Szerző: Koi Tamás

2023. július 13. 11:18

Megtanult magyarul a Google MI-je

Mostantól már a Google generatív nyelvi modelljét használó mesterséges intelligenciájával is lehet magyarul beszélgetni, miután a Bard a februári megjelenést követően immár 40 nyelven elérhető.

A mai naptól új földrajzi területeken és új nyelveken is használható a Google idén februárban elindított kísérleti, generatív nyelvi modellt használó chatbotja, a Bard. A csütörtöki frissítést követően a Bard az Európai Unió tagállamaiban is elérhetővé vált, illetve számos európai nyelven is megtanult - köztük magyarul.

A ChatGPT és a Microsoft Bing chatbotja mellett a Google Bard a harmadik népszerű, mesterséges intelligenciát használó rendszere, mely februárban indult egyfajta zárt bétatesztként, majd májusban, a Google I/O-n jelentette be a cég, hogy megszüntette a várólistát és elérhetővé tette a platformot 180 országban.

Ekkor váltott át a Google a Bardnál a korábbiakhoz képest fejlettebb PaLM 2 nagy nyelvi modellre, mely a cég szerint pontosabb válaszokat képes adni - a Google ugyanakkor továbbra is hangsúlyozza, hogy a Bard jelenleg kísérleti fázisban működik.

bard_koszonom
matekból jó, nyelvtanból még van mit behoznia a bardnak

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google ugyanakkor az európai szabályozási környezetnek, így elsősorban az adatvédelmi rendelkezéseknek megfelelően csak később tudta finomhangolni a Bardot - hogy elkerülje a régióban a rivális ChatGPT olaszországihoz hasonló fiaskóját, ahol adatvédelmi aggályok miatt ideiglenesen letiltották a generatív chatbotot. 

Újdonság a frissített Bardnál a válaszok felolvasásának lehetősége - ez a funkció a nevének megfelelően felolvassa a chatbot által írt szöveget (ez az opció is működik magyarul), illetve a válaszok finomhangolásának a lehetősége az alapján, hogy mennyire kívánunk részletes információkat kapni egy-egy kérdés kapcsán (ez viszont jelenleg még nem került bele a magyar csomagba).

bard_dubrovnik

A Bardnál továbbá mostantól ki lehet tűzni és át lehet nevezni a párbeszédeket, a programozók pedig a Python kódokat a Google Colab mellett Replitbe is lehet exportálhatják egy kattintással, meg lehet továbbá osztani a válaszokat ismerősökkel, illetve elérhetővé vált az I/O-n bejelentett új funkció is, mely a promptba feltöltött képeket azonosítja a Google Lenshez hasonlóan. Ez utóbbi funkció egyelőre kizárólag angol nyelven működik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról