Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 14. 12:49

Korea ismét odacsapott a Google-nak

Versenyellenes magatartás miatt elmarasztalta a Google-t, illetve összességében mintegy 177 millió dollárnyi koreai wonnak megfelelő pénzbüntetést szabott ki a cégre a dél-koreai versenyhatóság.

Nem áll jól a Google szénája Dél-Koreában - az ország versenyhatósága kedden bejelentette, hogy egy versenyjogi eljárás lezárását követően mintegy 177 millió dollárnyi dél-koreai wonra bünteti a céget azért, mert az visszaélt erőfölényével az okostelefonos operációs rendszerek szegmensében.

A dél-koreai versenyhatóság, a Kore Fair Trade Commission (KFTC) a vizsgálati szakaszban feltárta, hogy a Google megakadályozta az androidos mobilgyártókat, hogy más operációs rendszereket (akár forkolt Androidot) telepítsenek okostelefonjaikra, mégpedig úgy, hogy csak az a partner kaphatott Google Mobile Services licencet, mely vállalta, hogy aláírja az úgynevezett "antifragmentációs megállapodást" (angol rövidítése alapján AFA).

A KFTC döntése kapcsán a Google kijelentette, a hatóság mérlegelése során nem vette figyelembe, hogy a cég "programja" hozzájárult a hardver- és szoftverkörnyezet jelentős innovációjához, illetve ahhoz, hogy a dél-koreai mobilgyártók és fejlesztők komoly világsikereket érjenek el. 

galaxy_gear_launch
az első samsung okosórán még forkolt android futott

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A koreai versenyhatóság az ügy során egyébként egy érdekes, némi aktualitással bíró példával is szolgált, felhívva rá a figyelmet, hogy a Samsung 2013-ban először egy Android forkkal telepítve dobta piacra az első Galaxy Gear okosóráját, majd a Google nyomására végül Tizenre váltott okosóráinál, és az érintett modell rendszerét is inkább a házon belül fejlesztett OS-re frissítette 2014-ben. Az eset érdekessége, hogy a Samsung és a Google éppen idén májusban jelentették be, hogy a koreai cég új okosóráin ezt követően már a Wear OS egyedi felhasználói interfésszel ellátott verziója fut majd.

A most kiszabott büntetés rövid időn belül a második koreai találat, amit a Google ellen visz be az ázsiai ország. Augusztus végén a szöuli parlament egy olyan törvényt szavazott meg, mely megtiltja a Google és az Apple számára, hogy a piacterek, illetve a piactereken keresztül közvetetten bonyolított pénzügyi tranzakcióira kizárólagos kezelői jogot formáljanak. A helyi médiában csak Anti-Google törvénynek nevezett jogszabály éppen a mai napon lépett hatályba Dél-Koreában.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról