Szerző: Koi Tamás

2020. július 24. 10:23

Tőzsdére viszi bázisállomásait a Vodafone

Az eredeti terveknek megfelelően jövőre tőzsdére viszi az európai mobilhálózataiból kiszervezett, saját tulajdonban lévő infrastruktúra-cégét a Vodafone Csoport.

Jövőre tőzsdére megy a Vodafone európai toronycége, a Vantage Towers, melynek létrejöttét éppen egy évvel ezelőtt jelentette be a Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read. A cég papírjait a Frankfurti értéktőzsdére tervezik bevezetni valamikor 2021.. első hónapjaiban kifejezetten azzal a céllal, hogy a korábban az európai Vodafone-leányvállalatok tulajdonában lévő passzív infrastruktúra-állományt jobban hasznosítani tudják. A tervek szerint a Vantage Towersben ezzel együtt többségi tulajdonos marad a brit székhelyű multi.

A nagyjából 18 milliárd eurós értékre becsült Vantage Towers a cégcsoporton belül mintegy 68 ezer bázisállomás passzív elemeinek tulajdonosa, vagyis a céghez tartoznak maguk az oszlopok (tornyok), áramellátó komponensek és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrények, konténerek, illetve adott esetben az a földterület, ingatlanhányad vagy azok bérleti joga, ahol az állomást elhelyezték.

tower_climb

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Vodafone stratégiai döntésével a mobilhálózatok, illetve az azokat alkotó bizonyos elemek egy részének jövőbeni üzemeltetését illetően új, egyre több operátor számára kézenfekvő és elkerülhetetlen utat jár be. A passzív elemek közös használata minden operátornak elemi érdeke, illetve számos piacon már régóta működik kisebb-nagyobb intenzitással ez a stratégia a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonysága, egyben a költségek csökkentése érdekében. Ugyanakkor eddig egyetlen cég sem szánta el magát Európában arra, hogy egy a kontinens egészére kiterjedő megosztási modellt húzzon elő a kalapból.

A régióban ugyanakkor már működik hasonló üzleti modellel cég, mely ráadásul túl is tekint a passzív elemek megosztásán. Ez a cseh PPF befektetői csoport által üzemeltetett CETIN, mely július óta minden olyan országban átvette a mobilhálózatok aktív és passzív elemeinek tulajdonjogát, ahol a PPF mobilszolgáltatói érdekeltséggel rendelkezik. Így ettől az időponttól a Telenor Magyarország bázisállomásait is kiszervezték az újonnan létrejött CETIN Hungary Zrt-be, a cél pedig ugyanaz, mint a Vodafone esetében: Az infrastruktúra hatékonyabb kihasználása különféle megosztási és bérleti konstrukciókon keresztül.

Úgy tudjuk, a Vodafone Magyarországnál a passzív infrastruktúra új cégbe szervezése még nem fejeződött be, a tranzakció hazánkban valamikor az ősz során zárulhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról