Szerző: bzd

2000. december 1. 22:01

Menetet a blokkba?

Egy igen érdekes ötletet írt men nekem LZoli olvasóm. Szerintem különösebb kommentár nem szükséges hozzá, érdemes rajta elgondolkozni.
    A minap láttam az overclockers.com-on (meg aztán a cool-it-en is), hogy egy francia feltaláló valami különleges rézblokkot készített, ahol a járatok középen ketté voltak osztva, így megduplázódott a hőátadó felület, ami ugye vízhűtésnél sem hátrány. A képeket nézegetve, szerintem nem egyszerű feladat úgy "kivágni a rezet", ahogy ott volt, persze ha jól emlékszem, valami "szimpla" számítógép-vezérelt marón lett legyártva. Hja, úgy könnyű... Egyébként is szeretem az olyan leírásokat, ahol a kiagyaló kb. NASA-szintű technika segítségével készíti el a blokkját, aztán dicsekszik vele, hogy milyen ügyes fiú is ő.

    Szóval lényeg a lényeg: a fenti célt, mármint, hogy megduplázzuk a hőátadó felület nagyságát, el lehet érni sokkal egyszerűbb, házilag is kivitelezhető módszerrel! A megoldás (most jut eszembe, hogy ez talán csak fúrt blokkok esetében jó, de lehet, hogy a mart blokkok esetében is megoldható valami hasonló): a furatokba VÉGIG menetet kell fúrni, nem csak a csonkok rögzítésénél 5 mm mélyen. Miért? A métermenet éle ha jól emlékszem kb. 60 fokos, így a menet keresztmetszete gyakorlatilag egy szabályos háromszög, melynek köztudottan mindhárom oldala egyenlő. Így a hőátadó felület, ami eddig csak a képzeletbeli háromszög(ek) talpainak összege volt, máris átalakult a "háromszögek" két oldalává, tehát pont kétszerese az addiginak. Szerintem ilyen egyszerű. Ez a megoldás még a következő előnnyel is jár: a blokkban a furatok falán erős örvénylő (turbulens) vízáramlás alakul ki, ami szintén igen jó hatással van a hőátadásra. Láttam már egy pár helyen (többnyire mart blokkok esetében, hisz ott jól látni), hogy a készítők még a járatok belsejét is szinte tükörsimára polírozzák, ami marhaság! Tükörsimára a versenyautók motorjaiban a szívócsövek belsejét szokták polírozni, mivel ott a cél a minél kisebb szívási teljesítmény-veszteség, a minél könnyebb levegőáramlás, azt pedig csak lamináris áramlással lehet elérni. Vízhűtés esetén egy ilyen kialakítás azt eredményezné, hogy a hűtővíz gyakorlatilag alig venne át hőt, mivel a nagy része nem is érintkezne a cső falával. Tehát a cél a minél örvényesebb áramlás, ami egyrészt elérhető a víz felületi feszültségének csökkentésével (talán ez a nehezebb), vagy a cső falának "érdesített" kialakításával.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.