Szerző: HIRDETÉS

2022. október 5. 18:19

Lenovo Tab M10 Plus - használható tablet százezerért?

Aki kicsit is otthonosan mozog a kütyük világában, az bizonyára tisztában van vele, hogy az Androidnak a tabletpiacon nem feltétlenül jött össze az, ami az okostelefon-piacon, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne létezne használható androidos tablet - a tabletpiac egyik legnagyobb szereplője, a Lenovo számos alkalommal bizonyította ezt be.

Az Android ökoszisztéma nehezen találta meg az utat a tabletek szegmensébe, mostanra azonban mintha már a Google, illetve a nagyobb gyártók is kezdenének felnőni a feladathoz, így egyre-másra érkeznek az olyan megoldások, melyek életképes alternatívát jelentenek azok számára, akik az okostelefonnál nagyobb, ám a notebooknál kisebb eszközökön képzelik el időnként a szórakozást, netán a munkát. Ilyen megoldás a Lenovo Tab M10 Plus, melynek immár a harmadik generációjánál járunk.

A Lenovo az M10 Plus tablet első generációját 2020 májusában dobta piacra, jelen cikkünk tárgya, a harmadik generációs változat pedig az inkább kisebb ráncfelvarrásnak tekinthető Gen2-höz képest bő másfél évvel később, októberben került a boltokba.

lenovo_tabm10_gen3_1

A M10 Plus harmadik generációja mind a szoftvert, mind a hardvert tekintve jelentős mértékben megújult a kezdetekhez képest, ami alapvetően jót tett a készüléknek mind általános használhatóság, mind jövőtállóság szempontjából. 

A tablet méreteit alapvetően meghatározó, 10,61 hüvelykes IPS LCD kijelző 400 nites fényerővel tapasztalataink szerint talán a legfényesebb direkt napsütést leszámítva helytáll, emellett jó hír, hogy az IPS panelek jellegzetes, főként az olcsó tableteknél jelentkező hibájának, a foltos háttérfénynek vagy a fakó, mosott színeknek itt nyoma sincs.

A kijelző felbontása is nőtt az évek során, ezúttal már 1200x2000 pixelt kapunk kvázi ugyanabban a méretben, ami kifejezetten jót tesz a képélességnek. Novembertől pedig már elérhető lesz a tabletnek az a változata is, ami a Precision Pen nevű stylust is tartalmazza.

lenovo_tabm10_gen3_2

Az androidos tabletek egyik legfőbb achilles-sarka a spórolós memóriakonfiguráció, szerencsére a Lenovo M10 Plus harmadik generációja többé-kevésbé kinőtte ezt a korlátot, jó tanács ugyanakkor, hogy lehetőleg a 64 GB-os flash háttértárral szerelt példányt válasszuk belőle, ez ugyanis garantáltan 4 GB rendszermemóriával rendelkezik, így időtállóbb választásnak bizonyulhat.

A gyártók az utóbbi pár évben igyekeztek ezen a szinten a korábban sokszor meglehetősen karcsú teljesítményt hozó rendszerprocesszort is újabb, gyorsabb SoC-okra cserélni. Ebben a tabletben egy MediaTek MT6769 - Mali G52 MC2 páros dolgozik, előbbi egy nyolcmagos (ebből 2 Cortex-A75, 6 pedig Cortex-A55-ös), alsó-középkategóriás lapka, melynek teljesítménye alapvető feladatokra elegendő, intenzívebb használatra a tablet 4G-s változata javasolható inkább, abba a valamivel nagyobb teljesítményű Snapdragon 680 SoC kerül.

A tableten futó, minimálisan "lenovósított" Android 12-t a fenti háttérrendszer a kategóriától elvárható módon, gördülékenyen futtatja, itt jár egy pirospont a Lenovónak, amiért a megjelenéskor aktuálisan elérhető legfrissebb android-verzióval dobta piacra a tabletet, nem egy két évvel korábbi rendszerrel. Ráadásul a gyártó a premier során azt is megígérte, hogy legalább három évig szállít majd biztonsági frissítéseket - hogy a főverziók frissítésére lehet-e számítani, az alighanem pár hónapon belül kiderül.

lenovo_tabm10_gen3_3

Bár egy tabletet többnyire inkább médiafogyasztásra, nem pedig előállításra szánt eszközként szoktak kezelni, a Lenovo M10 Plus (Gen3) is kapott hátlapi és előlapi kamerát, mindkettő nyolc megapixeles, videorögzítés a hátlapi egységgel is legfeljebb 1080p felbontásban lehetséges, értékelhető eredményre azonban jó fényviszonyok közepette érdemes csak számítani.

A Lenovo tabletjébe egy 7700 mAh-s LiPo akkumulátort zsúfoltak be a mérnökök, ez legalább nyolc órát, de szerencsés esetben akár fél napig is elviszi a fenti hardvert, a 20 wattos gyorstöltőnek köszönhetően pedig viszonylag hamar újratölthető. 

Egy tabletnél a hordozhatóság kiemelt szempont kell legyen, szerencsére a Lenovo M10 Pro esetében ezzel sincs gond, az oldalt és részben hátul fémborítású gép mindössze 7,5 milliméter vastag, tömege pedig 465 gramm, vagyis bőven a félkilós lélektani határ alatt marad.

Hasonlóan lélektani határ egy (androidos) tablet esetében a százezer forintos fogyasztói ár, ezen a Lenovo Tab M10 Plus (Gen3) éppen pár ezrest túlnyújtózik, feltéve hogy a sokkal időtállóbb, 64 GB-os példányt szeretnénk megvásárolni. Ennyi pénzért egy jó eséllyel még két-hároméves távlatban is jól használható, elsősorban médiafogyasztásra kihegyezett androidos tabletet kapunk, jó háttértámogatással, modern külsővel, szép képet adó kijelzővel.

[A Lenovo megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról