Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 21. 09:56

Ír bíróság kezében a Facebook európai jövője

Lényegében ellehetetlenítené a Facebook európai működését az ír adatvédelmi biztos szeptember eleji határozata, mely kimondja, hogy a közösségi szolgáltatás ír leányvállalata nem adhatja át európai uniós állampolgárok személyes adatait a kaliforniai anyacégnek. A Facebook bírósági felülvizsgálatot kért az ügyre, az ominózus határozat végrehajtását az ítéletig felfüggesztették.

Az Ír Legfelsőbb Bíróság fog dönteni arról, hogy a Facebook európai uniós adatkezelési gyakorlata megfelelően szolgálja-e az uniós állampolgárok személyes adatainak védelmét - írja az ír Sunday Business Post. A közösségi szolgáltatás helyi legfelsőbb szinten támadta meg az ír adatvédelmi biztos szeptember első felében született határozatát, mely kimondja, a Facebook ír leányvállalata és a kaliforniai anyacég közti, európai uniós állampolgárok személyes adatait érintő adatcsere jogsértő.

A Facebook jogi felülvizsgálatot kért az adatvédelmi hatóság döntésével kapcsolatban, emellett azonnali jogvédelmet is kért, mely a helyi legfelsőbb bíróság jóváhagyott, így az adatvédelmi biztos határozatában foglaltakat a jogerős bírósági ítéletig nem kell végrehajtani. A Facebook beadványában az ír média szerint azzal érvelt, hogy a határozat végrehajtásával nem biztosítható tovább sem a Facebook sem az Instagram közösségi platformok működése az Európai Unióban, mivel az ír központ kezében van a cég teljes uniós tevékenysége.

zuck_lakat

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ominózus határozat egyenes következménye annak az Európai Bíróságon júliusban született ítéletnek, mely kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt kötött Privacy Shield adatvédelmi egyezmény nem tudja betölteni funkcióját, ezért hatályon kívül kell helyezni.

Már a Privacy Shield, illetve annak elődje, a Safe Harbor kapcsán született ítéleteknél is elsősorban a Facebook adatkezelési rutinja került célkeresztbe: mindkét esetben lényegében ugyanazon az adatkezelési gyakorlaton levezetve nyert bizonyítást, hogy a megállapodásban foglaltak nem elegendőek ahhoz, hogy az uniós állampolgárok személyes adatait az EU elvárásainak megfelelően kezeljék a tengerentúlon. Így a luxembourgi székhelyű testület a nyáron is elsősorban azt vizsgálta, hogy a Facebook írországi leányvállalata milyen, EU-s állampolgárokat érintő személyes adatokat ad át a kaliforniai anyacégnek és azt pontosan hogyan teszi.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.