Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 2. 11:11

Indul az új MacBook Prók gyártása

Hamarosan megkezdi a következő generációs, 14 és 16 hüvelykes MacBook Prók gyártását az Apple.

HIRDETÉS

A Digitimes értesülése szerint az Apple már megegyezett a beszállítókkal a notebookokhoz szükséges különféle komponensek részleteiről. A felsőkategóriás notebookok több újítást is bemutatnak majd, amelyek között az élen áll a kijelző. Iparági források szerint az iPad Prók után a MacBook Prók is megkapják Liquid Retina XDR néven marketingelt paneleket. Ez mini-LED típusút kijelző jelent, amely háttérvilágítását nagyjából 10 000 darab, külön vezérelhető LED biztosítja. Ily módon megvalósítható az úgynevezett local dimming, vagyis az egyes fényforrások csoportjának fényereje függetlenül szabályozható.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az iPad Pro esetében ez 1 000 000:1 arányú kontrasztot, illetve 1000 nites fényerőt jelent 1600 nites csúcsérték mellett, így vélhetően az új MacBook Próknál is hasonló értékekre lehet számítani. A mini-LED kompromisszumnak tekinthető az OLED (vagy a micro-LED) felé vezető úton. A nagyobb méretű, a Pro termékek elvárásainak megfelelő OLED panelek továbbra is meglehetősen magas költséget jelentenek, ezért több más gyártóhoz hasonlóan az Apple sem vállalja az ezzel járó kockázatot, így jött a képbe a mini-LED.

mbp16_2

A kijelző mellett a másik nagy fejlesztést a processzor jelenti majd. A házon belül tervezett, M1X jelöléssel érkező chip nyolc darab nagyteljesítményű, illetve kettő, a hatékony működésre fókuszáló maggal rendelkezik majd, amely a tavaly óta piacon lévő M1-hez képest lényegesen magasabb teljesítményt sejtet. A CPU-magokkal párhuzamosan a grafikus egység is fejlődik, nem is keveset. Az M1 8 darab végrehajtóegységének négyszerese, azaz 32 darab GPU-mag kerül a lapkába, amely jelentős ugrást sejtet. Az Apple azonban nem minden esetben teszi majd elérhetővé az összes magot. Bizonyos, vélhetően a gyengébben sikerült chipeknél csak 16 darab végrehajtó lesz aktív. Az erősebb GPU-val szerelt lapkáért vélhetően felárat kér majd az Apple, ahogy azt jelenleg is teszi az egyes konfigurációknál.

A körítés is fejlődik, aminek hála a processzor már akár 64 gigabájt memóriát is képes lesz kezelni, amely jelentős ugrás az M1 16 gigabájtjához képest. A Thunderbolt-kontroller is bővül, ami ezzel már négy port támogatására is képes lesz, a nagyobbik MacBook Pro igényeinek megfelelően. Ennél érdekesebb, hogy az Apple állítólag a dedikált HDMI portot, illetve az SD-kártya olvasót is visszahozza, sőt, valamilyen formában még a sokak által visszasírt MagSafe töltés is visszatérhet.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 20:58

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.