Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 2. 14:27

EXKLUZÍV: Novemberben jön az új Vodafone-leánycég

A tavaly nyilvánosságra hozott terveknek megfelelően novemberre Magyarországon is megtörténik a helyi Vodafone leányvállalat mobilos infrastruktúrájának új cégbe szervezése.

Az előzetes terveknek megfelelően novemberben új cégbe szervezi mobilhálózati infrastruktúráját, illetve annak passzív elemeit a Vodafone Magyarország. A Cégközlöny mai számában közzétett végzés szerint a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ből jogutódlással kiváló Vodafone Magyarország Toronyvállalat Zrt. november 1-jével kezdi meg a működését. Úgy tudjuk, az új cég vezérigazgatója a Vodafone Magyarország jelenlegi vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Dr. Budai J. Gergő lesz.

A Vodafone Sajtóosztályán lapunk megkeresésére hivatalosan is megerősítették, hogy egy csoportszintű kezdeményezés részeként a szolgáltató Magyarországon is kiszervezi a passzív hálózati elemeit új vállalat, a Vodafone Toronyvállalat Zrt kiválásával.

MÁR TAVALY ELDÖNTÖTTÉK

A Vodafone Csoport először tavaly júliusban jelentette be, hogy önálló cég(ek)be szervezi ki az európai leányvállalatoknál működő passzív bázisállomás-elemeket, vagyis jellemzően magukat az oszlopokat (tornyokat), áramellátó komponenseket és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrényeket, konténereket. A lépés amellett, hogy elősegítheti az 5G-s hálózatok kapcsán egyre több országban előtérbe kerülő hálózatmegosztási konstrukciók elterjedését, a bérleti szerződések és a tervezett tőzsdei jelenlét révén jelentős anyagi előnnyel is járhat a világ második számú mobilszolgáltatója számára.

vodafone_tower_szerelo

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Vodafone Csoport Nick Read vezérigazgató 2018-as kinevezését követően több európai kulcspiacon is megegyezett versenytársaival az aktív és passzív mobilhálózati elemek közös használatáról (network sharing). Ilyen megállapodás született egyebek mellett Olaszországban, Spanyolországban, illetve Nagy-Britanniában is. A cégcsoport tulajdonában lévő csaknem 70 ezer torony túlnyomó része az angol, spanyol, olasz és a német leányvállalatok hálózatát alkotja, a fennmaradó rész a kisebb európai érdekeltségeknél üzemel (leszámítva a holland VodafoneZiggo-t, melyre nem terjed ki a kiszervezés).

Az európai Vodafone infrastruktúra-cégeket vélhetően az a Vantage Towers fogja majd össze, melynek tőzsdére vitelét jövő év elején tervezi a cégcsoport, és amelynek többségi tulajdonosa a Vodafone Csoport lesz. A Vodafone saját towerco-jának összértékét mintegy 18 milliárd euróra becsülték a tőzsdei megjelenéssel kapcsolatos bejelentés során.

A Vodafone Magyarország Toronyvállalathoz hasonló towerco-k akár a mobilszolgáltatóktól teljesen függetlenül, akár azok tulajdonaként több régióban is jelen vannak évek óta. Így mára több mint kétmillió mobiltornyot üzemeltet a kínai operátorok által létrehozott China Tower Corporation, de van ilyen infrastruktúra-üzemeltető cég Észak-Amerikában (American Tower) és Európában is (Deutsche Funkturm, Cellnex).

EURÓPÁBAN IS TRENDDÉ VÁLIK

Az európai toronypiac fejlettsége - vélhetően a helyi szabályozási környezet bonyolultságából és a széttagozódott piacból fakadóan - jelentősen elmarad a globális átlagtól: Egy 2018-as felmérés szerint két éve a kontinensen működő összes mobil adótorony 31%-a volt TowerCo-k tulajdonában, ezek jelentős része - több mint 59%-uk - egy MNO kezében volt. Az akkori előrejelzések szerint idénre az arányok változhatnak, így az európai mobilhálózatok adótornyainak mintegy 34%-a lehet független TowerCo-k tulajdonában.

A Vodafone Magyarország Toronyvállalat Zrt. sem az első towerco lesz hazánkban. A cég indulását néhány hónappal ezelőtt megelőzte az egyik piaci rivális, a Telenor Magyarország Zrt. hasonló modell alapján lefolytatott kettéválása: A cseh PPF befektetői csoport tulajdonában lévő szolgáltatóból július 1-jén vált ki jogutódlással a CETIN Hungary Zrt., melyhez a mobilszolgáltató teljes akítv- és passzív infrastruktúra-állománya átkerült. A CETIN Hungary-ben a PPF csoport mellett 25%-os részesedéssel képviselteti magát a magyar állam is az Antenna Hungárián keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról