Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 08. 14:21:00

A Kotlin lett az Android elsődleges nyelve

A Google idei fejlesztői konferenciáján több Jetpack újdonságot és az Android Studio új bétáját is bejelentette.

Az új Pixel készülékek és frissített Assistant mellett egy sor fejlesztői újdonságot is hozott a Google I/O fejlesztői konferenciája, amelyen idén a fejlesztők produktivitásának elősegítését helyezte fókuszba a cég.

Ha Android fejlesztés, akkor Kotlin

A bejelentések sorát a Kotlin nyitotta: az androidos fejlesztést a Google egyre inkább "Kotlin-first" vonalra helyezi át, vagyis utóbbi lesz a preferált nyelv az újonnan íródott alkalmazásoknál. A vállalat is minden fejlesztőt arra buzdít, ha új projektbe fognak, azt már Kotlinban tegyék. A nyelv egyébként két éve kapott támogatást Androidon, azóta pedig a professzionális Android fejlesztők mintegy 50 százaléka használja. Az új, Kotlint előtérbe helyező hozzáállást az is jól tükrözi, hogy többek között a legújabb Jetpack API-k és funkciók is először Kotlinban lesznek elérhetők.

 

1:53

CameraX: a Jetpack support library for camera app development

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Ha pedig már az Android Jetpacknél járunk, a tavaly bejelentett megoldást mára a platform legnépszerűbb ezer alkalmazásának 80 százaléka használja, most pedig hat új, alfa címkés libraryvel egészül ki, öt meglévő library pedig bétává avanzsál. Az újdonságok közül a vállalat ki is emel néhányat, kezdve a kamerára támaszkodó appok fejlesztését megkönnyítő CameraX-szel. A nyílt forrású Jetpack library stabil kamerahasználatot biztosít számos készüléktípusnál, így nem kell külön-külön elvégezni az eszközspecifikus beállításokat a fejlesztés során. A megoldás az összes főbb kamerafunkciót támogatja, az optikai zoomtól a HDR-en és bokeh-n át az éjszakai módig. A library a Google szerint a piacon lévő készülékek közel 90 százalékával működik, illetve egészen Android L-ig visszafelé kompatibilis a korábbi rendszerverziókkal. Az új eszköz már csak azért is kiemelten hasznos lehet, mert az androidos eszközökön a kamerahasználat 70 százalékban nem a fő kameraappban történik, hanem valamelyik egyéb, a szenzort használó alkalmazás felületén.

Ugyancsak fontos újítása Jetpack Compose, amely egy modern, Kotlinra támaszkodó UI eszköztárat kínál. A toolkit célja, hogy egyszerűbbé tegye a UI fejlesztést, egy reaktív programozási modell, illetve a Kotlin fejlesztőbarát használatának kombinálásával. A megoldás a jelenlegi UI toolkittel is kompatibilis, illetve közvetlenül hozzáférést biztosít az ismert androidos és Jetpack API-khoz is. A Jetpack továbbá új architektúrakomponenseket is kap, a LiveData és Lifecycles például a "one-shot" aszinkron műveletekhez hoz támogatást.

Felpörög az Android Studio

Ezzel párhuzamosan az Android Studio 3.5-ös béta kiadása is megérkezett, egy sor optimalizációval a tarsolyában. A frissítés jobb IDE memóriakezelést hoz a nagyméretű projektek esetében, alacsony gépelési késleltetést ígér, de a processzorhasználaton is csiszolt, illetve az emulátoron is javít. A Google fejlesztőcsapata továbbá teljesen újraírta az Instant Run funkciót, amely ezentúl Apply Changes néven fut. Mindezek mellett pedig a cég négyszáz, magas prioritású bugot is javított.

Miért érdemes belevágnod a Scrum képzésünkbe? (x) Október 21-én Scrum alapozó képzést indít a HWSW, íme néhány jó érv a kurzus mellett.

A rendszer gépi tanulási képességei is izmosodnak, a NNAPI (Neural Networks API) ráncfelvarrásával. A vállalat első körben a támogatott operatorok számát növelte 38-ról 90-re, így ígérete szerint a használt modellek nagy része már módosítások nélkül gyorsítható az NNAPI-val. A cég továbbá már teljes kontrollt ad a fejlesztők kezébe annak kapcsán, hogy a gyorsítást milyen hardverkomponensek végezzék, illetve jelentős teljesítményjavulást is ígér, mind a késleltetés, mind pedig a fogyasztás terén. Ehhez többek között a MediaTekkel és a Qualcommal is együttműködött, előbbi Helio P90 chipjén kilencszeresére gyorsítva az ML Kit arcfelismerő API-jának sebességét, a Qualcomm Snapdragon 855 AI Engine-en pedig a Google Lens OCR lett háromszor gyorsabb, 3,7-szer kisebb fogyasztás mellett.

Az idei I/O-val továbbá a Dynamic Feature Modules, illetve az In-App Updates megoldások is megkapják a stabil címkét: az elsővel az appok telepített méretét lehet számottevően csökkenteni azáltal, hogy bizonyos komponenseket csak eszköz- vagy régiófüggően telepít a szoftver, utóbbi pedig a dinamikus frissítéseket teszi lehetővé, a Play Store külön meglátogatása nélkül. Eközben az Andorid Q bétája is több újdonsággal kiegészült, amelyet az érdeklődők már ki is próbálhatnak. Ilyen a beállítások között elérhető új, dedikált adatvédelmi, vagy privacy menü, illetve a helyadatok megosztásának részletesebb szabályozása. A rendszer sötét megjelenítési módot is kap, illetve egy Focus móddal is kiegészül, amelyben némíthatók a figyelemelterelőnek ítélt alkalmazások.

a címlapról