Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 13. 11:46

A fejlesztők az Apple-Epic per igazi nyertesei

Ítéletet hirdettek az Apple Epic Games elleni indított perében. A múlt heti döntés értelmében az Epicnek ki kell fizetni az elmaradt díjakat, miközben az Apple nem köteles visszaengedni az alperes alkalmazását az App Store-ba. A cupertinói vállalat ennek ellenére legkevésbé sem lehet boldog, az ítélet értelmében ugyanis a fejlesztőket nem lehet kötelezni az alkalmazásbolt fizetési csatornájának használatára.

A bíróság kimondta, hogy az Epic egyértelműen megszegte az Apple-lel kötött szerződést azzal, hogy a Fortnite-ba beépítette saját fizetési opcióját. Az ügyet kirobbantó lépésre válaszul a cupertinói vállalat eltávolította áruházából a szóban forgó alkalmazást, amire Gonzalez Rogers bíró szerint minden joga megvolt.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ítélet továbbá kötelezi az Epicet, hogy fizessen az Apple-nek 3,6 millió dollárt. A fejlesztőcég a játékba épített saját fizetési megoldásán keresztül 12,2 millió dolláros forgalmaz generált, amelyből 30 százalék a két fél között korábban létrejött érvényes szerződés alapján az Apple-t illeti. Az Epic számára ennél sokkal fájóbb lehet, hogy az ügybe fektetett tetemes idő és pénz ellenére a Fortnite-ot nem köteles visszatenni az App Store-ba.

apple_epic

Bár az ügy kirobbanása előtt feltelepített Fortine-ot továbbra is használhatják a felhasználók, tavaly augusztus óta a cross-play funkció, illetve új tartalmak elérése, valamint vásárlása sem lehetséges. A játék az első két évében mintegy 614 millió dolláros forgalmaz bonyolított iOS-en, 2019 utolsó negyedévében pedig 52,7 millió volt a árbevétel, melynek tükrében az Apple számára most fizetendő 3,6 millió dollár jóformán elenyésző. Nem csoda, hogy Tim Sweeney szavai alapján az Epic fellebbezést tervez.

Léket kapott az "Apple-adó"

Habár hivatalosan a felperes megnyerte a pert, az Apple hosszabb távon sokkal nagyobbat bukhat, mint az Epic. A bíróság ugyanis kimondta, hogy bár a cupertinói vállalatot nem lehet monopolistának tekinteni, így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira, a hatályban lévő törvények szerint azonban versenyellenest magatartást gyakorol.

Ennek értelmében a Apple-nek fel kell hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától. Mindez röviden annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak lehetőséget kell majd adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak, ahogy azt anno az Epic tette az ügy kirobbanása előtt.

A döntés rendkívül kellemetlenül érintheti az Apple forgalmát. Tavaly a vállalat nagyjából mintegy 19 milliárd dollárt kaszált az App Store-ból, illetve az oda feltöltött alkalmazások különféle értékesítéseiből. Utóbbi egyaránt jelenti a harmadik féltől származó fizetős alkalmazásokat, valamint az úgynevezett freemium modellben kínált appon belüli fizetős funkciókat. Mindezek után kifejezetten magas, 30 százalékos jutalék üti az Apple markát, habár a kisebb, évi 1 millió dolláros forgalom alatti fejlesztőknek január óta már "csak" 15 százalékot kell fizetniük az App Store-on keresztül értékesített szolgáltatások és egyéb digitális javak után.

Amennyiben a fejlesztőknek hivatalosan is lehetőségük lesz megkerülni az Apple fizetési rendszerét, úgy a vállalatnak lényegesen nehezebb dolga lesz beszednie a magas sápot. A végzés 90 nap után, december 9-én léphet életbe az Egyesült Államokban, már amennyiben az Apple addig nem viszi magasabb szintre az ügyet.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról