezt, sőt, tehessek is bele háttértárat, amire felmásolhatom a zenéimet, képeimet, videóimat. Ne okozzon neki problémát semmilyen tömörítés, és természetesen támogassa az LCD-tévém nagyobb felbontását.

Novatron IAMM NTD37HD

A Novatron IAMM NTD37HD médialejátszó mindezt tudja. A készülék házába egy normál méretű, 3,5 hüvelykes, SATA-csatlakozós merevlemezt építhetünk, gyakorlatilag bármilyet, bármekkorát. A szellőzésről kis ventilátor gondoskodik, melynek szinte semmilyen hangja nincs, így a zaj problémáját már meg is oldottuk. A készülékben az adatlapok szerint Sigma Designs SEM8623 lapka gondoskodik a hang- és képanyagok dekódolásáról, melyek között szinte minden ma népszerű formátumot megtalálhatunk.

Matroska

A lejátszó hátlapján számtalan csatlakozó található, a digitális kimenetek –- optikai mellett koaxális is van -- helyett kaphatunk diszkrét 5.1-es analóg hangot is korábbi hatcsatornás hangszórókészletek, erősítők számára, ráadáasul a DTS hangsávok megszólaltatása, de kétcsatornás lekeverése sem probléma. A képet kompozit, S-VIDEO, komponens és DVI-kimeneteken keresztül juttathatjuk el a tévéhez, gyakorlatilag nincs olyan készülék, mely ne lenne ráköthető valamilyen módon a lejátszóra. Az Ethernet-csatlakozó mellett feltekerhetjük a beépített Wi-Fi-vezérlő antennáját is.

A lényeg a HD-felbontás és HD-anyagok támogatása, a komponens vagy DVI-kimeneten keresztül 720 és 1080 soros felbontási üzemmódok közül választhatunk a tévénk képességeinek megfelelően. Az 1080 soros progresszív megjelenítés csak DVI-kimeneten aktiválható. A nagy felbontásnak csak hasonlóan tömörített anyagok esetén van értelme: a lejátszó dekódoló lapkája megbírkózik a Windows Media, DivX, XviD, MPEG-4 AVC (H.264), MPEG-2 nagy felbontással tömörített anyagaival, egészen 1920x 1080 pixeles felbontásig. A lejátszható formátumok között megtalálhatóak a DVD-állományok (.vob, .ifo) és a .ts kiterjesztés is, az .avi konténer mellé a .mkv (Matroska) "doboz" támogatását hamarosan ígérik.

Különlegesség az ISO lemezkép-támogatás, komplett DVD-lemezeket -- persze csak a másolásvédelem nélkülieket -- másolhatunk fel a Novatronba épített merevlemezre, majd ezeket egyetlen gombnyomással úgy játszhatjuk le, mintha a lemezt egy DVD-lejátszóba helyeztük volna be. Ugyanerre képes a készülék a könyvtárstruktúrában tárolt DVD-állományokkal (.vob, .ifo) is.

A hangok terén a Windows Media Audio (Pro is, a HD-filmekhez), MPEG4-AAC, AC3 és természetesen az MP3 is támogatott, ezek a filmek hangsávjai is lehetnek. A készülék képnézegetőként is használható, JPEG és PNG fotókból rendezhetünk diavetítést. Feliratállományokból az SMI, SUB, és a legnépszerűbb SRT formátumokat olvassa, ráadásul nem csak a felirat színe, hanem mérete is változtatható. Az ékezetes karakterek helyesen jelennek meg a képernyőn, de ez 2007 végén már alapkövetelmény.

NTD37HD menü

Hálózatról is

A lejátszó tehát elméletileg mindenevő, amit a gyakorlatban be is bizonyított. Bár tesztünk szerint -- és a kézikönyv szerint is -- a haladóbb tömörítési beállításokat (például GMC, QPEL) ez sem szereti, a DivX 6-nál ezekkel kódolt videókkal nem volt gond, csak az XviD-nél kaptunk állóképet, vagy hibaüzenete. A DivX 6 menütámogatása is kimaradt, az egyre népszerűbb, legújabb H.264 HD-videók lejátszását viszont a készülék tökéletesen megoldotta. A Sigma Designs lapka kiváló minőségben dekódol, a megjelenített kép semmivel sem marad el a PC-ből jövő, utólagos feldolgozásokkal "szebbé tett" FFDShow képtől, ha van is különbség, azt csak valóban aprólékos vizsgálódással lehet kimutatni, melynek már gyakorlatilag nem sok értelme.

A hálózati funkciók is tökéletesen működnek, a beépített Wi-Fi adapter nem csak WEP, hanem WPA és WPA2 titkosítást is támogat, így a keményebben védett hálózatokra is csatlakoztathatjuk a lejátszót. A készülék a windowsos megosztásokat látja, a struktúra ékezetekkel, hosszú állománynevekkel, és meglepően gyorsan jelenik meg, gyorsabban, mint egy windowsos PC-n. A hálózati lejátszásnál korlátozó tényező lehet a Wi-Fi adatátviteli képessége, bár ez csak nagy bitrátával kódolt HD-filmeknél, például .ts kiterjesztésű állományoknál okozhat problémát.

A lejátszó USB-s háttértárolóként is használható, a PC-hez csatlakoztatva közvetlenül érhetjük el a meghajtó tartalmát, így lehet formázni a behelyezett merevlemezt is. A másik két USB 2.0 kapu külső adattárolókat, például pendrive-ot, hordozható merevlemezt fogadhat. Sőt, az NTD37HD akár külső optikai meghajtót is felismer, melynek tálcáját a távirányító megfelelő gomjával nyithatjuk és zárhatjuk. A hordozható meghajtókat csak olvasni képes a készülék, viszont ahogyan a fő merevlemeznél, itt is támogatott a FAT32 mellett az NTFS, sőt, az EXT3 állományrendszer is. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a képeket, videókat, zenéket másolgassuk ezekről a külső eszközökről, a csomag része azonban az NDAS meghajtóprogram, mellyel Windows alá is be lehet illeszteni a hálózaton keresztül a meghajtót.

Novatron IAMM NTD37HD

Nem olcsó

Az újabb firmware nem csak a Matroska konténer támogatása miatt lesz kívánatos, javítani kellene azt a bosszantó hibát, hogy ha egy nem támogatott kódolású videót próbálunk lejátszani, és megjelenik az erre figyelmeztető üzenet, a készülék ezt követően minden állományra ezt az ablakot dobja fel. Ezen sajnos csak a kikapcsolás és bekapcsolás segít. Ettől eltekintve a Novatron lejátszója beteljesíti amit ígér, gyakorlatilag minden népszerű formátummal megbirkózik, a HD-videók széleskörű támogatása pedig végre ezekbe a készülékekbe is beköltözött. Körülbelül bruttó 95 ezer forintért, merevlemez nélkül.

A lejátszót az www.m4p.hu biztosította a teszthez, ezúton köszönjük.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról