Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 29. 10:19

Inkább fizet a Facebook, minthogy kellemetlen kérdésekre válaszoljon

Előzetes megállapodást kötött a Meta a Cambridge Analyticához fűződő adatgyűjtési perben, a cég beleegyezett egy négy éve húzódó kártérítési per rendezésébe, egyelőre meg nem nevezett összegért.

Egy bírósági beadványból derült ki, hogy a Facebook anyavállalat Meta meg nem nevezett összegért megegyezett egy négy éve húzódó perben, mely szerint a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat a Cambridge Analytica nevű brit elemzőcéggel. A dokumentumok alapján a Facebook előzetes megállapodást kötött a felperesekkel, és a csoportos kereset 60 napos felfüggesztését kérte, míg véglegesítik az írásbeli megállapodásban szereplő részleteket, ez pedig azt vetíti előre, hogy valamikor október végén lehet számítani további részletekre.

Az adatokkal való visszaélést 2018-ban hozta nyilvánosságra az Observer újságírója. Ezután indult csoportos kereset, mely szerint a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat külső felekkel, és nem tett eleget a visszaélések megakadályozása érdekében. A Meta-vezérnek ezután a kongresszus előtt kellett szembesülnie a botránnyal kapcsolatos kérdésekkel, de válaszai nem segítettek túl sokat annak tisztázásában, hogy mi történt a Cambridge Analytica-val.

meta_zuck

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a mostani megegyezés akadályt állít Mark Zuckerberg és a Meta leköszönő operatív igazgatója,  Sheryl Sandberg szeptember 20-ra kitűzött meghallgatása elé, ahol a feleknek több órás tanúvallomás keretén belül kellene megválaszolniuk az adatbotránnyal kapcsolatos kérdéseket. Az Observer botrányt leleplező újságírója, Carole Cadwalladr szerint a lépés jól mutatja, hogy Zuckerberg kétségbeesetten próbálja elkerülni, hogy kérdőre vonják, és inkább fizet, mintsem válaszokkal álljon elő. A Facebook bebizonyította, hogy kész szinte bármekkora összeget kifizetni annak elkerülésére, hogy vezetőinek válaszolnia kelljen a legkellemetlenebb kérdésekre.

Tavaly a Facebook a szükségesnél 4,9 milliárd dollárral többet fizetett az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) a Cambridge Analytica-botrány miatti egyezség keretében, hogy megvédje Zuckerberget. A perben azt állították, hogy az 5 milliárd dolláros egyezség nagyságát az a szándék motiválta, hogy megakadályozzák a Facebook alapítójának megnevezését az FTC panaszában.

A Meta szóvivőjén keresztül közölte, hogy nem kíván nyilatkozni a friss hírrel kapcsolatban, és egyelőre a felperesek ügyvédei sem reagáltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról