:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 18. 11:08

Kenőpénzért adtak ki fiókokat a Meta egyes dolgozói

Fiókok visszaállításához fejlesztett eszközzel éltek vissza a dolgozók, akik sok esetben pénzért segítettek információkat szerezni a hackereknek.

Tucatnál több biztonsági őrtől és más dolgozójától vált meg a Meta tavaly, miután belsős vizsgálatok során kiderült, hogy pozíciójukkal visszaélve hackereknek adtak el felhasználói adatokat. A fegyelmi eljárás alá vont szabálysértők egy része szerződéses vállalkozó volt, akik jellemzően a fiókjukból kizárt, vagy más bejelentkezési problémákat tapasztaló felhasználóktól szerzett információkkal éltek vissza.

A közösségi óriás Facebook és az Instagram platformjain az „Oops” (Online Operations) nevű rendszeren keresztül zajlik a felhasználói fiókok resetelése, vagy a hozzáféréshez való segítségnyújtás. Általában az utolsó lépcsőt és a végső megoldást jelenti abban az esetben, amikor a netező nem tud elérni senkit a Metától, de az alkalmazottak is kérhetnek egyes esetekben visszaállításokat akár a családtagjaik számára. Egy kérvény benyújtásakor a rendszerben azt is meg kell adni, hogy a kérvényező Mark Zuckerberg csapatához tartozik-e, esetleg híresség, vagy Meta-partner, esetleg hozzátartozó. A kérés utána továbbítódik a Meta közösségi támogatási csapatának. 

meta_őr

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Ahogy azonban nőtt a dolgozók száma, úgy a fiókhozzáférésekhez leadott kérvények száma is megszaporodott, 2017-ben az Oops-ban közel 22 ezer feladatot rögzítettek, ami három évvel később már 50 270-re nőtt.

A The Wall Street Journal szerint egyes biztonsági őrök több alkalommal is visszaéltek a felülettel, és információkat adtak ki kiberbűnözőknek kenőpénz fejében. A belső vizsgálat során kiderült, hogy a biztonsági őrök a Facebook intraneten keresztül fértek hozzá az eszközhöz, egy vállalkozót pedig elbocsátották, amiért 2021-ben külső félnek segített egy fiók eltulajdonításában, míg egy másik dolgozó bitcoinért cserébe resetelt több fiókot is.

A Meta nemrég vált meg 11 ezer dolgozójától, ami tovább nehezíti az egyébként is körülményes ügyfélszolgálati folyamatok gördülékenységét.

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.