:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 23. 15:33

Jövőre tovább növekedhet a szerverpiac

Az ideinél kisebb, ám még mindig egészséges növekedéssel számol a 2022-es szerverpiacon a TrendForce.

A szerverek szállítási volumenét tekintve átlagosan 4-5 százalékos növekedést jósol a piackutató. Az eladások továbbra is elsősorban az észak-amerikai adatközpontokra koncentrálódnak majd, körülbelül 13-14 százalékos éves gyarapodást feltételezve.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Emellett a TrendForce egy kedvezőbb és egy kedvezőtlenebb szcenáriót is felállított: Amennyiben a világjárványt jövőre sikerül hatékonyan kordában tartani, illetve ezzel együtt a nemzetközi logisztika és a komponensellátás is visszatér a normális kerékvágásba, a gyártók nagyobb mértékben növelhetik szállításaikat. Ennek hála a komplett szerverek piacának éves növekedése elérheti az 5-6 százalékot, az ODM (bérgyártók) növekedési üteme pedig a 15 százalékot is súrolhatja.

room

A kedvezőtlenebb forgatókönyv szerint a világjárvány tovább erősödik majd, amely a világgazdaság egészét visszafogva nagyban befolyásolná a vállalatok beruházási hajlandóságát is. Ebben az esetben a szerverszállítások becsült éves növekedése legfeljebb 3-4 százalék lehet, az ODM gyártók gyarapodása pedig éppen csak elérheti a 10 százalékos.

A TrendForce jelenleg úgy látja, hogy az ellátási problémák negyedévről negyedévre enyhülnek majd, amely nagyban hozzájárul az említett gyarapodáshoz, a piac lendületét pedig több tényező mozgatja majd. Az Intel Sapphire Rapids és az AMD Genoa platformok megjelenése pedig ösztönzőleg hathat a szerverek cseréjére, illetve az adatközpontok infrastruktúráinak frissítésére.

A piac általános vélekedése szerint a világjárvány által generált igények, például a munkavégzésben bekövetkezett változások miatti új normák továbbra is a felhőpiac motorjai lesznek. A kutatócég szerint továbbá a nagy felhőszolgáltatók várhatóan igyekeznek még több régiót létrehozni, megfelelve egyes piacokon a szigorú adatszuverenitási előírásoknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.