Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 16. 09:06

Három évig férhettek hozzá hackerek a Centreon-szerverekhez

A rendszerfelügyeleti megoldásokat kínáló cég több ügyfele is érintett lehet a támadásban.

Éveken keresztül támadták különböző vállalatok rendszereit hackerek a francia Centreon monitoring szoftverén keresztül - számolt be a Reuters a francia nemzeti kiberbiztonsági ügynökség (ANSSI) tájékoztatására hivatkozva. A hatóság egyelőre nem tudta pontosan azonosítani a támadókat, ugyanakkor az akció a jelenlegi információk szerint erősen a Sandworm néven emlegetett orosz, katonai hátterű hackercsapat módszereit idézi.

A párizsi székhelyű, 2003-ban alapított Centreon nyílt forrású szoftvercsomagot kínál, komplett IT infrastruktúrák és alkalmazáspaletták felügyeletére - a cég termékeit weboldala szerint havi 15 ezer alkalommal töltik le. A vállalat ügyfelei között világszerte mintegy 600 nagyvállalat található - mások mellett a francia Igazságügyi Minisztérium is a Centreon felhasználója.

databreach

Egyelőre kérdéses, hogy az elkövetőknek milyen támadási felületen sikerült beférkőzniük a monitoring szoftverbe - ugyanakkor az ANSSI szerint az már tudható, hogy a tavaly lezárult kampányban az illetéktelen hozzáférések egészen 2017-ig nyúlnak vissza. A hatóság egyelőre nem közölte, hány áldozata lehet a támadásnak, az ugyanakkor ismert, hogy az akció ugyanakkor célpontjai főleg IT szolgáltatócégek, köztük internetszolgáltatók voltak. Az ANSSI közleménye szerint a megcélzott, online kapcsolattal rendelkező Centreon szervereken a támadók, két backdoort is elhelyeztek, ezek egyikét egy webshell formájában, míg a másik egy Exaramel névre hallgató, az ESET biztonsági cég által már 2018 óta ismert kártevőre épített.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az akcióért az ANSSI szerint jó eséllyel felelős Sandworm hackercsapat korábban már több nagy kaliberű támadást is végrehajtott, ahogy a ZDNet kiemeli, a formáció nevéhez fűződik egyebek mellett a 2017-es NotPetya ransomware kampány, az ukrán villamoshálózati infrastruktúra elleni 2015-ös és 2016-os támadások, illetve a 2018-as téli olimpia nyitóceremóniáját megzavaró akció is.

A Centreon ügy erősen emlékeztet a tavaly év végén napvilágot látott Solarwinds botrányra, amelynek során - feltételezhetően szintén orosz állami hátterű támadók - ugyancsak egy beszállító, egész pontosan a texasi székhelyű Solarwinds szoftverét megfertőzve jutottak be Fortune 500 cégek, illetve az USA állami intézményeinek rendszereibe, ahol jó 9 hónapig észrevétlenül tudtak ténykedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról