Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 13. 13:10

Konténerek alá szánja új operációs rendszerét az Amazon

A Linux-alapú operációs rendszerről a cég minden fölösleges sallangot leborotvált.

Új, Linux-alapú operációs rendszert jelentett be az Amazon, amelyet kifejezetten konténer-host feladatokra szán. A Bottlerocket OS névre keresztelt megoldás egyelőre nyilvános preview formájában érhető el.

A rendszert a cég teljesen lecsupaszította, csak a host feladataihoz szükséges legfontosabb elemeket tartotta meg. A Bottlerocket egyik erőssége, ahogy azt a vállalat kapcsolódó blogposztjában is taglalja, hogy a frissítések beszerzéséhez hagyományosan használt csomagtelepítő helyett lemezkép-alapú modellre épít, amellyel szükség esetén gyorsan visszaállíthatók a korábbi verziók. Ezzel a frissítések okozta potenciális konfliktusok kockázata is minimalizálható, illetve könnyebben szórhatók ki a teljes vállalati flottát érintő frissítések a bevált orkesztrációs eszközökkel.

contill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nyílt forrású Bottlerocket OS támogatja a létező konténer orkesztrációs megoldásokat, mint az Amazon EKS, emellett a Docker és az OCI (Open Container Initiative) formátumhoz igazodó lemezképekkel is együttműködik. A stabil működés biztosítása végett a Bottlerocket fájlrendszerén minden egyes bootoláskor integritás-ellenőrzést végez.

Az SSH használatát az Amazon biztonsági okokból nem javasolja, azt egyedül egy különálló admin konténer részeként teszi elérhetővé, és csak arra az időre kapcsolható be, mikor arra tényleg szükség van, például hibaelhárításnál. A Bottlerocket egyébként Rustban íródott, a hibás memóriakezelésből adódó potenciális biztonsági problémák kiküszöbölésére. A Bottlerocket OS már elérhető, ahhoz kapcsolódó GitHub oldalán az Amazon leírást is közzétett, amellyel gyorsan használatba lehet venni az egyelőre preview címkés rendszert.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról