Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 13. 13:10

Konténerek alá szánja új operációs rendszerét az Amazon

A Linux-alapú operációs rendszerről a cég minden fölösleges sallangot leborotvált.

Új, Linux-alapú operációs rendszert jelentett be az Amazon, amelyet kifejezetten konténer-host feladatokra szán. A Bottlerocket OS névre keresztelt megoldás egyelőre nyilvános preview formájában érhető el.

A rendszert a cég teljesen lecsupaszította, csak a host feladataihoz szükséges legfontosabb elemeket tartotta meg. A Bottlerocket egyik erőssége, ahogy azt a vállalat kapcsolódó blogposztjában is taglalja, hogy a frissítések beszerzéséhez hagyományosan használt csomagtelepítő helyett lemezkép-alapú modellre épít, amellyel szükség esetén gyorsan visszaállíthatók a korábbi verziók. Ezzel a frissítések okozta potenciális konfliktusok kockázata is minimalizálható, illetve könnyebben szórhatók ki a teljes vállalati flottát érintő frissítések a bevált orkesztrációs eszközökkel.

contill

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nyílt forrású Bottlerocket OS támogatja a létező konténer orkesztrációs megoldásokat, mint az Amazon EKS, emellett a Docker és az OCI (Open Container Initiative) formátumhoz igazodó lemezképekkel is együttműködik. A stabil működés biztosítása végett a Bottlerocket fájlrendszerén minden egyes bootoláskor integritás-ellenőrzést végez.

Az SSH használatát az Amazon biztonsági okokból nem javasolja, azt egyedül egy különálló admin konténer részeként teszi elérhetővé, és csak arra az időre kapcsolható be, mikor arra tényleg szükség van, például hibaelhárításnál. A Bottlerocket egyébként Rustban íródott, a hibás memóriakezelésből adódó potenciális biztonsági problémák kiküszöbölésére. A Bottlerocket OS már elérhető, ahhoz kapcsolódó GitHub oldalán az Amazon leírást is közzétett, amellyel gyorsan használatba lehet venni az egyelőre preview címkés rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról