Szerző: HIRDETÉS

2019. október 6. 15:55

Ők az energiaipar jövőjének fejlesztői

A klímaváltozás megoldása és a vele járó kockázatok minimalizálása a mai ember legnagyobb kihívása. Heves vita folyik arról, hogy az érdemi változáshoz a fogyasztók vagy a cégek oldaláról van-e szükség jelentős lépésekre. Az Itron Labs egyike azoknak a vállalatoknak, akik elsőként tűzték zászlajukra, hogy a fenntartható jövő érdekében elsősorban a vállalatoknak kell innovatív megoldásokat kínálnia.

A jövő energiaiparának és az okosvárosok fejlesztésének jelentős szereplőjeként számontartott amerikai székhelyű Itron hazánkban nyitott szoftverfejlesztő központot néhány évvel ezelőtt. Az okos energia- és vízgazdálkodási megoldások fejlesztésében és üzemeltetésében érdekelt központban a fejlesztők alapvetően két, világszinten is kiemelt jelentőséggel bíró projekten dolgoznak. Egyrészt itt történik az Itron okosmérőinek továbbfejlesztése, valamint az eszközökre épülő szolgáltatások felhőalapú megoldásainak megalkotása.

Az okos mérőóráktól kezdve a katasztrófák megelőzéséig

Az Itron munkatársai egy közös cél eléréséért dolgoznak: a fenntartható jövőért. Ez mindannyiunk közös érdeke, és alapvetően a főbb energiaforrásokkal való okos gazdálkodás nyomán valósulhat meg. Kiemelt célkitűzéseik a vízenergia esetén a veszteség csökkentése, földgáz esetén a biztonság garantálása, villamos áram esetén pedig a fogyasztás optimalizálása. Ezek mindegyike több száz fejlesztő munkájával és több eszköz összehangolt működésével jöhet létre.

Az első lépcsőfok egy IoT hálózat kiépítése, amelyen keresztül az okoseszközök és a szenzorok kommunikálhatnak a szolgáltatókkal. Ezt követi az eszközök telepítése, amelyek aztán rákapcsolódva a hálózatra, adatokat szolgáltatnak a rendszernek. Okos víz- és gázmérőóráik automatikusan kommunikálnak a szolgáltatókkal, nincs szükség manuális leolvasásra, így a fogyasztók életét is nagyban megkönnyítik. A főleg Nyugat-Európában és Észak-Amerikában elterjedt mérőórák azonban ennél jóval több funkciót látnak el.

„Metándetektoraink rendkívül magas megbízhatósággal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy kevés a fals riasztás aránya. A detektorok adatai alapján képesek vagyunk közbelépni, ha a metánkoncentráció túl magas szintet érne el. Az IoT eszközökre kiépített hálózatunkon keresztül eljuthat a riasztás az operátorokig, sőt még a katasztrófavédelemig is. Legvégső esetben pedig lehetőség van a földgázszelep elzárására, így megelőzhető a végzetes kimenetellel is járó gázrobbanás”

- magyarázta Jusztin Balázs, az Itron földgáz elosztás és biztonság projekt műszaki programmenedzsere. „Mérőórákkal és szenzorokkal emberéleteket menthetünk.” A gázrobbanások megelőzésén túl, a szenzorok az árterületeken is jó szolgálatot tehetnek. „Áradás esetén a víz elsőként a pincébe tör be, amely jellemzően egyben a gépészeti helyiség is. A beömlő víz hatására a bojler elkezd lebegni, a cső feszülni kezd, így a ráhelyezett szenzor érzékeli a megemelkedett vízszintet, és automatikusan jelzéseket küld a szolgáltatónak” - tette hozzá Balázs.

vezetékes_900px

Az eszközök által gyűjtött adatok, az azonnali kimenetek mellett, számos prediktív célú szolgáltatás kialakítását is lehetővé teszik. A szenzorok a tényleges fogyasztás figyelésén túl, nemcsak az aktuális víz- vagy földgázszivárgást képesek érzékelni, de folyamatosan monitorozzák a csövek állapotát, statisztikákat küldenek a hálózaton keresztül, így előre lehet következtetni, hogy mely csövek fogják felmondani a szolgálatot. Így a csőtörés vagy még a gázrobbanás előtt van lehetőség az eszközök cseréjére vagy javítására.

Áramellátás önkéntes lakossági hálózat segítségével

A fosszilis tüzelőanyagokon és a vízenergián túl, a villamos áram is egyike legfőbb energiaforrásainknak, amelyek kiegyensúlyozott felhasználása a fenntartható jövő egyik alappillére. Dobos Gyula, az Itron Labs senior vezető fejlesztőmérnöke szerint az áramfogyasztás kiegyensúlyozására használt csúcsgenerátor alternatívája lehet egy önkéntes lakossági hálózat kiépítése: „Az áramtermelésnek szorosan követnie kell az áramfogyasztást. A csúcsáramigény kiszolgálása rendkívül költséges, hiszen csak ideiglenes generátorok bevetésével érhető el. Azonban egy lakossági végfelhasználókból álló, az okoseszközökön alapuló hálózattal könnyen kiegyensúlyozható az áramfogyasztás. A felhasználó engedélyt ad rá, hogy csúcsidőszakban a szolgáltató a szenzorok jelzéseit alapul véve, csökkentse azon háztartási berendezések fogyasztását, amelyek nem életbevágóak. Ilyen például a légkondicionáló, amely sokszor kifejezetten nagy fogyasztással működik, ezzel terhelve a hálózatot.”

légkondis_900px

Ezeknek a megoldásoknak a kiépítése számos kihívást foglal magában. „A víz és gáz okos mérőórák nincsenek elektromos hálózatra kötve. Akkumulátorról mennek és közben rádióhullámokon küldik a jeleket a hálózatnak - mondta Dobos Gyula. Ugyanakkor a mérőóráink és szenzoraink akár 15 évig is működnek. Ezt úgy érjük el, hogy az eszközök naponta csak egyszer ébrednek fel, és akkor küldik a jeleket.” Ezen kívül az Itron platformjának arra is univerzális megoldást szükséges kínálnia, hogy a miként juttassa el a különféle okoseszközökből érkező hatalmas adatmennyiséget, számos kommunikációs csatornán keresztül a különböző szolgáltatókig.

Az Itron Labs nap mint nap a jövőért, a jövőnkért dolgozik. Küldetésük magáért beszél, eszközeik és megoldásaik hozzáadott értékéhez nem fér kétség. Azonban a cég szakemberei tisztában vannak vele, hogy munkájuk elengedhetetlen a fenntartható jövő érdekében, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár.

További információkért a megoldásokról, amelyekkel az Itron a jövő energiaiparát formálja, érdemes felkeresni a cég weboldalát.

[Az Itron megbízásából készített fizetett anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról