Szerző: Koi Tamás

2024. április 26. 10:20

Mit adott nekünk a GSM?

Harminc évvel ezelőtt mérföldkőhöz ért a magyar távközlés - 1994. márciusában indultak el az első kereskedelmi GSM-hálózatok, melyek létrejöttéről, illetve az utánuk érkező "adat-korszakról" beszélgettünk kicsit szakértő vendégeinkkel.

A Global System for Mobile Communications vagy Groupe Spécial Mobile, aka GSM talán az utolsó olyan technológiai vívmány, mely Európából indulva meghódította a világot. A digitális rádiótelefon-hálózat éppen harminc éve érhető el hazánkban kereskedelmi szolgáltatásként, miközben egyes országokban már ki is vezették az operátorok a technológiát.

Ebben az adásban az első GSM-szolgáltatások indulásáról, illetve a hálózatok evolúciójáról és a hardver mellett a szoftver szerepéről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, Koller Györggyel, a Yettel Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettesével, és Charaf Hassannal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánjával.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról