Szerző: Barna József

2001. január 24. 22:15

A VIA 686B South Bridge rossz hatással van az alaplap grafikus teljesítményére?

[AmdMB] A Toms Hardware két munkatársa, Uwe Scheffel és Peter Fischer nemrégiben egy összehasonlító tesztet publikált, melyben 7 VIA KT133-as chipkészletre épülő SocketA alaplapot állítottak ringbe. A teszt során a szerzők - mint később kiderült - némileg elhamarkodottan ítélkeztek a VIA VT82C686B South Bridge grafikus teljesítményre gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban. A következőket írták ugyanis:

[AmdMB] A Tom's Hardware két munkatársa, Uwe Scheffel és Peter Fischer nemrégiben egy összehasonlító tesztet publikált, melyben 7 VIA KT133-as chipkészletre épülő SocketA alaplapot állítottak ringbe. A teszt során a szerzők - mint később kiderült - némileg elhamarkodottan ítélkeztek a VIA VT82C686B South Bridge grafikus teljesítményre gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban. A következőket írták ugyanis:
A gyártó [MSI] két változatban kínálja a MSI K7T Pro2 alaplapot. A klasszikus K7T Pro2 az ATA/66-os vezérlővel rendelkező VT82C686A South Bridge-el, míg a K7T Pro2-A [tesztünk az alaplapról itt olvasható] az ATA/100-as VT82C686B South Bridge-el van felszerelve. E különbségtől eltekintve a két alaplap felépítése teljesen megegyezik. A fenti eredmények azt mutatják, hogy a VT82C686B lelassítja* a North Bridge-et. Az NVIDIA különféle meghajtó-reviziói sem változtatnak ezen.
A közölt teszteredmények azt mutatták, hogy a K7T Pro2-A mintegy 6-8%-al rosszabb eredményeket produkál. Természetesen e kissé irracionálisnak tűnő érvelés komoly visszhangot keltett az AMD felhasználók körében. John Howland, egy kaliforniai viszonteladó - aki jelentős tapasztalata révén nagy népszerűségnek örvend a különféle hardveres problémákkal küzdő felhasználók körében - utána járt a problémának, és azt tapasztalta, hogy a két VIA South Bridge gyakorlatilag ugyanazt az eredményt produkálja, és a VIA 686B-nek semmiféle negatív hatása sincs a grafikus teljesítményre. Ezt saját tapasztalataink is alátámasztják. Úgy tűnik tehát, hogy a Tom's Hardware ismét megbízhatatlan információforrásnak bizonyult.**

* Kiemelés tőlem.
** Amint az ismeretes, korábban a hírhedt Gainward CardExpert GeForce2 teszt révén váltak az Internetes közösség támadásainak céltáblájává. Nem beszélve néhány régebbi esetről, mint például az ominózus hamisított TNT teszteredmények, vagy az id Software kérése ellenére publikált Quake bétateszt eredmények, amelyek egy bug-os timedemo opcióval készültek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról