:

Szerző: roberto

2001. február 6. 23:31

A Linux fejlődésének a gátja Linus Torvalds? A történet folytatódik...

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, január végén a TechWeben megjelent egy cikk, amelyben a szerző (Paula Rooney) nem kevesebbet állított, minthogy a Linux előrehaladását leginkább maga Linus Torvalds akadályozza meg azzal, hogy egyetlen kézben próbálja összefogni a Linux magjának fejlesztését. Ma a LinuxToday közölt egy rövid összefoglalót és egy linket az üggyel kapcsolatban. A hivatkozott dokumentum egy számítógépes szaktanácsadó (Anthony Awtrey) véleménye a TechWeb cikkéről, "A Linux-szal kapcsolatos téveszmék pontosítása" címmel.

A szerzőt a TechWeb tudósítója megkereste cikke megjelenése előtt, ám a TechWeben megjelent szöveg nem tükröz ebből semmit, sőt az írás olyan feltevéseket tartalmaz, amelyeket muszáj volt kijavítania a szaktanácsadónak.

Az első ilyen módosítandó feltevés: gond van a Linux fejlesztési modelljével. A. A. szerint ezt semmi sem támasztja alá. A Linux a kezdetektől Linus Torvalds egyéni akciója volt és mint "jóakaratú diktátor" egyengette a kernel útját, figyelembe véve a felhasználók és a kernelt fejlesztő egyének visszajelzéseit.

A Linux fejlesztése ki fog kerülni az üzleti életbe. A feltételezés kiindulópontja a szerző szerint az lehetett, hogy a 2.4-es kernel "késett". Nos, a kernel nem késett, pusztán arról van szó, hogy akkor nyilvánították stabilnak, amikor eljött az ideje. Sem Linus, sem más a kernel-csapatból nem is ígért ezzel kapcsolatban pontos határidőt. Az üzleti életben szokásos megtervezett fejlesztési ciklusok és a marketing diktálta határidők pedig --a tapasztalatok alapján-- inkább a szoftver minősége ellen dolgoznak.

A kernelnek gyorsabban kellene fejlődnie. Ezt megcáfolandó a szerző kihangsúlyozza, hogy a 2.4-es kernel (bár tényleg sokkal többre képes mint a régebbiek) mellett a régebbiek is élnek. Stabilak, nincs velük komoly probléma. Élnek, olyannyira, hogy a 2.2-es szériából a következő 1-2 hónapban még várható a 2.2.19-es. Az üzleti életben mindig a kurrens verzió a legjobb.

A Linux nem képes a kereskedelmi rendszerekkel versenyezni. A Linux más. Mások a célok, másmilyen a fejlesztési modell. A szerző szerint például az IBM hamarabb fog a fejlesztési modelljén változtatni mint a Linux-osok, sőt: a cég LinuxWord Expón tett bejelentései arra utalnak, hogy máris történik valami...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.