Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 6. 09:59

48 magos ARM szerverchipet jelentett be a Cavium

A héten zajló tajvani Computex kiállítást használta fel a Cavium arra, hogy bemutassa ThunderX nevű processzorcsaládját, amellyel az energiahatékony szervereket célozza meg. Az ARM magokat felvonultató chip első mintapéldányai az év végén készülnek el várhatóan, a kereskedelmi megjelenés 2015-ben lehet.

Saját magok, gyorsítókkal

A Cavium nem új vállalat, még 2001-ben alapították, elsősorban hálózati processzorok fejlesztésére, akkor még Cavium Networks néven. A kínálatban sokáig csak MIPS ISA-t használó hálózati chipek szerepeltek, de a cég újabban az alkalmazásprocesszorok felé is nyitott, ennek jegyében 2008-ban felvásárolta az ARM-alapú rendszerchipekkel foglalkozó Star Semiconductort, 2009-ben pedig a beágyazott Linuxot fejlesztő MontaVista Software-t. Hogy a vállalat egyértelművé tegye a váltást, 2012-ben elhagyta nevéből a Networks szót, azóta Cavium néven dolgozik. A cég nemrég számos mérnököt átvett az ARM-alapú szerverchipek egyik úttörőjétől, a közelmúltban fizetésképtelenné vált Calxedától.

A vállalat a héten rántotta le a leplet 48 magos chipjéről. A ThunderX processzorcsalád 64 bites ARMv8 ISA-ra épülő, saját fejlesztésű magokat tartalmaz, amelyek maximális órajele 2,5 GHz lesz. A ThunderX érdekessége, hogy ez az első ARM-alapú SoC, amelyből kétfoglalatos, cache-koherens konfiguráció építhető, aki pedig ennél is nagyobb rendszert állítana össze, az egy Ethernet-alapú fabric segítségével több ezer csomópontot is fürtözhet 2D vagy 3D konfigurációban.

Mivel az ARM-alapú chipeket elsősorban akkor éri meg alkalmazni, amikor a futtatott alkalmazás nem CPU-korlátos, hanem a teljesítményt az I/O fogja vissza, a Cavium igyekezett ezen a téren a legtöbbet kihozni a ThunderX-ből: a cég közleménye szerint több száz gigabites IO sávszélesség áll rendelkezésre, részben a négy darab 72 bites DDR3 memóriavezérlő révén, amelyek 2400 MHz-es órajelet és legfeljebb 1 terabájtos kiépítést támogatnak - utóbbit kétfoglalatos konfigurációban. Az ARM magok mellé "több száz" integrált gyorsítóáramkör is kerül az adattárolással, titkosítással vagy éppen virtualizációval kapcsolatos műveletek hardveres támogatására.

A termékcsalád

Persze nem egy processzoron lesz több száz gyorsító, az eltérő modelleken más integrált ASIC-ek kerülnek. A ThunderX ugyanis nem egy processzort takar, hanem egy egész családot, amelynek négy különféle ága van, eltérő feladatokra optimalizálva. A ThunderX_CP (Compute) a privát cloudok, webszerverek és tartalomdisztribúciós szolgáltatások, illetve közösségimédia-alkalmazások számára kíván platformot nyújtani, erőssége a nagy külső sávszélesség, például 40 Gb Ethernet-vezérlő révén. A ThunderX_ST (Storage) az adattárolási feladatokhoz optimalizált, több SATAv3 vezérlőt integrál, valamint hardveres gyorsítást adatbiztonsági, adatintegritás-ellenőrzési és adatvédelmi algoritmusok támogatására. A vállalat ezt a chipek Hadoop futtatására, blokk- és objektumtárolók, elosztott fájlrendszerek alá ajánlja elsősorban.

A harmadik család a ThunderX_SC (Secure Compute), ezt a Cavium azoknak a cégeknek ajánlja, amelyek biztonsági appliance-eket vagy nagy biztonságot igénylő webalkalmazások frontendjeit  fejlesztik. Az SC verzió a legfeljebb 48 ARMv8 processzormag mellett 10/40 Gb Ethernet-vezérlőt, PCIe-vezérlőt is felvonultat, valamint olyan hardveres gyorsítókat tartalmaz, amelyek IPSec, SSL, tűzfal, kártevőírtók és csomagszűrők futását segítik. Kimondottan hálózati eszközök, médiaszerverek, hálózatvirtualizációs feladatko számára készül a ThunderX_NT (Network), amely 10/40/100 Gb Ethernet-vezérlőt tartalmaz, a hardveres gyorsítók pedig a hálózati forgalom monitorozását és szűrését támogatják elsősorban.

Hogy ne legyen egyszerű áttekinteni a kínálatot, a Cavium mindegyik családban több modellt is kínál. A CN8800-as sorozat tagjai a "nagyok", egyenként 24-48 maggal, kétfoglalatos támogatással, hardveres gyorsítókkal és egyebekkel felvértezve, ezek mellé érkeznek a 8700-as sorozat darabjai, kevesebb (8-16) processzormaggal és csökkentett képességekkel. A ThunderX 8700-as sorozatú lapkák például nélkülözik a 100 GbE-vezérlőt, nem támogatják a kétfoglalatos kiépítést és a fürtözést sem, valamint 4 helyett 2memóriavezérlőjük van. A Cavium szerint ezeket a processzorokat azon megrendelőknek szánják, amelyek nem igényelnek nagy teljesítményt vagy extra képességeket, cserébe a lapkák olcsóbbak is lesznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cavium kimondottan a szerverpiacot mára totálisan uraló Xeonok ellen vonulna a ThunderX chipekkel, elsősorban az energiahatékonyságot igénylő területeken. Mivel a Cavium most bejelentett lapkáiból még gyártói mintadarabok sem érhetők el, azok teljesítményéről és fogyasztásáról sem lehet tudni semmit - a Computexen kiállított példányok méretes hűtőbordát viseltek. A chipeket egyébként a Globalfoundries fogja gyártani 28 nanométeres csíkszélességgel.

Éledező ökoszisztéma

A processzor persze semmit sem ér szoftveres támogatás, illetve hardvergyártó partnerek nélkül. A Computexen a Cavium közölte, együtt dolgozik az Ubuntu Linux mögött álló Canonicallal azon, hogy az Ubuntu Linux 14.04 LTS fusson a chipjén, de a cég az openSUSE és Fedora közösséggel is együttműködik, hogy a disztribúciójuk támogassa a processzort. A szoftvergyártó partnerek közé felsorakozott az Oracle is, amely a Javát fogja portolni a ThunderX lapkákra. Hardvergyártó partnerből is kettő már biztos, a HP a Cavium chipeket be fogja építeni Moonshot szervereibe, a Gigabyte pedig egy teljesen új, energiahatékony szerverplatformot épít a Cavium lapkák köré.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról