Szerző: Hlács Ferenc

2019. április 12. 14:59

Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.

A DevOps lényege nem a használt eszközökben, hanem a fejlesztői kultúrában gyökerezik. Egyetlen kódbázis sem különíthető el élesen a pipeline-tól, ami telepíti a teszt, majd az éles környezetbe, éppen ezért a fejlesztőknek és az üzemeltetőknek folyamatos, aktív és hatékony kommunikációt kell fenntartaniuk egymás között, és betekintést kell nyerniük egymás munkájába.

Az üzemeltetők és a fejlesztők közötti együttműködés eleinte sok nehézséget jelentett és nagyban megnehezítette a munkát a két terület közötti közös nyelv és kultúra hiánya. A probléma megoldásaként jött létre a DevOps módszertan, amely a szervezetet, a folyamatot és a technológiát hangolja össze. A végeredmény gyorsabb és egyszerűbb deployment ciklusokat eredményez.

Az április 24-én induló, 11 alkalmas DevOps képzésünk pontosan ezen technikák és technológiák alapjaiba nyújt betekintést, hiszen egy modern fejlesztőtől a felhős környezet, a Docker vagy akár a Terraform ismerete már alapelvárás.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ki ne hallotta volna már ezerszer, hogy a Google, Facebook, Uber, Netflix és hasonló cégek napi több százezer vagy akar millió release-zel dolgoznak? Ezek a nagy számok nem csupán jól hangzanak. A gyors release-ek gyors visszajelzésekkel szolgálnak, így az éles rendszer hibái gyorsan felfedezhetők és javíthatók, illetve a felhasználók visszajelzéseire is gyorsabban tudunk reagálni. Ehhez képest még napjainkban is gyakoriak a havi vagy akár fél éves, éves deployment ciklusok, amelyek nagy mértékű technical debt-hez és folyamatosan növekvő backloghoz vezetnek. Noha úgy hangozhat, hogy ez a hihetetlen sebesség csupán a Szilícium-völgyben lakozó óriások privilégiuma, azonban a mai felhős technológiák és DevOps best-practice-ek alkalmazásával bárki számára elérhető, legyen az egy pár fős fejlesztő csapat, vagy akár egy több ezer fős mamut vállalat.

16:27
 

Amikor a Developer Operal - egy War Story - Hódi Tamás és Iváncza Kristóf (RisingStack)

Még több videó

Hódi Tamás és Iváncza Kristóf, a képzés oktatóinak egy DevOps "war" sztorit elregélő előadása a HWSW április 2-i DevOps meetupján 

A 33 órás tanfolyamon gyakorlatorientáltan vesszük végig a 3 legnagyobb felhőszolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat és beállítási lehetőségeket, illetve felkészítünk egy példa alkalmazást a felhőben való üzemelésre. A képzés oktatópartnere a RisingStack, akik JavaScript (Node.js, React, Angular) fejlesztésre és oktatásra, illetve microservice rendszerek tervezésére és DevOps tanácsadásra specializálódtak. A csapat az egyik legnagyobb eléréssel rendelkező angol nyelvű szakmai blog szerzője (JavaScript, DevOps), havi 150 ezer olvasójuknak köszönhetően pedig a nemzetközi mezőnyben is húzónévnek számítanak.

A kurzus online követhető, de néhány tantermi hely is rendelkezésre áll. Minden óráról felvétel készül, melyet a résztvevők tetszőlegesen visszanézhetnek. A részletes tematika a képzés oldalán érhető el, ahol jelentkezni is lehet.

Április 16-án 10 alkalmas, 30 órás front-end fejlesztői képzést is indítunk Angular alapokon, amellyel a résztvevők önállóan is képesek lesznek modern frontend alkalmazásokat készíteni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.