Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 7. 12:53

Elköltözteti Kínából alaplapjainak gyártását a Supermicro

Saját kezébe veszi alaplapjainak gyártását Supermicro, így győzve meg vásárlóit termékeinek biztonságáról.

Elejét véve a további kellemetlen pletykáknak, Kínából Tajvanra költözteti alaplapjainak gyártását a Supermicro - közli a TechSpot. Az szerveres alaplapjairól ismert cég ehhez többek között saját gyártókapacitást épít ki: a szigetország északi részén 65 millió dollárnak megfelelő összegért húz fel egy új üzemet. Ezzel nagyjából párhuzamosan San Jose-i központot is bővíti majd a vállalat, ám erről egyelőre nincsenek konkrét részletek. A Supermicro számára égető kérdés, hogy minél gyorsabban eloszlassa a termékei körül tavaly ősszel felmerült kételyeket, melyek miatt számottevően csökkentek az értékesítések.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Bloomberg által októberben kirobbantott botrány óta az amerikai központú cég nehézségekbe ütközik kvázi hazai piacán, amely korábbinál gyengébb eladásokat eredményez. Emiatt az első negyedévben közel 10 százalékkal csökkent a forgalom, minek eredményeképp a cég egy hellyel akár vissza is eshet a piaci szereplők rangsorában. A Supermicro a gyártás átmozgatásával igyekszik meggyőzni partnereit arról, hogy termékei tökéletesen megbízhatóak, azokon semmiféle kémkedésre alkalmas, idegen alkatrész nem található.

Supermicro

A Supermicro még decemberben jelentette be, hogy nem talált kémchipeket alaplapjain. A tajvani-amerikai alaplapgyártó egy széles körű és részletes, harmadik fél bevonásával végzett nyomozás alapján arra a megállapításra jutott, semmilyen bizonyíték nincs az október elején a médiában megjelent állításokra. A Supermicro kimondatlanul a Bloomberg Businessweek cikkére céloz, amely a Supermicro szerint tévesen állította, hogy az adatközpontokba szánt egyes termékeken kémchipet helyezett el a kínai hírszerzés. A vállalat egy meg nem nevezett nyomozócéggel közösen helyezett nagyító alá különféle, a Bloomberg cikkében szerepelt vásárlók által használt alaplapokat, illetve egyúttal a legújabb modelleket is megvizsgálták. A fizikai illetve a funkcionális tesztek egyértelműen bizonyították, hogy az alaplapokat sem a Supermicro, sem pedig egy esetleges harmadik fél nem preparálta, így az azokra épülő rendszerekhez nem lehet hardveres úton rejtett hozzáférést szerezni.

A Bloomberg még októberben robbantott cikkével, mely szerint a Supermicro egyes, kiszolgálókba szánt alaplapjain "rizsszem méretű" kémchipeket helyezett el a gyártás során a kínai hírszerzés. A magazin október eleji cikke szerint az Amazon fedezte fel a Supermicro alaplapjain kiépített biztonsági rést, amikor a videós célgépeket fejlesztő Elemental nevű startupot akvirálta. A cég a 2015-ös felvásárláskor vizsgálta át biztonsági szempontból az Elemental szoftvereit és a hardvereket, ennek során bukkantak az alaplapokon elhelyezett szokatlan komponensekre, amelyek nem szerepeltek a Supermicro tervein.

A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó belsős szakértő szerint a vizsgálat fényt derített az idegen chip működésére és céljaira is. Az apró lapka a szerver távoli vezérlését végző BMC (Baseboard Management Controller) működésébe avatkozik bele - ez egy, az alaplapra integrált, beágyazott egység, amellyel az üzemeltetők távolról bele tudnak szólni a szerver működésébe. A BMC mély hozzáféréssel rendelkezik a szerveren, az operációs rendszer és a hypervisor működése alatt, akár azoktól rejtve is tud tevékenységet végezni. Az Amazon a cikk állításai szerint értesítette az amerikai hatóságokat a felfedezésről, ennek nyomán pedig egy komoly, titkos FBI-vizsgálat indult, amely a mai napig is tart - közölte még októberben a Bloomberg.

A TechSpot friss híre szerint a piaci szereplők egyre kevesebb alaplapot gyártatnak Kínában: 2017-ben még a 13,9 millió termék 90 százaléka készült az országban, tavaly viszont már csak az időközben 15,2 millióra nőtt darabszám 50 százalékát gyártották ott. A cikk hozzáteszi, hogy az elmúlt időben Kínában emelkedtek a gyártási költségek, amely ugyancsak hozzájárult a Supermicro lépéséhez.

a címlapról