:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 21. 14:34

A Carbon nyelvet szánná a Google a C++ utódjának

A C++ lassú fejlődését látva a Google mérnökei egy új „kísérleti”, nyílt forráskódú programozási nyelvet mutattak be a tiszteletreméltó, de öregedő nyelv utódjaként.

A Google a torontói Cpp North eseményen mutatta be új Carbon nevű programozási nyelvét, amit elmondása szerint a C++ utódjának szán, a nyelv dokumentációját már elérhetővé tette – írja a The New Stack. A keresőóriás nem először szánja magát arra, hogy egy régebbi, sok esetben lassan fejlődő nyelvet kivált egy újabb, azzal kompatibilis nyelvvel. Az elmúlt évek során a Google nyelvei közül különösen népszerűvé vált például a Golang, amit szerverek és elosztott rendszerek fejlesztésének céljából hoztak létre, eközben az eredetileg JavaScript alternatívájaként kiadott Dart webes programozási nyelv a Flutter megjelenéséig nem tudott meghódítani szélesebb köröket.

Az eseményen a Google is hangsúlyozta a modernebb nyelvek előnyeit, és korábbi példákon futtatta le, hogy a Java utódjaként érkezett Kotlin, valamint iOS-en az Objective-C-t leváltó Swift, vagy akár a JavaScriptet kiterjesztő TypeScript jelentősen megkönnyítik a fejlesztői munkát és orvosolják az elődök hiányosságait, ez a cél a Carbonnal is.

google_carbon

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár többen állítják, hogy a C++ utód szerepének betöltésére ott a Mozilla berkeiből indult, majd tavaly a Rust Foundation zászlaja alá vonult Rust, a Google-mérnök Chandler Carruth kiemelte, hogy a Rust nem rendelkezik azzal a kétirányú együttműködési képességgel, mint ami például megvan a Java és a Kotlin közt, ez pedig nehezíti a migrációt, egy C++-os ökoszisztéma körülményesen mozgatható át a Rust környezetébe. A Carbon ezzel ellenben teljes mértékben együtt tud működni oda-vissza a meglévő C++ kódokkal.

A Google hozzátette: a Carbon nem kiegészítője a C++-nak, hanem alapvetően más szerkezetet és elemeket használ, de könnyen elsajátítható azok számára, akik a C++-ban otthonosan mozognak. A keresőcég ígérete szerint a jövőben olyan eszközök is érkeznek a fejlesztőknek, amik automatikusan átalakítják a C++-ban írt kódokat Carbonba, hogy könnyebb legyen azok felhasználása. A csapat egy beépített csomagkezelő létrehozását is tervezi, ami a C++-ból hiányzik.

A projekt dokumentációja nyilvánosan hozzáférhető a GitHubon. Bár a Carbon belsős Google-projektjént indul, a fejlesztőcsapat szeretné, ha év végére sikerülne 50 százalék alá csökkenteni a hozzájárulását, idővel pedig egy független alapítványnak adni, ahol a fejlesztést önkéntesek folytathatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.