:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 15. 11:54

Egészséges növekedést produkálhat idén a szerverpiac

Legalább 5 százalékkal nőhet 2021-ben a leszállított szerverek darabszáma - áll a TrendForce egyik friss prognózisában. Az elemzés szerint az ODM-szereplők (bérgyártók) még nagyobb, 15 százalékos növekedést tapasztalhatnak az idei évben, köszönhetően az igények elmúlt hónapokban tapasztalt stabil, egészséges mértékű gyarapodásnak.

Utóbbit, vagyis a növekedést, elsősorban továbbra is a felhős átállás táplálja, mely az elmúlt nagyjából két évben kulcsszerepet játszott. A TrendForce szerint a nagyvállalatok döntő többsége magas prioritású projektként kezeli a felhős adaptációt. A modern munkafolyamatok és új generációs alkalmazások mellett a rugalmas költségtervezés is a főszempontok között szerepel. Az elemzés szerint a nagy felhős szolgáltatók (hyperscaler) a tavalyi év utolsó negyedévében az értékesítések 40 százalékáért feleltek, amely érték az idei évben 45 százalékra kúszhat fel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TrendForce szerint a gyártók még egyes tavalyi megrendeléseiket sem tudták maradéktalanul teljesíteni a járványhelyzet miatt, amely mellett fokozatosan növekvő igényekkel lehet kalkulálni az idei év összes negyedévben. Az áprilissal kezdődött második negyedévben az ODM és OEM gyártók egyaránt 15-20 százalékos növekedésre számíthatnak az első három hónaphoz viszonyítva, habár ebben egy relatíve erős szezonális hatás is szerepet játszik, hiszen az első negyedé a beszerzések szempontjából rendszerint mélypontnak számít.

servers

A határozottan növekvő igények mögött kulcsszerepet játszik a világjárvány, amely gyors paradigmaváltást hozott a vállalati munkavégzésben. Erre a tradicionális OEM beszállítok (pl. HPE, Dell) új üzleti modellel reagáltak. Egyes gyártók a különféle hibridfelhős megoldások mellett már co-location szolgáltatásokat is nyújtanak, mely az ügyfelek számára rugalmasabb költségtervezést tesz lehetővé.

A hirtelen megugrott igények miatti globális félvezetőhiány természetesen a szervergyártókat is érinti. A TrendForce szerint a különféle egyszerűbb alapanyagok mellett bizonyos kulcsfontosságú alkatrészekből is hiány van. A piaci szereplők a kialakult helyzetre rugalmas beszerzési stratégiával igyekeznek válaszolni. A korábbi egyszereplős modell helyett már két-három beszállítótól rendelik a különféle komponenseket, amellyel számottevően csökkent a készlethiány kockázata.

A kínai gyártók nőhetnek a legnagyobbat

A kutatás szerint az idei első negyedévben leszállított szerverek 27,2 százaléka Kínába került, az arány pedig várhatóan tovább nő a következő években. A várható növekedés mögött az ország kedvező szabályozása, a belpiaci felhős növekedés, illetve az 5G-s átállás szerepel. Nem meglepő, hogy a trendekből elsősorban a kínai gyártók profitálnak, élükön a Huawei-jel és az Inspurral.

A Huawei esetében átlagos, 5 százalékos növekedéssel kalkulál 2021-re a TrendForce, amely megjegyzi, hogy az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború nem befolyásolja számottevően a gyártó kiszolgálós szereplését. A konkurens Inspur nagyobb növekedés produkálhat, melynek hála az év végére 30 százalékra rúghat piaci részesedése a hazai piacon. Az Inspur többek között olyan nagy kínai szolgáltatóknak szállít ODM-ként, mint a Baidu, a ByteDance, az Alibaba, vagy épp a Tencent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.