Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 31. 13:27

A Python vezeti az IEEE programozási nyelveket rangsoroló listáját

A munkaerőpiacon való boldogulásban azonban az SQL ismerete jelent nagy előnyt.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a Python landolt az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) nemzetközi szakmai szervezet programozási nyelveket rangsoroló éves listájának tetején, ami azoknak próbál iránytűt mutatni, akik a következő programozási nyelvük elsajátításán gondolkodnak. Az IEEE listájának „vanilla”, azaz Spectrum verzióját kilenc metrika alapján állítják össze, köztük vannak a Google-keresésekből származó, valamint a GitHubon és a Stack Overflow-n gyűjtött adatok is (ami alapján egyébként a kritikusabb programozói réteg szkeptikusan áll a kimutatás hitelességéhez). Az interaktív formában böngészhető jelentés egy másik változata (Jobs) kimondottan a munkaerőpiac felé súlyoz (figyelembe veszi például a CareerBuilder és az IEEE álláskereső oldalának adatait), illetve nézhető egy Trending lista, ami azt mutatja, mely nyelvek népszerűek éppen.

A Spectrum (és a Trending) lista első helyen tanyázó Pythont a C, a C++ és a C#, majd a Java, az SQL és a JavaScript követi, nyolcadik helyen pedig a Rust - a C különféle variánsai együttesen egyébként lenyomnák a Pythont. A listán már különbontva szerepel a TypeScript a JavaScripttől, ezzel is magyarázható, hogy az elmúlt évek során jelentős léptékben felfelé kúszó JavaScript most látványosan visszaesett, a TypeScripttel együtt számolva is mintegy 30 százalékkal veszíthetett népszerűségéből.

spextrum

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A munkaerőpiacra fókuszáló jelentés tanulsága pedig, hogy ha a szakmában való boldogulásról van szó, az SQL az első helyezett, amit követnek a Java, a Python, a JavaScript, a C változatok, majd a HTML és a TypeScript nyelvek. Mivel az SQL tavalyi listán még 10. helyen szerepelt, kérdés, hogy ugrott ekkorát a keresett készségek között. Stephen Cass, a jelentés egyik szerzője az eredményt annyival egészítette ki, hogy a munkaadók nem kifejezetten magában SQL kódereket keresnek, hanem egy adott nyelv szakértőjét keresik általában plusz kiegészítve az SQL-lel, ami a modern applikációkban egyre megkerülhetetlenebbnek tűnik.

A Lightcast (korábban Emsi Burning Glass) nyár elején közzétett, álláshirdetések millióit vizsgáló jelentése szintén az mutatja, hogy a legtöbb munkaadó az SQL és a Python ismeretét kéri, amire magyarázatot adhat, hogy a szervezeteknek kiterjedt mértékben van szükségük van az SQL-re, amelyet elsősorban relációs adatbázisok kezelésére és lekérdezésekhez használnak, hogy hatékonyan tudják kezelni és elemezni felgyűlt adataikat.

a címlapról