Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 18. 12:52

Iparági kiválóságok reformálnák meg a szerverprocesszorokat

Egy újabb cég(ecske) venné fel a kesztyűt az x86-os utasításarchitektúra szerverpiacos dominanciájával.

Az iparági kiválóságokból alapult Nuvia az Intel és az AMD orra alá törne borsot pár éven belül. A chiptervező startup korábbi Apple, ARM, AMD, Broadcom, valamint Google alkalmazottak szaktudására épít azzal az ambiciózus céllal, hogy idővel mind számítási teljesítményben, mind pedig hatékonyságban felülmúlja az x86-os szerverprocesszorokat. A Nuviának rendkívül nehéz dolga lesz, hasonló próbálkozásokba ugyanis eddig jóformán mindenki belebukott.

Szaktudásból látszólag nem lesz hiány a startupnál, amely többek között olyan nevekkel alapult, mint John Bruno, Manu Gulati, vagy épp Gerard Williams III. Bruno 15 évig dolgozott az AMD-nél, amit közel 6 év Apple, majd pedig bő 1 évnyi Google követett rendszerarchitektúra főmérnöki pozícióban. Gulati 5 évnyi AMD-zés után 9 évet húzott le a Broadcom indiai kutatóközpontjában műszaki menedzserként. Ezt követően közel 8 évig az Apple-nél tevékenykedett a rendszerchipeket tervező csapat élén, mely idő alatt többek között az A9, A11, illetve A12 processzorok elkészítésében is komoly szerepet vállalat. Gulati végül Brunóhoz hasonlóan a Google-höz került, ahonnan gyakorlatilag együtt távoztak idén márciusban.

nuvia

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Nuvia elnök-vezérigazgatói posztját is betöltő Gerard Williams III az Intelnél kezdett a 90-es évek közepén, majd a Texas Instrumentsnél eltöltött rövid kitérő után az ARM-nál vert sátrat mintegy 12 évre. Innen 2010 elején az Apple-höz szegődött, ahol sikerre vitte a processzoros részleget. Munkájának hála az Apple okostelefonos chipjei (illetve CPU-magjai) hosszú évek óta verhetetlenek, mind teljesítményben, mind pedig hatékonyságban jelentős előnye van a házon belül tervezett architektúráknak, amelyek gyakorlatilag már csak egyedüliként képesek felvenni a versenyt az ARM saját fejlesztésű megoldásaival.

A trió nagyra törő terve, hogy hasonló sikert érjenek el a szerverpiacon. Az egyelőre nem világos, hogy milyen utasításarchitektúrára építenék a jövőbeni processzorokat. A szakemberek hátterét tekintve az ARM tűnik legvalószínűbbnek, de még az éledező RISC-V sem zárható ki teljesen. A fejlesztőmunka beindítását egy 53 millió dolláros befektetés segíti, amit a Capricorn Investment Group, a Dell Technologies Capital, a Mayfield, a WRVI Capital, illetve a Nepenthe LLC dobott össze.

Nem lesz sétagalopp

Az elmúlt nagyjából 10 évben az x86-on (illetve azon belül is leginkább az Intelen) kívül más utasításarchitektúra nem tudott számottevő részesedést szerezni a szerverpiacon. A közelmúlt egyik leglátványosabb földbe állásást az erőforrásokban bővelkedő Qualcomm mutatta be Centriq termékvonalával. A nagyjából két éve leleplezett termékek specifikációi alapján még úgy tűnt, hogy reális esélye van az ARM-os tervezőcégnek arra, hogy megkapaszkodjon az Intel által uralt piacon. A 2017-es bemutató során a Qualcomm elmondta, hogy akadnak érdeklődők megoldására, az Alibaba, és az ARM-os világgal már korábban (a Moonshottal) bepróbálkozott HPE is építene a Centriqre. Ezek mellett a Google és a Microsoft is rajta volt az érdeklődők listáján, utóbbi már hónapokkal korábban pedzegette, hogy a Project Olympus keretein belül a Qualcomm fejlesztését is kipróbálja. Mindezzel szemben a Centriq máig nem került ki a nyílt piacra, a processzorokra épülő kiszolgálók leginkább csak papíron léteznek, valahol a fiókok mélyén.

a címlapról