Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 26. 16:15

CeBIT: hamarosan megjelennek az AMD Palomino magos processzorai

A hannoveri CeBIT kiállításon vált bizonyossá, hogy az AMD új, Palomino kódnvevű maggal szerelt asztali Athlon processzora csak a nyár végén jelenik meg. Szerencsére addig sem maradunk új AMD chipek nélkül, ugyanis hamarosan itt a mobil számítógépekbe és a munkaállomásokba szánt Athlon processzor.

A hannoveri CeBIT kiállításon vált bizonyossá, hogy az AMD új, "Palomino" kódnvevű maggal szerelt asztali Athlon processzora csak a nyár végén jelenik meg. Szerencsére addig sem maradunk új AMD chipek nélkül, ugyanis hamarosan itt a mobil számítógépekbe és a munkaállomásokba szánt Athlon processzor.

Az AMD Palomino névre keresztelt magja a következő generációs processzorok széles skálájában megtalálható lesz. Elsőként valószínű a mobil Athlon chip jelenik meg, amelynek induló verziója várhatóan 1 GHz-en ketyeg. A PowerNow! 2.0 technológia segítségével a chip akkumulátoros üzemmód esetén képes az órajelét és így a teljesítményfelvételét csökkenteni. A mobil Athlon processzorok 1,4 V feszültségen üzemelnek majd, így valószínű a hőleadásuk is kedvező lehet. Ezután már semmi sem állhat a mobilgépekbe építés útjába.

A tavasz sem maradhat AMD újdonság nélkül. Áprilisban debütál az Athlon egyik régóta várt változata, amelyet szerverekbe és munkaállomásokba ajánl a gyártó. Ez a chip végre képes lesz többprocesszoros működésre, persze csak az AMD 760MP chipkészletes alaplapokban. Az Athlon eme verziója alacsonyabb órajelen működik majd az asztali kivitelnél, de lényegesen nagyobb másodszintű gyorsítótárral szerelik.

Természetesen a processzor igény szerint bármilyen Socket A alaplapban használható, de nem hinném, hogy az otthoni felhasználók ezt a chipet választanák majd, tekintve, hogy a munkaállomásokba szánt Athlon Palomino valami olyasmi, mint a Pentium III Xeon: nagy cache, nagy élvezet, horribilis ár. A chipek valószínű 1-1,2 GHz környékén indulnak majd, a CeBIT-en egy 900 MHz-es konfigurációt láthattak az újságírók.

Júliusban aztán végre megjelenhet az asztali gépekbe szánt Athlon Palomino, amelynek induló órajele 1,5 GHz körül alakul majd. Hogy miért ilyen későn? Az AMD mérnökei meg vannak győződve róla, hogy megfelelő piaci igény esetén képesek lesznek az 1,4 GHz-es Thunderbird magos Athlon processzorok sorozatgyártására. Ha az Intel májusban valóban bemutatja az 1,7 GHz-es Pentium 4 chipet, könnyen lehet, hogy az AMD is előrukkol majd az 1,4 GHz-es Athlonnal.

Az AMD Palomino mag talán legnagyobb újítása a csökkentett hőleadás. Így lehetséges a chip mobil gépekbe való beépítése. Hogy ezen kívül tartalmaz-e a chip egyéb újdonságokat, azt egyelőre csak sejteni lehet. Mindazonáltal valószínű, hogy a Palomino-ban a magasabb órajelek elérése érdekében több fokozatú futószalagot alkalmaznak majd, mint a Thunderbird-ben tették. Ekkor hasonló eset állhat elő, mint az Intel Pentium 4 esetében: a pár MHz-cel lassabb előző generációs processzor számítási teljesítményben megelőzi utódát. Technológia fölény itt, sebességfölény ott.

Természetesen szót kell ejtenünk a Morgan-ről is, ami a Palomino olcsó változata. A chip gyakorlatilag csak a cache méretében különbözik nagytestvérétől, hasonlóan az Athlon-Duron párhuzamhoz. A Morgan mobil és asztali verzióban lesz hozzáférhető.

Közben az Intel sem tétlenkedik. Bár a CeBIT kiállításon semmiféle bejelentést nem tettek, szép csendben megmutatták, hogy mire is képes a Pentium 4 "NetBurst" magja a maga 20 fokozatú futószalagjával. Az Intel standján egy szokványos léghűtéssel ellátott 2 GHz órajelű Pentium 4 processzor kellette magát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról