:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 9. 11:59

Idén 29 milliárdot költ hálózatkorszerűsítésre a CETIN

A CETIN Hungary Zrt. pár évvel ezelőtt lett meghatározó szereplője a magyar távközlési infrastruktúra-piacnak, ahol első számú partnere továbbra is a cégcsoport mobilszolgáltató-leányvállalata, a Yettel, ugyanakkor a társaság a privát hálózatok és a vakfoltok felszámolásában is kiemelt szerepet kíván betölteni.

Csaknem három évvel ezelőtt döntött úgy a néhai cseh milliárdos, Petr Kellner által alapított PPF befektetői csoport, hogy mobilhálózati infrastruktúráját és szolgáltatás-üzletágát különválasztja több kelet-európai érdekeltségénél, így többek között Magyarországon is. Ekkor - 2020. júliusában - jött létre a CETIN Hungary Zrt., mely azóta is egyedülálló üzleti modellel működik a hazai piacon.

A cég mintegy négyezer bázisállomást, továbbá az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot (mikróhullám, optika, DWDM, IPMPLS hálózatok), valamint az ezek kiszolgálását biztosító 10 adatközpontot és annak IT infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti. A CETIN mindezt mint szolgáltatást nyújtja a stratégiai tervezéstől a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig - ezzel alapvetően különbözik a piac másik fajsúlyos szereplőjétől, a Vodafone Csoport kezében lévő Vantage Towerstől.

A két cég közti hasonlóság ugyanakkor, hogy mindkét infrastruktúra-cég legnagyobb ügyfele a csoporthoz tartozó mobilszolgáltató, mely a PPF esetében a Yettel Magyarország, melynek bizonyos részlegeit 2020-ban egy az egyben kiszervezték a CETIN-be.

yettel_5g_upgrade
Az egyik korszerűsített állomás tavaly év végén (fotó: HWSW)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek megfelelően a Yettel és a CETIN kommunikációja erős átfedést is mutat, amikor ugyanis a Yettel hálózatmodernizációról beszél, a folyamat hátterében valójában a mobilcég áll. Ennek megfelelően a CETIN tavalyi mérföldkövei jelentős mértékben a Yettel megrendelése alapján elvégzett hálózatmodernizációról szóltak, illetve az idei korszerűsítési beruházások szinte 100%-át az egykori Telenor/Yettel hálózatán végzi a cég.

Az infrastruktúracég mai sajtó-háttérbeszélgetésén így elhangzott többek között, hogy az év végéig országos mobil infrastruktúra közel 50 százalékát (1950) korszerűsítette a vállalat, és a korszerűsített telephelyek közel negyede már 5G-képes lett.

A társaság vezérigazgatója, Kübler-Andrási Judit a beszélgetésen hozzátette, hogy

a vállalat idén a tervek szerint 25%-kal növeli majd a rádió-hozzáférési hálózat kapacitástát, illetve az év végéig további 1250 bázisállomás korszerűsítését végzi el, ezzel a korszerű állomások aránya eléri majd a 80%-ot. A CETIN minderre idén nagyjából 29 milliárd forintos ráfordítást szán

- hangzott el a beszélgetésen.

A CETIN emellett idén májusban elindul a 32 GHz-es frekvenciasávban kiírt hatósági aukción is. Az értékesítési eljárás célja a 26 GHz-es mikrohullámú átviteli rendszerek alapját képező sáv felszabadítása.

A vállalat a Yettel mellett több ügyfél lokális hálózatának kiépítésében és üzemeltetésében is részt vállalt, így többek között a CETIN látta el antennákkal a gödi Samsung SDI gyárat, mely jelenleg 339 antennával hazánkban a legnagyobb beltéri elosztott antennarendszernek minősül, de a szántódi BalaLand Hotel 33 antennáját is a PPF tulajdonában lévő cég installálta és üzemelteti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 15:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.