Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 22. 13:41

Két év múlva érkezik az Apple modeme

A Qulacomm előrejelzése szerint 2023-ban válthat saját 5G-s rádiós modemekre az Apple.

A jelenlegi beszállító Qulacomm arra számít, hogy két év múlva már csak az összes szükséges chip mindössze 20 százalékát szállítja az Apple-nek, vagyis a jelenlegi mennyiség nagyjából ötödét. A prognózist a tervezőcég pénzügyi igazgatója, Akash Palkhiwala osztotta meg a befektetőknek szóló éves konferencián. Amennyiben így lesz, az jelentősen visszavetheti a Qualcomm éves forgalmát, az Apple ugyanis jelenleg sok tízmillió darabszámos tételben vesz rádiós egységeket a cégtől.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Apple már hosszú évek óta dolgozik a saját modem projektjén, amely a vártnál jobban feladta a leckét a vállalatnak. A cél érdekében még az Intel egykori modemes részlegének többségi tulajdonát is megszerezték 1 milliárd dollárért cserébe. Ezzel 2019 óta már Cupertinóból irányítják a divíziót, megszerezve a különféle fejlesztéseket és a kapcsolódó szabadalmakat, illetve több, mint 2000 alkalmazottat.

apple_modem

Ez ugyanakkor még nem volt elég, az Apple ugyanis egy új, kifejezetten vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozó terminálokban (jellemzően okostelefonokban) használt rádiós vezérlő és egyéb jelfeldolgozó chipek tervezésére szakosodott divízió létrehozását jelentette be márciusban. A Münchenben üzemelő mintegy 30 ezer négyzetméteres komplexumban több száz mérnök dolgozik új, kommunikációs és vezeték nélküli vezérlőchipek, így egyebek mellett 5G-s, valamint további, újabb generációs hálózatokhoz használt integrált áramkörök, illetve az azokat vezérlő szoftverek fejlesztésén.

Az iparágban már évek óta pletykálják, hogy az Apple a termékei szempontjából kritikusnak számító processzor és több más kisebb komponens mellett a modemet is házon belül tervezné. Ezzel nem csak egy újabb differenciáló tényezőt, de hosszabb távon vélhetően jelentős költéscsökkentést érhetne el a vállalat, a rádiós modem és az ahhoz kapcsolódó különféle szabadalmak ugyanis számottevő kiadást jelentenek egy készülék (például egy iPhone) előállításában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról