Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 4. 10:44

Lélegzetvisszafojtva várja Korea a Samsung vezérének szabadulását

Szinte egész Dél-Korea egy emberként kiáll a Samsung idén januárban vesztegetés miatt (újra) bebörtönzött első embere mellett, akinek feltételes szabadon bocsátásáról a napokban dönthet maga az elnök.

Dél-Koreában mostanra gyakorlatilag nemzeti érdekké vált, hogy a Samsung idén januárban bebörtönzött első embere, a csebolt apja súlyos betegsége, majd tavaly bekövetkezett halála óta vezető Lee Jae-yong mielőbb szabadlábra kerüljön, amire most, az augusztus 15-i állami ünnep alkalmával minden esélye meg is lehet. A kegyelmi eljárás során helyi beszámolók szerint a közvélemény és a politika is Lee mellett sorakozott fel, miután a kialakult helyzet az ideiglenesen vezető nélkül maradt óriáscégnek, így közvetlenül a dél-koreai gazdaságnak is komoly károkat okozhat.

Lee-nek idén januárban kellett azonnali hatállyal börtönbe vonulnia, miután az illetékes bíróság egy tavaly újranyitott vesztegetési ügy kapcsán két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a csebol csúcsán aktuálisan álló örököst. Lee apja betegségének kezdete óta vezette az óriásvállalatot, ám elődjéhez hasonlóan több alkalommal is konkrét vesztegetési ügyekkel és vesztegetési kísérletekkel összefüggésben került reflektorfénybe.

samsung_lee

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Mind közül a legsúlyosabb az a 2017-ben az ítélethozatali fázisba ért ügy volt, mely a dél-koreai elnökig is elért, illetve annak bukásához is vezetett. Lee-t akkor a bíróság öt év letöltendő szabadásvesztésre ítélte, amiből ténylegesen egy évet töltött le.

Tavaly augusztusban azonban a legfelsőbb bíróság felülbírálta a szabadon engedéssel kapcsolatos végzést, majd a perújrafelvételt követően az eredetileg kiszabott büntetési tétel felére, két és fél évnyi, azonnal végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte az örököst. Lee tavaly decemberben a tárgyalás záró szakazában nyilvánosan bocsánatot kért tetteiért, egyben közölte, nem adja tovább a stafétát gyermekeinek, ezzel az alapító unokáját követően várhatóan már nem a dinasztia valamelyik tagja kapja meg a cég legfelsőbb vezetői pozícióját.

A kegyelmi kérvényt meglehetősen szokatlan módon a Samsung egyik társ-vezérigazgatója, Kim Kinam terjesztette elő a dél-koreai elnöki hivatalnak azzal az indokkal, hogy Lee visszatérése a vállalat élére "létszükséglet" a jelen helyzetben. 

Bár a Samsung napi működésére (eddig) nem gyakorolt látható hatást Lee távolmaradása a vezetéstől, a cég működési struktúrája hosszú távon predesztinálja, hogy a fontosabb stratégiai döntések nem születnek meg időben. Ilyen döntés lehet a 17 milliárd dollár értékű amerikai beruházás véglegesítése, illetve jóváhagyása, emellett szakértők kiemelik, hogy a Samsung 2016 óta nem hajtott végre számottevő akvizíciót, melynek oka szintén a legfelsőbb vezetés jogi és büntetésvégrehajtási afférjaira vezethető vissza.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 23:59

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.