Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 9. 12:59

Megvan, mikor kezdi a 3G-lekapcsolást a Telenor

A 3G-s hálózatok kivezetése világszerte a mobiltávközlés egyik komoly dilemmája, hiszen a mára elavult rendszereket a mai napig használják egyéni előfizetők és üzleti ügyfelek egyaránt. A folyamat ennek megfelelően szinte mindenhol szakaszos, így hazánkban is - a Telenornál jövő nyáron jön az első, nagyobb lekapcsolási hullám.

Jövő júniusban megkezdi a 3G-s hálózat nagyobb területeket érintő lekapcsolását, illetve az ezzel kapcsolatos re-farming folyamatot (vagyis a felszabaduló spektrum átcsoportosítását modernebb technológiákra) a Telenor Magyarország. A cég egyelőre a potenciális ügyfelek értesítésére fókuszál, a cél, hogy a lekapcsolás kezdetéig hátralévő időben a lehető legtöbb egyéni és céges előfizetőt áttereljenek a modernebb technológiákra.

A szolgáltató így a még forgalomban lévő, kizárólag 2G/3G kapcsolatra képes készülékeket tájékoztató matricával látta el júliustól, mely arra figyelmeztet, hogy az eszköz 2022. június 1-jétől mobilnet-szolgáltatás igénybe vételére már csak korlátozottan lesz használható. 

monopole_autumn

A Telenor lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint ugyanakkor a lekapcsolás - hasonlóan a Telekomnál már korábban megkezdett folyamathoz - nem egyik napról a másikra történik majd minden bázisállomást érintően:

A 3G kivezetése szakaszosan fog történni, elsőként nem lakott területeken, majd olyan kisebb településeken, ahol a 3G használata is csekélyebb. Az érintett ügyfeleinket minden esetben direktben értesítjük a technológiaváltásról és az ezzel kapcsolatos lehetőségeikről. Az ügyféltájékoztatás részeként az első értesítés 3 hónappal az adott területen a 3G kivezetése előtt történik, majd a kivezetést megelőző napokban ismételt értesítést küldünk az érintett ügyfeleknek.

-hangsúlyozták a szolgáltatónál.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár más indíttatásból, de a Telenor egyszer már kénytelen volt mintegy tízezer ügyfelet érintően eszközcserét biztosítani, amikor 2015-ban a sikeres frekvenciapályázatot követően használatba vette az E-GSM sávot. Ekkor ugyanis a már-már muzeális értékű, az ezredfordulón forgalomba került GSM-készülékek jelentős része alkalmatlanná vált a szolgáltató 2G-s hálózatának használatára.

Jelen esetben ennél jóval több érintettről lehet szó, hiszen a kizárólag 2G/3G-képes eszközök a fenti tájékoztató matrica alapján még ma is forgalomban vannak, ám a tét is lényegesen kisebb, hiszen az alapszolgáltatások a 3G-s hálózat lekapcsolását követően is használhatók maradnak egy ilyen készüléken.

A Magyar Telekom már tavaly megkezdte a 3G-s hálózatának nagyobb volumenű országos lekapcsolását, a cég azóta fokozatosan, több cellát érintően küldi nyugdíjba a technológiát (legközelebb éppen októberben csökken a 3G-s szolgáltatási terület nagysága 1,3%-kal). A Vodafone Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz irányított minket, amikor a 3G-s lekapcsolási folyamatról érdeklődtünk, mondván ebben az ügyben a szakhatóság tud tájékoztatást adni.

A témában éppen szeptember 30-án tart szakmai konferenciát a HTE, ahol a szolgáltatók, az NMHH, illetve az online pénztárgépek kapcsán érintett NAV képviselői mellett ott lesz még Maradi István, aki műszaki vezérigazgató-helyettesként felelt a Telekomnál a 3G-s hálózat kiépítéséért, illetve Döbrőssy Gábor, aki ugyanezt a posztot akkoriban a Vodafone Magyarországnál töltötte be.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.