Szerző: roberto

2001. február 15. 19:31

XUL, a Microsoft rémálma?

[ ZDNet ] A Netscape nyílt forrású böngészőjét készítő programozók serege újabb fronton, a web-alapú alkalmazások területén száll szembe a Microsoft-tal. A harcban a legfontosabb eszközük a XUL (XML-based User Interface Language, XML-alapú Felhasználói Felületek Nyelve) lesz.

[ZDNet] A Netscape nyílt forrású böngészőjét készítő programozók serege újabb fronton, a web-alapú alkalmazások területén száll szembe a Microsoft-tal. A harcban a legfontosabb eszközük a XUL (XML-based User Interface Language, XML-alapú Felhasználói Felületek Nyelve) lesz.

Lehet, hogy a Netscape seregének nem sikerül fordítania a dolgok menetén a böngészőháborúban, de ez nem tartja vissza néhány fegyvertársukat az újabb területért, az Internet feletti hatalomért vívott harctól. A Netscape által böngészőfejlesztés céljából alapított nyílt forrású programozói közösség, a Mozilla.org már rendelkezik olyan technológiai alappal, amire webes szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket lehet építeni, ez az, amire a Microsoft is törekszik.

E technológiai alap legfontosabb eleme a XUL, amely a Netscape szerint a böngészők fejlesztésén túlmutató programozási forradalomhoz vezethet. Elég nagy lökést adott a nyelv kialakításához a MozDev.org szeptemberi megnyitása, ez az a site, amely a Mozilla-alapú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát biztosítja. A Mozilla-alapú webes alkalmazások a Mozdev.org-ot és a Mozillát a jövőbe, a nem PC-alapú webes alkalmazásszolgáltatás világába helyezik.

A Mozilla ambíciózusabb fejlesztői őszintén remélik, hogy a MozDev.org-on folyó nyílt forrású projektek vetélytársai lesznek a Microsoft.Net-nek. Az alapvető alkalmazások weben keresztüli szolgáltatása egyelőre nem ellenfele a mai PC-alapú szoftvereknek. A XUL-lal azonban a programozók egy relatíve egyszerű, operációs rendszerektől független, keresztplatformos web-nyelvet kapnak. A XUL használatával nem kell C++ programozónak lenni ahhoz, hogy grafikus felületet állítsunk össze. Körülbelül olyan szintű tudás kell hozzá, mint ami egy komolyabb weblap megtervezéséhez szükségeltetik. Minden Mozillát futtatni képes operációs rendszeren működni fognak a XUL-ban írt programok, mivel a Mozilla rendereli őket.

A Mozilla szerkezete elég rugalmas ahhoz, hogy majdnem mindent el lehessen végezni vele, az új technológiával teljesen átszabható a Mozilla felülete, olyannyira, hogy majd nem is úgy gondolunk rá, mint egy böngészőre, a programok pedig a jövő weblapjai lesznek.

A MozDev.org-on megindult MozOffice projekt egészen hasonló a Microsoft .Net-es terveihez, hiszen mindkettő célja a teljesértékű webes alkalmazások megvalósítása, leszámítva azt az apróságot, hogy a XUL-os MozOffice-ért nem kell majd havidíjat fizetni.

A Microsoft persze nem ismeri el vetélytársként a XUL-t, szerintük az egész inkább egy újabb jelölőnyelv, olyasmi mint a HTML, ugyanakkor sok ActiveX-szel megvalósítható feladatot is lehet benne végezni. A XUL nem egy szabványos nyelv, külön meg kell tanulni, míg a .Net esetén több "igazi" programnyelvből is választhat a programozó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról