Szerző: HIRDETÉS

2022. október 26. 13:13

Ilyen lehet a tökéletes 5G

Az 5G felforgatja a régi üzleti modelleket, emeli a közszolgáltatások színvonalát és teljes iparágakat alakíthat át gyökeresen. Ahhoz azonban, hogy mindez valósággá váljon, először egy másik fontos iparág szereplőinek – maguknak a távközlési szolgáltatóknak – kell keresztülmenniük egy nagyszabású transzformáción.

Az 5G minden korábban látottnál nagyobb esélyt kínál arra, hogy egy új technológiai megoldás hozzájárulhasson pozitív társadalmi változásokhoz - véli Alvise Carlon, az Ericsson digitális szolgáltatásokért felelős európai és latin-amerikai vezetője.

A fenntartható, okos gyártástól a hatékonyabb közlekedési hálózatokon és személyre szabott egészségügyön keresztül a szélesebb körben hozzáférhető oktatásig az 5G elterjedése mindenhol a világban üdvös változásokat indíthat el.

Elsők legyünk vagy alaposak?


Az 5G a leggyorsabban kiépülő mobilgeneráció a távközlés történetében, és terjedésének üteme töretlen – az Ericsson legfrissebb iparági jelentése, a 2022-es Mobility Report szerint az év végéig átlépi az egymilliárdot az 5G mobilelőfizetések száma.

Azért, hogy csökkentsék a költségeket, vagy, hogy elsőként lépjenek a piacra, sok mobilszolgáltató nem újonnan telepített, dedikált hálózati architektúrával (non-standalone, NSA) kezdte meg az 5G szolgáltatást. Azaz azért, hogy időt nyerjenek, a már meglévő 4G LTE rádiós eszközökkel és frekvenciatartományban indították el az 5G szolgáltatásokat.

Ugyanakkor ennek a megközelítésnek korlátai is vannak. Az előző generációs technológiára építve a mobilszolgáltatók nem tudják tökéletesen biztosítani azokat az emelt szintű képességeket, amelyeket egy dedikált (standalone) 5G hálózat kínál.

Pedig a leginnovatívabb alkalmazások és üzleti felhasználási módok nagymértékben támaszkodnak azokra az előrelépésekre, amelyeket az 5G a sebesség, a késleltetési idő, az üzembiztosság, a hálózatbiztonság és a precízió terén hozott. Ám ezeket az előnyöket – vagy épp az olyan új képességeket, mint a végponttól végpontig tartó hálózati szeletelés – csak egy 5G maghálózatot (5G Core) is magába foglaló standalone hálózat képes biztosítani.

Új üzleti modellek szolgálatában


Szemben az NSA hálózatokkal, az 5G magra épülő, újonnan kiépített „standalone” hálózat már az alapoktól indulva, kifejezetten az új generációs szolgáltatások támogatására lett kifejlesztve. Ez az ún. maghálózat egy olyan speciális infrastruktúra, amely megbízható és biztonságos módon teszi lehetővé a hálózathoz való csatlakozást és az 5G nyújtotta szolgáltatásokhoz való teljeskörű és biztonságos hozzáférést.

eric_5g_standalone

A standalone 5G hálózatok szíveként működő 5G mag alapvetően egy felhő-natív rendszer, vagyis tetszőleges felhőinfrastruktúrán futtatható, így reszponzívabb, jobban skálázható, ellenállóbb és rugalmasabban telepíthető.

Noha konszenzus uralkodik arról, hogy ez a technológiai megközelítés szükséges az 5G előnyeinek maradéktalan kihasználásához, a távközlési vállalatok számos akadályba ütközhetnek a kiépítés során. Választ kell adni például arra, hogy miként lehet a hálózat migrációját a legkisebb fennakadással megoldani? Hogyan lehetséges meglévő rendszerekkel integrálni az új technológiát? Vagy hogy miként lenne érdemes továbbképezni a munkatársakat és átalakítani a munkafolyamatokat?

Az első lépés: felmérni a körülményeket


A standalone hálózatokba szánt 5G maghálózat zökkenőmentes bevezetéséhez először pontosan érteni kell, hogy milyen funkcionalitás szükséges azokhoz az alkalmazásokhoz és üzleti felhasználási módokhoz, amelyeket a mobilszolgáltató biztosítani szeretne. Elképzelhető például, hogy bizonyos funkciókat nem mindenhol, csak bizonyos földrajzi helyeken érdemes elérhetővé tenni, például ipari parkok vagy repülőterek területén.

A sok változó miatt nincs a hálózat kiépítésének általánosan optimális modellje. A piaci realitások és az üzleti igények függvényében sokféle út vezethet a zökkenőmentes átálláshoz. Van azonban néhány szempont, amelyeket figyelembe véve szinte minden esetben előnyt lehet kovácsolni a telepítési megoldás megtervezésekor.

