:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 8. 12:06

Frissítve: Kiberbiztonsági kompetenciát vásárolt a Google

A Microsofttal versenyezve licitált, majd végül ma megkaparintotta a FireEye-ből tavaly kivált Mandiant a Google, mely a kiberbiztonsági cég által nyújtott kompetenciákkal kívánja feltörekvő felhős üzletágát megerősíteni.

Frissítés: az Alphabet és a Mandian magyar idő szerint kedden délben bejelentették, hogy aláírták a felvásárlásról szóló szándéknyilatkozatot. A tranzakció részeként az Alphabet 5,4 milliárd dollárt fizet készpénzben a vállalatért.

Egyszerre vetette ki a hálóját a SolarWinds támadások felderítésében aktívan közreműködő Mandianra a Google és a Microsoft. A hét elején kiszivárgott információk szerint a Google kifejezett célja, hogy túllicitálja versenytársát annak érdekében, hogy a Mandian kiberbiztonsági kompetenciáját beépítse termékportfóliójába, illetve szárnyait bontogató felhős üzletágát erősítse vele.

A Mandiant 2013 legvégén akvirálta a FireEye mintegy 100 millió dollár készpénz és majdnem 900 millió dollár részvényért cserébe (a cég mostani piaci értéke meghaladja a 5,25 milliárd dollárt). A két biztonsági céget ugyanabban az évben (2004) alapították, a FireEye elsősorban a biztonsági fenyegetéseket kiszűrő szoftveres megoldásokra koncentrált, a Mandiant azonban a "forensic" tevékenységéről volt ismert.

mandia
kevin mandia

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alapító-cégvezető, Kevin Mandia az Egyesült Államok légierejének speciális egységénél szolgált informatikai nyomozóként, majd leszerelése után a versenyszférában több vállalatnál is megfordult, mielőtt 2004-ben Red Cliff néven saját vállalatot alapított volna. 2006-ban a cég felvette a Mandiant nevet.

A Mandiant jogelődje legutóbb a SolarWinds kibertámadások kapcsán került be a hírekbe. Az Egyesült Államok állami intézményeit, illetve számos Fortune 500 céget is megcélzó támadássorozat mintegy 9 hónapon keresztül, észrevétlenül zajlott, a 2020 márciusban indult offenzívát a FireEye szakértői csípték el 2020 végéhez közeledve. A FireEye-nak egyébként Magyarországon is számos ügyfele van, köztük a Magyar Nemzeti Bankkal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

A felvásárlásról szóló pletykák hatására a Mandiant részvényeinek árfolyama 16%-kal emelkedett a hétfői kereskedési napon a New York-i Értéktőzsdén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.