Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 22. 13:41

Két év múlva érkezik az Apple modeme

A Qulacomm előrejelzése szerint 2023-ban válthat saját 5G-s rádiós modemekre az Apple.

HIRDETÉS

A jelenlegi beszállító Qulacomm arra számít, hogy két év múlva már csak az összes szükséges chip mindössze 20 százalékát szállítja az Apple-nek, vagyis a jelenlegi mennyiség nagyjából ötödét. A prognózist a tervezőcég pénzügyi igazgatója, Akash Palkhiwala osztotta meg a befektetőknek szóló éves konferencián. Amennyiben így lesz, az jelentősen visszavetheti a Qualcomm éves forgalmát, az Apple ugyanis jelenleg sok tízmillió darabszámos tételben vesz rádiós egységeket a cégtől.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az Apple már hosszú évek óta dolgozik a saját modem projektjén, amely a vártnál jobban feladta a leckét a vállalatnak. A cél érdekében még az Intel egykori modemes részlegének többségi tulajdonát is megszerezték 1 milliárd dollárért cserébe. Ezzel 2019 óta már Cupertinóból irányítják a divíziót, megszerezve a különféle fejlesztéseket és a kapcsolódó szabadalmakat, illetve több, mint 2000 alkalmazottat.

apple_modem

Ez ugyanakkor még nem volt elég, az Apple ugyanis egy új, kifejezetten vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozó terminálokban (jellemzően okostelefonokban) használt rádiós vezérlő és egyéb jelfeldolgozó chipek tervezésére szakosodott divízió létrehozását jelentette be márciusban. A Münchenben üzemelő mintegy 30 ezer négyzetméteres komplexumban több száz mérnök dolgozik új, kommunikációs és vezeték nélküli vezérlőchipek, így egyebek mellett 5G-s, valamint további, újabb generációs hálózatokhoz használt integrált áramkörök, illetve az azokat vezérlő szoftverek fejlesztésén.

Az iparágban már évek óta pletykálják, hogy az Apple a termékei szempontjából kritikusnak számító processzor és több más kisebb komponens mellett a modemet is házon belül tervezné. Ezzel nem csak egy újabb differenciáló tényezőt, de hosszabb távon vélhetően jelentős költéscsökkentést érhetne el a vállalat, a rádiós modem és az ahhoz kapcsolódó különféle szabadalmak ugyanis számottevő kiadást jelentenek egy készülék (például egy iPhone) előállításában.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.