4G és 5G párhuzamosan, optimalizált „felhőből”


A kettős üzemmódú, vagyis dual-mode hálózati mag például hatékony és kézenfekvő megoldást kínál az 5G maghálózat hálózati architektúra bevezetésére azzal, hogy lehetővé teszi a 4G-vel való párhuzamos működést. Az Ericsson kettős üzemmódú 5G maghálózati rendszere például felhő-natív, mikroszolgáltatásokra épülő technológián alapul, amely többféle hozzáférést biztosító platformmá kombinálja a korábbi generációs ún. Evolved Packet Core (EPC) funkciót az új 5G Core (5GC) funkcióval, és így egyszerre képes kiszolgálni az 5G-t és a korábbi mobilgenerációkat.

Kritikus fontosságú az optimalizált felhőarchitektúra is. Az Ericsson régóta vezető szerepet tölt be ezen a területen, és már korábban felvázolta azt az öt kulcsfontosságú tervezési elvet, amelyeket szem előtt tartva a vállalatok, szervezetek maradéktalanul ki tudják aknázni a felhő-natív technológiák kínálta előnyöket.

Amikor a cél a felhőinfrastruktúra optimalizálása az 5G számára, a legfontosabb elv a menedzsmentre és automatizálásra vonatkozik. A magas szinten automatizált hálózati műveletek az automatizált szolgáltatásmenedzsmenttel párosítva jelentős hatékonyságnövekedést tesznek lehetővé a szolgáltatók számára. A mobilszolgáltatók így működési költségeik optimalizálása mellett tudják az 5G segítségével kielégíteni konkrét ügyfelek vagy teljes iparágak üzleti igényeit.

Megkaparintani egy szeletet a tortából


Az 5G egyik legtöbb területen kiaknázható előnye az alacsony késleltetési idő, köszönhetően olyan újításoknak, mint a korábbiaknál jobban elosztott hálózati struktúra vagy hálózati szeletelésnek nevezett új technológia. Utóbbi lényege, hogy a szolgáltatók végponttól végpontig virtuális szeletekre osztják fel a hálózatot, és mindegyik szelet az adott felhasználó számára szükséges erőforrásokat és képességeket biztosítja.

5gcore_eric

Ez a megközelítés megkönnyíti az innovatív üzleti modellek terjedését és kritikus fontosságú ahhoz is, hogy új, az 5G-re épülő bevételi források nyíljanak meg a mobilszolgáltatók számára.

Nagy lehetőséggel kecsegtet például a szolgáltatók számára az autóipar, azon belül is az önvezető autók fejlesztése. Az állandó kapcsolódást és hibátlan szolgáltatásminőséget megkövetelő önvezető autók piaci bevezetése, bevezethetősége nagymértékben függ majd attól, hogy a gyártók képesek lesznek-e dedikált hálózati szeleteket szerezni maguknak a mobilszolgáltatókkal kötött szolgáltatási szint szerződések (Service Level Agreement, SLA) formájában.

Ezek azok a missziókritikus képességek, amelyekből az mobilszolgáltatók nagy eséllyel lesznek képesek értéket teremteni. Azzal, hogy maguk is részesülnek ezekből az előnyökből, az üzleti ügyfelek „egyszerű szolgáltató” helyett egyre inkább úgy tekintenek majd a távközlési cégekre, mint kulcsfontosságú partnereikre, akik jelentős szerepet kaphatnak fejlődésük következő szakaszában. Amellett, hogy új bevételi forrásokat nyit meg, az 5G várhatóan az ügyfélelégedettség növelésével is hozzájárulhat a mobilszolgáltatók sikeréhez.

Az Ericsson már jelenleg is számos vezető vállalattal dolgozik azon, hogy megkönnyítse az 5G mag bevezetését standalone hálózatokban. Vannak olyan régiók, ahol egyes cégek már gyümölcsöző eredményeket értek el az újdonságok bevezetésével.

Kitörni a mobilgenerációk ördögi köréből


A globális távközlési ipar sikerrel abszolválta az 5G bevezetésnek első szakaszát azzal, hogy számos régióban széles körben elindította az 5G hálózatokat, és piacra dobta az 5G készülékeket. Most már a második szakaszban járunk, amikor a feladat az átállás a standalone 5G-re az azt kiszolgálni képes hálózati maggal. Eljött az idő, hogy a korai sikerekre építve a szolgáltatók kiterjesszék és felskálázzák az új technológiát, és ezzel lehetővé tegyék az 5G-ben rejlő előnyök teljes körű kiaknázását nemcsak a hétköznapok során az emberek és üzleti területeken a vállalkozások számára, hanem saját maguknak is.

A 4G korszak egyik tanulsága, hogy azok a vállalatok, amelyek korán fektettek a technológiába és piacvezetők lettek már a bevezetéskor, később is megtartották az ekkor megszerzett nagy piaci részesedésüket. Hasonlóképpen, az 5G éra igazi győztesei azok a mobilszolgáltatók lesznek, amelyek elsőként térnek át 5G maghálózat használatára és építik ki a standalone hálózatokat. Ezek a cégek  főszereplői lehetnek egy gyökeres átalakulást hozó korszaknak, amelyben teljes iparágakat forgathatnak fel az új digitális szolgáltatások.

Ők lesznek azok, amelyek kitörnek a „nagy befektetés, kis megtérülés” mobilgenerációk óta tartó ördögi köréből, és egyszerű közműcégből a digitális átállás kulcsszereplőivé lépnek elő.

További információkért látogasson el az Ericsson honlapjára!

[Az Ericsson megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról